WEC: FIA odobrila novu proceduru o žutoj zastavi

Na prvoj utrci sezone Svjetskog prvenstva utrka izdržljivosti (World Endurance Championship, odnosno WEC), 6 sati Silverstonea, debitirat će i nova procedura koja uključuje žute zastave, čiji je cilj smanjiti broj izlazaka sigurnosnog automobila.

FIA je odobrila pravilo nazvano Full Course Yellow, odnosno žuta zastava po cijeloj stazi. Prema pravilu, kada se proglasi žuta zastava po cijeloj stazi svi će se automobili naredati u niz, usporiti na 80 km/h i održavati razmak.

Ako se dogodi ozbiljniji incident, direktor utrke će još uvijek imati mogućnost puštanja sigurnosnog automobila na stazu.

ACO, organizator 24 sata Le Mansa, je također najavio proceduru o sporoj zoni, koja će dijelove staze dugačke 13.6 km stavljati pod žutu zastavu i ograničenje brzine od 60 km/h. Nije jasno hoće li se obje procedure, FIA-ina i ACO-ova, koristiti na kultnoj utrci, koja se održava 14. i 15. lipnja.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
yolle

Infiniti Red Bull Racing accepts the ruling of the International Court of Appeal today. We are of course disappointed by the outcome and would not have appealed if we didn’t think we had a very strong case. We always believed we adhered to the technical regulations throughout the 2014 Australian Grand Prix. We are sorry for Daniel that he will not be awarded the 18 points from the event, which we think he deserved. We will continue to work very hard to amass as many points as possible for the team, Daniel and Sebastian throughout the season. We will now… Read more »

yolle
Lojzek F1

Mislim da je ovo pravilo neophodno za f1 ipak SC troši previše benzina a štedi se 😉

vzdev

I motor SC je glasniji od F1. Tako, da če SC sigurno ukinuti.

Luka Tunjić

Zašto ste maknuli minuse i pluseve?

zekohonda

vijest o wec-u na f1 ( i moto gp više/manje) portalu. čudno.

HAM-lukas

Ista stvar kao i Safety car,nevidim razliku.

AjkulicNaLeso

Pa mislim da baš i nije. Ako svi uspore na 80km/h poredak se ne bi trebao zgusnuti već bi razmaci trebali ostati podjednaki jer pri toj brzini nitko nikoga ne bi sustigao, što mislim da je poštenije od SC-a! Naravno, ako dođe do nekog žašćeg krša i loma tada je SC neophodan!

HAM-lukas

možda si u pravu.Nisam uopće razmišljao da će razmaci ostati isti,mislio sam da će se opet poredat jedan iza drugog

Alonso560

“Prema pravilu, kada se proglasi žuta zastava po cijeloj stazi svi će se automobili NAREDATI U NIZ, usporiti na 80 km/h i održavati razmak.”

AjkulicNaLeso

Ma vidio sam ja šta piše, ali ne znam kako se automobili mogu naredati u niz ako svi voze 80 km/h.

Alonso560

Prvi uspori, ostali ga sustignu, i svi voze 80 .. ugl sve je isto ko i sa sc,nevidim pretjeranu razliku…valjda nemaju za benzin za sc :p

Fw 35

To je odavno uvedeno u Nascaru i Amerićkoj formuli.

Luka Tunjić

Po meni bezveze,zato jer je Safety Car da tako kažem jedan od simbola Formule 1 i odlično je kada se tako bolidi poredaju iza najbržega i vidjeti kako se strategije promiješaju i promjene,uostalom,ja tu niti ne primjećujem razliku : “Prema pravilu, kada se proglasi žuta zastava po cijeloj stazi svi će se automobili naredati u niz, usporiti na 80 km/h i održavati razmak.” ?!?!?!

Fw 35

Ne radi se u F1,nego World Endurance Championshipu koji pocinje ovaj vikend u Silvertsoneu.

HAM-lukas

fia će to sigurno uvest i u F1

Related Posts