Red Bull – Prijetnja iz sjene

Iako nakon 3 utrke zaostaju 57 bodova za vodećim Mercedesom, a samo 4 konstruktorska boda za Ferrarijem, znači li to da dva vodeća tima trebaju otpisati Red Bull kao mogućeg pretendenta za postolje u konstruktorskom i vozačkom prvenstvu?

 

Početak sezone

Red Bull je prije početka sezone očekivao borbu za treće mjesto (u konstruktorskom poretku), misleći pri tom najviše na Williams, koji u dužničkom ropstvu nije isporučio bolid kakvog su očekivali. Pod pritiskom ulagača, troškovi su rezani na svakom koraku, pa tako ove godine namjeravaju (barem će pokušati) sezonu završiti s 4 motora (isto to će pokušati i Force India). To nam govori da je Williams već na početku sezone fokus prebacio na razvoj bolida za 2017. i time sebe otpisao iz utrke za najbolju treću momčad na stazi – slično je i s Force Indijom.

Od ostalih, Toro Rosso već sada nakon tri utrke muku muči kao četvrta najbolja momčad, te će ostatak sezone vjerojatno provesti u borbi za nekoliko posljednjih bodova, skupa s Force Indijom i padajućim Williamsom. Što se tiče McLaren Honde i Haasa, treba istaknuti da se još uvijek ne zna njihov pravi tempo. Ono što se zna je to da će McLaren teško smanjiti razmak za vodećima, bez obzira na ono što im Honda isporuči, a najviše zbog osrednje šasije. Ipak, za pretpostaviti je da bi se tijekom sezone mogli uključiti u borbu za bodove.

Sauber i Renault su trenutno u trećem planu, s tim da si Renault kao korporacija koja proizvodi i prodaje automobile ne može priuštiti imidž najslabije momčadi, te je vrlo izgledno da će do kraja sezone biti u borbi za šesto ili sedmo mjesto konstruktorskog poretka.

Nakon VN Kine možemo doći do nekih zaključaka. Red Bull je u Kini pokazao da se i na stazama koje odgovaraju momčadima s jakim pogonskim jedinicama može nositi s minimalnim zaostacima u utrci. To im je dalo dovoljno samopouzdanja da izjave kako bi uskoro mogli ozbiljno ugroziti vodeće. Je li zaista tako?

 

Ferrari – sve ili ništa?

Da bi dostigao Mercedes u 2016., Ferrari je morao riskirati te je odabrao razvoj u smjeru performansi nauštrb pouzdanosti. Kao što šef Ferrarija Maurizio Arrivabene kaže, bez rizika nema napretka. A napredak je vidljiv, ali pouzdanost ih koči da iskoriste maksimalnu snagu motora. Ferrari u Soči vjerojatno dolazi s nadograđenom pogonskom jedinicom i uz potrošena 3 tokena garantiraju manji pozitivan dobitak performansi (prema dyno testiranjima). Iako je Sochi Autodrom osjetljiv po pitanju snage motora i mehaničkog gripa, ako Red Bull uspije parirati takvom, nadograđenom Ferrariju u idućem GP vikendu, možemo očekivati žestoku borbu za postolja. Ferrari si više ne smije dozvoliti kiks s motorom, inače će pasti na treće mjesto poretka, što je dodatan motiv za momčad iz Maranella da budu oprezni s postavkama motora. Sve to ide u korist Red Bulla koji ima plan.

 

Red Bullov plan A

Red Bull je ove godine dobio značajno unaprijeđenu Renaultovu pogonsku jedinicu što se vidi po rezultatima. Strateški je Red Bull u izvrsnoj poziciji jer ga prije nadogradnje motora čeka VN Monaka, staza na kojoj sigurno može parirati Mercedesu i Ferrariju, zatim i činjenica da si Ferrari ne smije dopustiti kiks. Sve da Ferrari i uspije riješiti probleme do Sočija, Vettelu bi to bila treća pogonska jedinica u ovoj godini nakon samo tri utrke. Red Bullov plan je odvoziti početnih 6 utrka s istim motorom, te na VN Kanade nastupiti sa značajno poboljšanom jedinicom.

 

Novi motor, stare performanse?

U Renaultu zasad ne žele govoriti o brojkama, nego tvrde da će se deficit snage između Renaulta i vodećih (Mercedes) smanjiti za pola nakon prvog velikog upgrade-a (VN Kanade). Zašto su u Renault-u sigurni da će se dyno testiranja pretvoriti u performanse na stazi? Sjetite se 2015. kada je Red Bull s bolidom Daniela Ricciarda izašao s nadograđenom pogonskom jedinicom na VN Brazila, pa se ispostavilo da je nova jedinica slabija od stare. Hoće li i ovog puta to biti slučaj?

 

Novi dizajn, veća snaga

Prema Tedu Kravitzu, Renault na VN Kanade dolazi s PI (prechamber ignition), sistemom paljenja kojeg koristi i Mercedes, značajno revidiranom glavom motora i komorom za paljenje. Na dizajnu rade dvije tvornice, ne samo jedna kao prije. Renault sada radi s 20% većim kapacitetom ljudstva zaduženim za razvoj motora nego u 2015. (Illmor), a tu je i genijalni Mario Illien, stoga je za vjerovati da će se dyno performanse ovog puta prenijeti na stazu. Po procjeni Red Bulla, Renaultova pogonska jedinica u 2016. i dalje zaostaje nekih 70 do 80 konjskih snaga za Mercedesovom, tada računom dolazimo da se očekuje (minimalno) 35 do 40 ‘konja’ iz nove pogonske jedinice, dok glasine bliske izvoru spominju 50 ks. Prevedeno u vremena po krugu, očekuju se 0.3-0.5 sekundi bolja vremena. Ako znamo da je trenutni zaostatak Red Bulla za Mercedesom 0.5 sekundi u kvalifikacijama, ovom nadogradnjom Red Bull više neće biti najbrža treća momčad, već ozbiljan (i ravnopravan) pretendent na postolje tijekom svakog idućeg GP vikenda.

                                                                                                                                                    Domagoj Plazibat

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avalon

kako su se pisme na forumu naglo izmijenile … od omalovažavanja “tvornice pića” koja je stalno kukala kontra renaultovog motora , omalovažavanja zbog TAG heuerovog motora ( “motor sat”) , želje nekih da napuste F 1 jer eto .. tim su bez pedigrea , tradicije ( a npr FI je tim sa tradicijom ? ) itd do uzdizanja . za sada suradnja sa TAG heuerom ( zapravo je to Renault R.E.16 ali… ) šljaka jako dobro , mogla je tako i sa “originalnim” renaultom jer iz RB su na početku kad su uvidili da će bit problema sa PU nudili… Read more »

Vedran Kristić

Ako se ne varam, Abiteboul je rekao da su u Renaultu prošle godine probali puno novih stvari (i to baš na prijedlog Red Bullovih ljudi) i upravo su im te stvari zadale puno glavobolja.

FerrariHR

Pohvale za članak. Neznam baš da će Renault ili Red Bull(Renaultov motor) tako rapidno popravit performanse i već konkurirat za čak drugo misto. Neke će im staze odgovarat,ali Ferrari ima kompletniji paket. Nismo još ni od njih sve čuli i vidili. Pričekajmo još malo😉

F12013

Ja čak mislim da je Ferrarijeva šasija druga nakon RedBullove, Mercedes još drži ta ergela od dvadesetak konja ispred Ferrarija…
Prošle godine su u Španjolskoj došli sa 70% izmjenjenom šasijom, nešto slično bi ih ove godine trebalo staviti nož na nož s Mercedesom, ako ne i više, barem se nadam…😉

iceman258

U ovoj sezoni sam primjetio kako Red Bullovi vozači u nekoliko navrata pretječu u krivini vanjskom stranom. Iako imaju slabiji motor, nisu daleko od vodećih zahvaljujući strašnoj šasiji. Mislim da im je daleko najbolja na gridu. Kad bi ove nadogradnje ispunile očekivanja, mogli bi gledati puno zanimljivije utrke, odn. borbe za prva tri mjesta.

Messa

Svaka čast za članak.. Dugo ovako nešto nismo imali.

zonosso

Svaka pohvala za članak! To je ono što je falilo u zadnje vrijeme na ovom portalu. Pročitao sam ga sa “guštom”. Slažem se da bi na kraju ekipa red bulla mogla dobro pokvariti planove ferkana. No pričekajmo, duga je sezona još pred nama. Što više ekipa u borbi za postolja to će sezona, tj. spektakl zvan f1 biti gledanija. Pozz

mm

Ili si prijetnja ili nisi..kakva sjena!

otto

Prijetnja iz sjene?S obzirom s kakvom PU raspolažu,na tehničkom a bogme i na taktičkom planu rade čuda.Svaka im čast!

tempomat

Moj komentar poslije prve utrke je bio da je Ferrari “navio” motor do granice i da su krenuli na sve ( ili ništa) , poslije tri utrke imaju osrednji rezultat ali sad uporno rade na pouzdanosti što znaci da su opet u zaostatku za Mercedesom koji ima i snagu i pouzdanost ali i zid ispred sebe tj. mali prostor za daljnji napredak. RB tek treba da dobije snažniji motor nepoznate pouzdanosti što ih ne svrstava uz bok Mercedesa i Ferraria ali tu je opet genijalni A.N. koji koji cini cuda od šasije …sve je moguce ! Imam prijedlog – da… Read more »

F1_zd

Pa nisam čuo glasine o prelasku Neweya u Merc…ili si ti to predlozio kao kraj F1?

joshuazg04

Motor je za sad jedini razlog što nisu najbolji….. Sve je ostalo bezprijekorno….. Kočenje, uravnoteženost, aerodinamika……
No, motoru još nedostaje snage……

F12013

Dobar članak, pohvale…
Red Bull bi mogao doći do par pobjeda kao što sam predviđao i kao što sam rekao, mislim da će za Hondu biti uspjeh ako bude na razini Renaulta na kraju godine.

Mr.Spaceguy

Sve ovisi o Renaultu. Uspiju li se približiti Ferrariju po snazi. Onda očekujem borbu između Mercedesa i RBRa. Ovako su sigurni na trećem mjestu.

Tow Pie Pie

Nisam navijač RBa ali su mi fascinantni kako mogu dobro posložiti bolid, svaka čast. Nadam se dobrim borbama u vrhu.

Related Posts