Domenicali: Nećemo imati sprint u svakom trkaćem vikendu

Nakon što je prošlog tjedna u Azerbajdžanu održan prvi ovosezonski trkaći vikend Formule 1 sa subotnjim sprintom, o sadašnjosti i budućnosti tog formata govorio je predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali.

Verziju trkaćih vikenda sa sprint utrkama upoznali smo u prethodne dvije sezone, a prvi takav vikend u 2023. održan je u sklopu Velike nagrade Azerbajdžana. Pritom je prvi put proveden format u kojem je subotnji dio programa bio izdvojen od ostalih sesija. U petak su vožene kvalifikacija za glavnu Grand Prix utrku u nedjelju, dok su u subotu vožene sprint kvalifikacije te sprint utrka. Ranije je bila praksa da je sprint utrka određivala startne pozicije za nedjeljnu utrku, no u ovom slučaju nije bilo tako.

Prvi put nakon vikenda u Bakuu na temu sprinta oglasio se čelni čovjek Formule 1, CEO Stefano Domenicali. Naglasio je da su reakcije pozitivne, ali nije isključio određene promjene za iduće sprint vikende u Austriji i Belgiji.

“Naša je ideja osigurati da se tijekom trkaćeg vikenda stalno odvija akcija na stazi. Rezultati prvog ovogodišnjeg sprint vikenda su vrlo ohrabrujući. Svi naši partneri, promotori, medijski partneri, ali i timovi, vrlo pozitivno govore o tome.”

“Naravno, želimo nešto i naučiti iz svake lekcije pa vidjeti na kraju ljeta što smo naučili i možemo li nešto napraviti još bolje. No, generalno, prvi vikend sprint formata bio je odličan. Kao i uvijek, kad želite napraviti nešto drukčije u vrlo standardiziranom ekosustavu, reakciju tradicionalnih fanova treba pričekati u dužem razdoblju. No među novim fanovima vidjeli smo vrlo, vrlo pozitivnu reakciju i promotori guraju u tom smjeru.”

Završni dio prethodne izjave sigurno neće razveseliti ljubitelje Formule 1 koji prate taj sport nekoliko desetljeća jer čini se da njihov tradicionalizam nije poželjan, koliko je cilj dodvoravati se fanovima koji su počeli pratiti Formulu 1 u zadnjih par godina, mnogi tek pojavom Drive to Survive serijala.

Ipak, tradicionalisti mogu pronaći barem malu utjehu u Domenicalijevoj izjavi o broju sprint utrka u budućnosti. Formula 1 izgleda ipak neće ići smjerom MotoGP-a, koji od ove sezone ima sprint utrku unutar svakog trkaćeg vikenda.

“Ne želimo ići prema situaciji u kojoj ćemo u budućnosti imati sve utrke sa sprint formatom. Želimo ograničeni broj, možda jednu trećinu kalendara, ali kreirati nešto posebno u pogledu natjecanja, što može dati sportsku vrijednost s trofejima i naravno, komercijalnim prilikama. Mislim da je to pravi put”, rekao je Domenicali.

Pojašnjava zašto Formula 1 ide za tim novitetima i promjenama formata: “Vidim veliki trend u svim sportovima, recimo da nisu stabilni, nisu konstantni u pogledu starih pravila. Dakle, pratimo ono što je baseball napravio, pratimo što je NBA učinio. To znači da svi profesionalni sportovi trebaju slušati zahtjeve i povratne informacije novih fanova. Promotori i partneri traže više uzbuđenja oko samog sporta.”

S obzirom na to da kalendar Formule 1 ide prema broju od 24 utrke u sezoni, trkaćih vikenda sa sprintom moglo bi biti osam, sudeći po Domenicalijevoj izjavi. Ove godine ukupno ih je šest – nakon Azerbajdžana, sprint ćemo imati u Austriji, Belgiji, Kataru, SAD-u (Texasu) i Brazilu.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Treba slusat fanove,naročito nove….bla,bla.Najprije bi trebalo poslusat i popricat s vozacima i momcadima i naravno razumijet sta kazu…. E moj Stevo,kompas vam otkazuje

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x