Formula 1 će sljedeće godine testirati donekle izmijenjeni format kvalifikacija

Za 2023. godinu najavljeno je testiranje novog formata kvalifikacija. Nisu to zapravo neke revolucionarne promjene, a tiču se ponajprije korištenja guma.

Želja Svjetske automobilističke federacije je smanjiti broj guma koje se koriste tijekom svake Velike nagrade u Formuli 1. Prema trenutnim pravilima, svaki vozač ima na raspolaganju 13 setova po vikendu, a iduće bi se godine na dva trkaća vikenda primijenilo pravilo da svaki vozač ima 11 setova.

“To će biti odrađeno kako bismo ocijenili utjecaj redukcije setova guma na vožnju tijekom vikenda, s generalnom namjerom postizanja nešto održivijeg korištenja guma u budućnosti”, stoji u priopćenju FIA-e.

To bi podrazumijevalo i određene izmjene pravila o korištenju guma tijekom kvalifikacija. Danas vozači imaju potpunu slobodu pri odabiru guma za kvalifikacije, dok bi na ovim eksperimentalnim trkaćim vikendima određene gume bile zadane za svaku kvalifikacijsku rundu – tvrđe gume za Q1, srednje tvrde za Q2, a mekše za Q3. U slučaju kišne sesije, izbor bi bio slobodan.

Timovima bi setovi guma bili i nešto drukčije raspoređeni. Imali bi četiri seta softa, četiri seta mediuma i tri seta harda po vozaču. Trenutno su ti omjeri: osam setova mekših guma, tri seta srednje tvrdih i dva seta tvrdih. U krovnoj automobilističkoj organizaciji smatraju da bi ovakvim korištenjem guma mogli smanjiti količinu otpada koji ostaje nakon svakog Grand Prixa.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Opet?????

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x