Horner najavio mogućnost odgode novih tehničkih pravila sve do 2023.

Primjena novog tehničkog pravilnika u Formuli 1, prvotno planirana za primjenu od 2021. godine, već je odgođena za godinu dana, a prema izjavi šefa Red Bullove momčadi, moguća je odgoda sve do 2023.

Formula 1 bila je spremna za veliku revoluciju od starta sezone 2021. Novi sportski, tehnički i financijski pravilnici su objavljeni, no pandemija koronavirusa zaustavila je održavanje utrka na početku ove sezone, a zbog novonastale vrlo neizvjesne situacije, vodstvo natjecanja je u dogovoru s momčadima odgodilo implementaciju novog tehničkog pravilnika za 2022. godinu.

Dva su glavna razloga. Prvi je smanjivanje troškova u aktualnoj situaciji kad su momčadi ostale bez prihoda dok se utrke ne održavaju, a drugi razlog je mogućnost da sezona 2020. ima veliki broj utrka u drugom dijelu godine i završi dosta kasno, možda čak početkom 2021., što bi momčadima značajno otežalo paralelni razvoj novih bolida.

WMSC (World Motor Sport Council) Svjetske automobilističke federacije potvrdio je u utorak tu odluku i donio niz drugih izmjena u pravilima za ovu i sljedeću sezonu, no Red Bullov Christian Horner izjavio je da tu možda neće biti kraj jer postoji načelni dogovor o odgodi primjene tehničkog pravilnika sve do 2023.

“Razgovaramo o pomicanju novih pravila za još jednu godinu jer po mom mišljenju bilo bi totalno neodgovorno u 2021. nositi teret troškova razvoja novog bolida. Postoji načelni dogovor, ali treba ga ratificirati FIA, kako bi se troškovi razvoja prebacili na 2022., a nova pravila počela primjenjivati od 2023.”

“Najvažnija stvar koju sada trebamo je stabilnost. Jedna stvar koju znamo je da svaka promjena donosi troškove, a stabilnost i zaustavljanje razvoja što je moguće više dijelova bolida, u ovom su trenutku najodgovornije stvari koje možemo napraviti kako bismo smanjili troškove”, kaže Horner.

Za razliku od tehničkog, novi financijski pravilnik bi trebao stupiti na snagu od 2021. To znači i ograničeni budžet od 175 milijuna dolara, no Horner kaže da je to u ovom trenutku u drugom planu, dok se očekuju podaci o udaru krize uzrokovane koronavirusom na svjetsku ekonomiju.

“Budžet će imati svoj plafon, no to je sada sekundarno što se mene tiče. Važnije je smanjiti troškove i krenuti s utrkivanjem. Ako ćemo zamrznuti razvoj recimo 60 posto šasije u sljedećih 18 mjeseci, to će imati dramatičan utjecaj na smanjivanje operativnih troškova svake Grand Prix momčadi, bez obzira je li to Red Bull ili Williams”, zaključio je Horner.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Razumijem sve okolnosti, ali svako ograničavanje ima i svoje drugo lice. To nije u sportskom a niti općenito u demokratskom liberalnom duhu koji vlada u većini “zapadnog društva”. Ograničavanje razvoja nas vodi u “cementiranje” postojećeg stanja..nemogućnost da slabiji pokuša dostići boljega..podsvijesno me vraća na “tokene”..to nije pravi smjer niti duh..gen Formule 1.

Related Posts