Niz FIA-nih odluka: Zabranjen rad na bolidima za 2022!

S obzirom na izazove koje pandemija koronavirusa uzrokuje čitavom svijetu, pa tako i svijetu Formule 1, Svjetsko automobilističko vijeće je, putem e-glasanja, odobrilo niz promjena na regulativama Formule 1 za 2020. i 2021.

Podsjetimo se, ranije ovog mjeseca su se FIA, F1 i svih deset momčadi jednoglasno složili o odgodi novih pravila koja su trebala doći 2021. na 2022. godinu. To nije kraj novim mjerama, Mercedesov DAS sistem se zabranjuje sljedeće godine i momčadi će moći prenijeti neke dijelove iz ove godine u sljedeću.

Vijeće je odobrilo i niz ostalih promjena, uključujući promjenu u Sportskim regulacijama koja glasi da Vijeće može promijeniti određena pravila uz podršku 60% momčadi umjesto jednoglasne podrške. FIA kaže da će nove promjene omogućiti bolju fleksibilnost u borbi s izazovima s kojima se svijet trenutno bori.

Također, FIA-i i F1 je odobrena promjena u kalendaru bez potrebne konzultacije s momčadima. To bi trebalo omogućiti lakšu promjenu kalendara jednom kada će se moći nastaviti s utrkivanjem. Uz sve to, zabrana rada na bolidima koje je počela u ožujku te će se nastaviti na travanj je produžena za tri dodatna tjedna. Objavljeno je i da će biti promijenjen broj dozvoljenih komponenti motora kada se prvenstvo nastavi.

Možda i najbitnija odluka jest da se zabranjuje aerodinamični razvoj bolida za 2022. godinu u kojoj ćemo gledati revolucionarnu generaciju novih bolida. Zabrana je počela 28. ožujka i traje sve do kraja 2020. Momčadima je dozvoljeno održati jednodnevni test unutar 48 sati od posljednje sezone za mlade vozače.

FIA-nom predsjedniku Jeanu Todtu također su dozvoljene ovlasti da poduzme bilo kakve odluke koje utječu na organizaciju Velikih Nagrada u 2020. koje bi trebale biti donesene u kratkom roku.

 

Related Posts