Krenula akcija na VN Japana, Verstappenu prvi trening na Suzuki

Rano ujutro po hrvatskom vremenu, prvim slobodnim treningom započela je Velika nagrada Japana, četvrta utrka u sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1. Najbrži krug na tom prvom treningu postavio je Max Verstappen, dok mu je najbliži pratitelj bio momčadski kolega u Red Bullu, Sergio Perez. Trening je u jednom trenutku morao biti prekinut, zbog nezgode koju je imao Williamsov vozač Logan Sargeant.

Prvi slobodni trening na stazi Suzuka najvećim je dijelom vožen po suhom vremenu, no bilo je oblačno i ne pretjerano toplo. U prvom dijelu treninga vozači su uglavnom koristili tvrdu i srednje tvrdu smjesu guma, a nakon prvih 20 minuta na vrhu su s identičnim vremenom kruga (1:31,781) bili Lando Norris u McLarenu i Fernando Alonso u Aston Martinu. Onda ih je s vrha skinuo Max Verstappen u Red Bullu.

Baš kad se očekivao prelazak vozača na mekše gume, a samim time i niz nešto bržih krugova, dogodio se jedini veći incident na ovom treningu. Stvari nikako da krenu uzlaznom putanjom za Williamsovog vozača Logana Sargeanta. Nakon što je prije dva tjedna morao ustupiti svoj bolid momčadskom kolegi Alexu Albonu i utrku za VN Australije promatrati iz garaže, Amerikanac je ovdje odmah na početku trkaćeg vikenda razbio bolid.

Izašao je s kotačem na travnatu površinu u zavoju Dunlop, izgubio kontrolu nad bolidom i udario u zaštitnu ogradu s vanjske strane staze. Udarac je bio prilično jak, tako da je bolid pretrpio poveća oštećenja, a poznato je ionako da u Williamsu muku muče s rezervnim dijelovima u ovoj fazi sezone. Ostaje vidjeti hoće li mehaničari uspjeti osposobiti bolid za nastavak trkaćeg vikenda.

Kad je trening nastavljen, vozači su isprobali vožnju na mekšim gumama C3. Najbrži krug postavio je Max Verstappen – 1:30,056. Prošlogodišnji pobjednik VN Japana tako je na najbolji mogući način krenuo u ovaj vikend, u kojem traži povratak na vrh nakon odustajanja u Australiji. Dobra vijest za Red Bullovu momčad je dobar tempo Sergija Pereza, koji je završio trening na drugom mjestu sa zaostatkom manjim od dvije desetinke sekunde.

Na treću poziciju smjestio se pobjednik Velike nagrade Australije, Carlos Sainz u bolidu Ferrarija. Njegov je zaostatak bio malo veći od dvije desetinke za Verstappenom, a jedini je od preostalih vozača uspio biti tako blizu bolidima Red Bulla. Vozači Mercedesa, George Russell i Lewis Hamilton, završili su prvi slobodni trening na četvrtom i petom mjestu, no njihovi zaostaci za najbržim vozačem bili su vrlo blizu pola sekunde.

Vrlo blizu Mercedesovim pilotima bio je Charles Leclerc, kojeg sigurno neće veseliti podatak da je bio skoro tri desetinke sekunde sporiji od momčadskog kolege. Sedmi je završio Fernando Alonso u Aston Martinu, koji je bio i posljednji od vozača s donekle pristojnim zaostatkom (+0,543).

Pozicije u prvih deset popunili su još vozači McLarena, Oscar Piastri na osmom i Lando Norris na desetom mjestu, a između njih smjestio se dobro raspoloženi Yuki Tsunoda s bolidom RB-a. Ono što nije dobra vijest za njih trojicu, njihovi najbrži krugovi bili su preko jedne sekunde sporiji od Verstappenovog.

U donjem dijelu poretka društo se prilično ispremiješalo. S obzirom na prijašnje nastupe u ovoj sezoni, solidno je izgledao Esteban Ocon u bolidu Alpinea na 11. mjestu, ispred Alexa Albona i Nica Hülkenberga. U lošem kontekstu možemo pak izdvojiti Lancea Strolla, koji je s Aston Martinom bio tek 15., a imao je sekundu i četiri desetinke lošiji krug od momčadskog kolege Alonsa.

Ovaj slobodni trening posebno će pamtiti Ayumu Iwasa, mladi japanski vozač koji je dobio priliku voziti bolid RB-a umjesto Daniela Ricciarda. Inače vozač Super Formule, Iwasa je odvozio 22 kruga i smjestio se na 16. poziciju. Više krugova od njega odradili su samo Hamilton, Piastri i Gasly, svaki po 23. Ricciardo će se vratiti u bolid na drugom slobodnom treningu, koji počinje u 8 sati po hrvatskom vremenu.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
srakar

Ovom Sargeantu mehaničari se sjete majke 😉

Jim Clark

I majke i oca i cijele familije Sergeanta

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x