Tsunoda: AlphaTauri treba tri trkaća sjedala

Jedina F1 momčad koja još uvijek nema niti jednog potvrđenog vozača za sljedeću godinu je AlphaTauri. Odluku treba donijeti između Yukija Tsunode, Daniela Ricciarda i Liama Lawsona, a japanski vozač kaže da bi bilo najbolje da momčad pridoda još jedan bolid kako bi bilo mjesta za sve.

Yuki Tsunoda je ove godine najviše vozio bolid AlphaTaurija, a pritom je promijenio čak trojicu timskih kolega. Sezonu je započeo uz Nycka de Vriesa, no vodstvo momčadi nije bilo zadovoljno doprinosom Nizozemca te mu je uručilo otkaz nakon samo deset utrka. U akciju je vraćen Daniel Ricciardo, no on je odradio samo dvije utrke prije nego se ozlijedio. Australac još uvijek radi na oporavku svoje šake, a mijenja ga Liam Lawson – vrlo uspješno.

Novozelanđanin je prošlog tjedna u Singapuru dovezao AlphaTauri do devetog mjesta, što je najbolji rezultat momčadi ove sezone. Prethodno je bodove osvajao jedino Tsunoda, osvojivši u tri navrata deseto mjesto.

Kad je AlphaTauri u pitanju, najavljene su već brojne promjene. Poznato je da na mjesto šefa momčadi dolazi Laurent Mekies umjesto Franza Tosta. Vjerojatno će se dogoditi i novi rebranding ekipe, a upitnici trenutačno stoje i iznad vozačkih pozicija.

Upitan o svojoj budućnosti, Tsunoda je rekao: “Ja sam razgovarao s momčadi… Ništa još nije službeno potvrđeno, tako da iskreno ne znam. Mislim da su razgovori bili pozitivni za obje strane. Vidjet ćemo, znat će se sve uskoro.”

Yuki je svjestan da Daniel i Liam imaju svojih kvaliteta zbog kojih zaslužuju biti u Formuli 1 pa se u šali dosjetio idealnog rješenja. Ako bi AlphaTauri imao tri bolida sljedeće sezone, bilo bi mjesta za sve.

“Daniel definitivno donosi veće iskustvo i pokazao je da može dati puno povratnih informacija. Mislim da je stvarno dobar u pogledu objašnjavanja detalja o tome kako se bolid ponaša, tako da puno pomaže inženjerima. Dakle, ako momčad želi razvijati bolid da bi bio kompetitivniji, možda Daniel.”

“No, u isto vrijeme, mislim da je Liam u svoje prve dvije, tri utrke pokazao dobre nastupe i vjerojatno još uvijek napreduje. Znamo da je AlphaTauri juniorska momčad, tako da je možda riskantnije razmišljati generalno o rezultatima, ali sve ovisi o tome što oni žele. Ako žele rezultat, vjerojatno je lakše s Danielom jer ima više iskustva i možda može izvući bolje rezultate, ali opet Liam… Ne znam, strah me reći!”

“Liam sada ima najbolji rezultat, bio je deveti. Ja ove sezone nijednom nisam bio deveti, tako da ću stati na tome. Liam i Daniel… Tri trkaća sjedala!”

Kad god se pojavi pred novinarima, Lawson također mora odgovarati na pitanja o svojoj budućnosti. Uoči utrke u Japanu, rekao je:

“Mislim da svaki vozač osjeća da treba biti na gridu. Da bismo bili na ovoj razini, svi trebamo imati vjeru u sebe i ja to zasigurno imam, ali sada sam fokusiran na to da trebam isporučiti rezultat u ovim vikendima. Ovaj stint koji imam, kad završi onda ću pogledati unatrag i analizirati kakav sam bio, ali da, vjerujem da bih trebao biti u F1.”

Budući da se inače natječe u japanskoj Super Formuli, Lawson je silno želio nastupiti na VN Japana. Želja mu se ostvarila, a vidjet ćemo hoće li mu to biti posljednja F1 utrka u ovoj sezoni. Nakon Japana imamo dvotjednu stanku do Katara, tako da se generalno očekuje Ricciardov povratak. Bilo kako bilo, Lawson je svojim nastupima natjerao vodstvo momčadi na razmišljanje pri odabiru vozača za 2024.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x