Britanski trkaći tim Hitech službeno potvrdio prijavu za ulazak u F1

Hitech je trkaći tim sa sjedištem u Silverstoneu. Trenutačno se natječe u Formuli 2, Formuli 3 i Formuli 4, a nakon investicije Kazahstanca Vladimira Kima cilj je ulazak u Svjetsko prvenstvo Formule 1 od 2026. godine.

Kompanija Hitech Global Holdings Limited prodala je 25 posto udjela kazahstanskom biznismenu Vladimiru Kimu, koji inače ima kompanije Kazakhmys i KAZ Minerals Group, a glavna područja djelovanja njegovih tvrtki su rudarstvo, bankarstvo i avijacija. Smatra ga se jednim od deset najvećih proizvođača bakra na svijetu.

U prošlosti su Kimove kompanije sponzorirale kazahstanske sportaše, primjerice boksače i tenisače, a investicija u Hitech prvi mu je izlet u međunarodni motorsport.

“Motorsport je već dugo predmet mojih osobnih interesa i oduševljen sam što ulazim u partnerstvo s organizacijom koja je doživjela uspjehe u mnogim kategorijama i ima velike ambicije za budućnost. Uspostavili smo uključenje u sport, međutim ovo je naša prva globalna investicija u motorsport. Dinamična privlačnost, rastuća dostupnost, marketinške prilike između poduzeća i sve veća baza fanova u skladu su s mojim osobnim i komercijalnim ambicijama”, poručio je Kim.

Čelni čovjek Hitecha, Oliver Oakes, ovako je prokomentirao novosti: “Oduševljen sam što mogu poželjeti dobrodošlicu Vladimiru Kimu u našu Hitech Grupu. Tijekom razgovora pronašli smo mnoge prirodne sinergije i znam da će njegova podrška biti izuzetno važna dok težimo izgradi Hitechovih uspjeha i radimo na postizanju nešto širih ambicija u godinama koje dolaze.”

U Hitechu priželjkuju da će dobiti dozvolu FIA-e za priključenje Svjetskom prvenstvu Formule 1. Službeno je potvrđeno da je predana prijava za ulazak u F1 2026. godine.

“Tim potezom podigli bismo ljestvicu za naše bolide jednosjede i demonstrirali da Hitech ima prave ljude, iskustvo i resurse za natjecanje pored najboljih timova na svijetu”, stoji u priopćenju.

Hitech nije jedini kandidat za ulazak u Formulu 1 2026. Svoje namjere već je ranije javnosti predstavila momčad Andretti u partnerstvu s Cadillacom, a tu je i Craig Pollock s momčadi Formula Equal, u kojoj je omjer zaposlenih muškaraca i žena 50:50. Ostaje nam vidjeti kako će se razvijati ta priča oko povećanja broja F1 momčadi i koliko ćemo doista bolida imati na gridu u 2026. Za podsjetnik, posljednji put kad smo u Svjetskom prvenstvu gledali više od deset momčadi bilo je u sezoni 2016., dok se iz natjecanja nije povukla momčad Manor.

Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Deyo1

Postavlja se pitanje, sto je OK ubaciti ovaj tim, a istovremeno se Andretti obeshrabruje ili mu se daju naznake da ce njegov pokusaj ulaska biti otezan ili onemogucen.

George

Vjerujem da ovaj plaća brutalnu proviziju ispod stola, za razliku od Andrettija.

johhan peacedohan

Nešto mi liči da će kupiti ili će uskočiti umjesto Alpha Taurija.

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x