Put oko svijeta Formule 1: Miami

Dugo su Miami i Formula 1 čekali jedno na drugo i konačno će se ovotjednog vikenda održati inauguralna utrka za VN Miamija. Godinama se pričalo i nagađalo, a za 2022. godinu postalo je i službeno. Miami je ovaj vikend mjesto za biti, a sezona 2022. je prva nakon 1984. koja će ugostiti dvije utrke na tlu Sjedinjenih Američkih Država. U listopadu ćemo se još jednom vratiti u Ameriku, ali o tome više kada dođe na red. Još otkako je 2017. godine Liberty Media preuzela Formulu 1, novi vlasnici su željeli osigurati još jednu utrku na američkom tlu. Kao potencijalne destinacije spominjali su se Miami, New York, Los Angeles i Las Vegas, a Miami je prvi ‘uletio’ u igru. Uskoro ćemo gledati utrke i u Las Vegasu.

Miami Beach Coast, Florida (Photo by Hoberman Collection/UIG via Getty Images)

Prva utrka za VN Miamija će se održati u Miami Gardensu, oko 25 kilometara od centra Miamija. Privremena Miami International Autodrome staza okružuje Hard Rock stadion, dom Miami Dolphinsa. Miami International Autodrome je jedanaesta staza u Americi na kojoj se vozi Formula 1. Iako je ovo prva utrka Svjetskog prvenstva na Floridi, nije i prva u ovoj američkoj saveznoj državi. Posljednji put Formula 1 je posjetila Floridu 1959. godine, kada se prva utrka za VN Sjedinjenih Američkih Država održala na stazi Sebring.

Iako je Miami zasigurno ovaj vikend place to be, ujedno je i jedna od najskupljih destinacija u kalendaru Formule 1, osobito ako uzmemo u obzir i cijene avionskih karata do Miamija, ukoliko bi se netko iz Europe odlučio na takav pothvat. Ulaznice za utrku su u pretprodaji rasprodane u rekordnom roku unatoč visokim cijenama. Najjeftinija trodnevna karta na sjedišta na tribinama koštala je oko 4.500 kuna. Osim ulaznica, boravak i smještaj u Miamiju su prilično skupi, pa je jasno da za ovakvu ekshibiciju treba izdvojiti značajnu sumu novca. Uvažavajući navedeno, najjeftinija opcija za VN Miamija, bez troškova dolaska u Miami, iznosi oko 7.800 kuna, što bi podrazumijevalo već rasprodane najjeftinije ulaznice, smještaj u hostelu i vrlo zategnut budžet za svakodnevno trošenje. Nešto komotnija opcija, s trodnevnim ulaznicama na tribinu uz zavoj 1 (koje su također rasprodane), smještajem u hotelu s tri zvjezdice i nešto malo više džeparca, koštala bi oko 14.500 kuna. Opcija za one koji imaju dosta dubok džep, pa si mogu priuštiti F1 Experiences ulaznice, smještaj s četiri zvjezdice i dosta više novca za dnevno trošenje koštala bi 70.000 kuna. Pa, tko voli (i može), nek’ izvoli. Za sve one koji vole bijele pješčane plaže, toplo može, ukusnu kuhinju i dobru zabavu, Miami je svakako mjesto za posjetiti.

Nekoliko zanimljivih činjenica i podataka o samom Miamiju:

  • Miami International zračna luka nalazi se 8 kilometara u unutrašnjosti u odnosu na obalu Atlantskog oceana. Florida ima najdužu obalu od svih saveznih država, te je jedina koja izlazi i na Atlantik i u Meksički zaljev. Gradska jezgra Miamija broji oko šest milijuna stanovnika što ga čini najnaseljenijim gradom u Floridi i sedmim u Sjedinjenim Državama. Za ulazak u Ameriku Australci, Kanađani i većina Europljana ne treba vizu. Uvjete za ulazak u državu svakako vrijedi provjeriti prije planiranja putovanja. Za ulazak u SAD morate imati biometrijsku putnu ispravu koja vrijedi minimalno još šest mjeseci od planiranog putovanja. Ako i ne trebate vizu za ulazak u SAD, dužni ste popuniti obrazac za ulazak u državu.
  • Kao i u ostatku Amerike i na Floridi se kao službena valuta koristi američki dolar, koji stoji prilično snažno u odnosu na druge međunarodne valute, stoga je potrebno dobro proračunati troškove putovanja u odnosu na svoju domaću valutu. Hrana, piće, smještaj i boravak općenito u Miamiju je prilično skup. Vrlo je važno sebi osigurati putno osiguranje prije odlaska u Ameriku, obzirom da je zdravstvena zaštita jako skupa, te bilo kakva hitna situacija može koštati i previše.
  • Florida se ne naziva bez razloga država sunca (Sunshine State). Utrka za VN Miamija se održava u svibnju, na prijelazu tople i suhe sezone koja traje od studenog do travnja u vrelu i mokru sezonu koja traje od svibnja do listopada. U svibnju su prosječne temperature u Miamiju oko 26°C, koje se tijekom dana kreću od 23°C do 28°C. Termin utrke je zahvalan jer ne upada u vrele mjesece u Miamiju, a izbjegnuta je i sezona uragana koji su na Floridi česti u periodu od lipnja do studenog. Treba napomenuti da unatoč mogućnosti uragana, nijedan veći uragan grad nije pogodio od 1992. godine.
  • Općenito, Miami se smatra sigurnim gradom za boravak, međutim, kao i na svakom drugom putovanju treba voditi računa o osobnim stvarima. Posebno treba biti oprezan zbog džeparoša u blizini turističkih znamenitosti, a na plažama nije poželjno stvari ostavljati bez nadzora.
  • Službeni jezik je engleski, no prema procjenama u Miamiju se govori preko 80 različitih jezika i narječja. Iako je engleski službeni jezik, oko 60% populacije govori i španjolski, radi velikog broja imigranata iz španjolskih govornih područja.
  • Tijekom F1 vikenda na Hard Rock stadionu, oko kojeg se i proteže staza, biće vrlo živo i aktivno. U srijedu će biti upriličena zabava za otvaranje vikenda kojoj će prisustvovati svi vozači i druge važne osobe iz autosporta, a za glazbu će biti zadužen svjetski poznat DJ Kygo. U četvrtak će uz stazu nastupati Maluma, a u petak Post Malone.
  • Što se tiče turističkih destinacija izvan staze, plaže su ono po čemu je Miami najpoznatiji. Od svih, najpoznatija je Južna plaža (South Beach) s prekrasnim palminim drvećem i uređenjem u art deco stilu što ju čini jednom od najfotogeničnijim plažama grada. Svakako vrijedi prošetati i Ocean Drive ulicom i diviti se arhitekturi i šetalištu uz plaže Miamija. Noću je sve uzbudljivije zbog prekrasnog neonskog osvjetljenja. Nešto dalje od plaže može se opustiti u South Pointe parku s prekrasnim pogledom na obalu s najjužnije točke grada.
  • Za druge aktivnosti, poput golfa, tenisa ili pedaliranja vrijedi posjetiti oazu u Key Biscayneu, južno od Miamija. Svjetionik u Bill Baggs Cape parku je još jedno mjesto koje nudi predivan pogled na plaže i obalu. Plaža na Hobie otoku je jedno od omiljenih mjesta za surfere, dok je luksuzna Sunny Isles plaža poznata još kao i Rivijera Floride.
  • Osim plaža, Miami nudi bogatu gastronomsku ponudu i mogućnosti za šopingom, kako u trgovačkim centrima, tako i na lokalnim tržnicama. Inspirirana mediteranskim selima Francuske i Španjolske, pješačka zona Española Way je jedno od mjesta koje nudi posebne male trgovine. Nalazi se između 14. i 15. ulice na Južnoj plaži. Osim trgovina, tu je i niz restorana i koktel barova koji su otvoreni do kasno u noć.
  • Za one koji žele iskusiti i kulturološku ponudu grada, tu je Institut za modernu umjetnost i de la Cruz kolekcija, koja nudi besplatno uživanje u modernoj umjetnosti. Wolfsonian-FIU muzej nalazi se u srcu umjetničkog dijela Miamija i sadrži preko 180.000 umjetničkih djela iz perioda od 1885. do 1945. godine. Wynwood, udaljen dvadesetak minuta pješke od Miami Design distrikta još je jedno zanimljivo mjesto za posjetiti. Ovaj dio grada je dom Wynwood zidova, urbanog, modernog muzeja grafiti umjetnosti. U ovom dijelu grada nalazi se i Rubell muzej, koji se fokusira na digitalnoj umjetnosti.
  • Iako sam Miami za posjetitelje nudi i više nego što je potrebno, za one koji žele još više zabave i koji žele produžiti svoj boravak dulje do grand prix vikenda, svakako je obavezno posjetiti Disney World u Floridi. Disney također nudi i Universal Orlando Resort sa svojom glavnom atrakcijom, Magičnim svijetom Harry Pottera (Wizarding World of Harry Potter).

Miami je po svemu drugačiji od gradova koji su ugostili Formulu 1 od početka ove sezone. Miami je živ, moderan, urban, nudi nešto manje tradicionalnog, no svakako ga se vrijedi posjetiti i uživati u svemu onome što nudi. Čak i bez grand prix vikenda, boravak u Miamiju nudi zagarantirano nezaboravno iskustvo.

Pretplati se
Obavijesti o
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Daj prekini tema je staza u miamiju

mody

Bas gledao stazu detroit ulicnu koja se vozila 80ih bila je s 22 zavoja spora 120 kmh vozaci su je mrzili

Deyo

Kako bih voleo to da mi kazes u lice!!!
Za razliki od tebe proputovao sam po svetu, pa znam sta pricam, a sve što sam napisao je 100% tačno!!!

papaya

A kako znate da Lando nije???

mody

super izgleda staza vidjet cemo kakvas ce bit za voziti miami je lijep grad ako se pokaze dobra nek ostane dugo u kalendaru

Related Posts
5
0
Would love your thoughts, please comment.x