Otvorenje brdske sezone: Uspon na Biokovo

Nova sezona, nova staza, nova klasifikacija voznog parka izazovi su na otvorenju ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama.

MAKARSKA – Nakon dvogodišnjeg iščekivanja, uzrokovanog pandemijom korona virusa, konačno je stigao vikend 7. i 8. svibnja u kojem će se na jednoj novoj destinaciji u srednjoj Dalmaciji, nadomak Makarske, održati “1.Nagrada Biokova 2022.”, prva bodovna utrka ovogodišnjeg automobilističkog Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama. Kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza, uz ovu su utrku zacrtane već znane destinacije Skradin, Malačka, Stubičke Toplice, Buzet i Dubrovnik, te tri inozemna gostovanja Kotor (Crna Gora), Cazin (Bosna i Hercegovina) i Ilirska Bistrica (Slovenija).

Organizatoru utrke Autoklubu Makarska pristigle su 83 prijave vozača iz 28 hrvatskih klubova, a uz Državno prvenstvo Kategorije I (turistička vozila) rezultati se boduju i za PH za povijesna vozila, Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, te ove godine novouvedeni Kup povijesnih automobila u kategoriji točnost. Tijekom zime došlo je do „preslagivanja“ u redovima pojedinih klubova, bit će novih automobila, ali najveću novost predstavlja način razvrstavanja vozila Kategorije I u skladu s FIA pravilima po „Performance factoru“ u šest  grupa, umjesto do sada znanih grupa N, A i E1.Istovremeno se unutar svih grupa boduje i 11 klasa. Proteklu godinu-dvije na europskim stazama se primjenjivao ovaj način, a od ove utrke uveden je i u naše nacionalno prvenstvo. Stoga će prije samog natjecanja u Makarskoj pune ruke posla imati brojnija od uobičajenog Tehnička komisija, a nestrpljivo se očekuju i prvi rezultati i plasmani po novoj klasifikaciji.

Prvu utrku sezone propšta aktualni hrvatski prvak Kategorije I Domagoj Pereković (nastup na FIA Prvenstvo Europe), ali su zato na startu u Makarskoj njegovi pratitelji s postolja najboljih u sezoni 2021. Dejan Dimitrijević, ove godine u „dresu“ zagrebačkog AKK Flywith Kolman i Riječanin Matija Jurišić, koji hrvatsko prvenstvo na brdu vozi na posudbi u AK Župa Dubrovačka. Među 14 klubova iz Dalmacije, jednu od najbrojnijih ekipa ima i domaćin AK Makarska, za kojeg nastupaju Frane Jukić, Božen Marković, Mato Šapit, Konstantin Visković, Goran Bilić, Mijo Jović, Karlo Utrobičić i Lana Utrobičić, jedina dama među 80-tak sudionika.

Nova staza „Makarska“ duga je 4.436 metara s usponom na Biokovo od 4,58 posto. Prvi dio verifikacije vozača i tehničkog prijema vozila održava se u petak od 17 do 20 sati, a drugi je u subotu od 8 do 9,30 sati. Slobodni trening je od 12,30 sati, a prvi od dva službena starta u 15,30 sati. Dvije bodovne utrke na rasporedu su u nedjelju 8.svibnja, prva u 11, a druga u 13,30 sati. Proglašenje najuspješnijih predviđa se oko 17 sati u prostoru Parka vozača koji je smješten uz Prodajni centar Konzum u Makarskoj.

Subotnje veče rezervirano je za svečanost Hrvatskog auto i karting saveza kada će biti proglašeni najuspješniji vozači i klubovi sezone Prvenstva Hrvatske 2021. godine na brdskim stazama. Najuspješnijih 49 vozača i sedam klubova očekuje niz priznanja na dodjeli koja će se, s početkom u 20,30 sati, održati u Restaurantu Veza u Općini Tučepi, koja je uz Grad Makarsku i domaćin i pokrovitelj prvog ovogodišnjeg ogleda automobilista na brdskim stazama.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x