Aston Martin razmišlja o proizvodnji vlastitih pogonskih jedinica od 2026.

Pravila vezana za pogonske jedinice u Formuli 1 mijenjat će se 2026. godine, a u redovima Aston Martina istražuju mogućnost da za tu godinu počnu proizvoditi vlastite motore.

Aston Martin se u Svjetskom prvenstvu Formule 1 trenutačno natječe koristeći Mercedesove pogonske jedinice i mjenjače. Međutim, s obzirom na to da vlasnik Lawrence Stroll intenzivno ulaže u razvoj momčadi, da se grade novi objekti u njihovoj bazi u Silverstoneu s novim zračnim tunelom i simulatorom, vodstvo momčadi razmišlja o opciji da Aston Martin do 2026. postane samostalan i počne proizvoditi vlastite pogonske jedinice.

Još uvijek nije donesena konačna odluka, no tehnički direktor Andrew Green potvrđuje da je to jedna od opcija.

“Gledajući u budućnost s našim ambicijama, dugoročno definitivno istražujemo mogućnost stvaranja vlastitih pogonskih jedinica. Sezona 2026. odabrana je za nova pravila oko pogonskih jedinica, a mislim da bismo mi kao momčad voljeli biti uključeni.”

“Imamo Aramco koji se uključio kao sponzor i mislim da će se razgovori nastaviti u sljedećim godinama… Vidjet ćemo. Sigurno da ćemo detaljno sve proučiti i dokučiti ima li za nas benefita ako krenemo u tom smjeru.”

Mogla bi momčad Lawrencea Strolla krenuti stopama Red Bull Racinga, koji je na Hondino povlačenje iz Formule 1 reagirao pokretanjem svog pogona za proizvodnju pogonskih jedinica. Trenutno još uvijek koriste motore koje je napravila Honda, ali od 2026. to će biti motori iz Red Bull Powertrains postrojenja.

Ambicije Lawrencea Strolla i njegove ekipe definitivno su velike, problem je što ih za sada ne opravdavaju dobrim rezultatima. Prošla sezona bila je dosta razočaravajuća, a u idućim tjednima trebamo vidjeti hoće li bolid AMR22 biti konkurentan u ovoj sezoni.

Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
schumy

Slažem se sa Bornom, mene i do sada čudi zašto se Porsche ili Audi nije uključio u F1…. U prošlosti je Porsche “parao i šarao” u F1, dok u novije vrijeme Audi monopolistički “vlada” u utrkama endurance (Le Man…)
To bi im bila bolja i jeftinija opcija uključivanja u zamjenu pogonskih jedinica koje već vlasnik (Marcedes) koristi u trkama za F1

1borna

Bilo bi im bolje da se povežu sa Porscheom ili Audijem radi novih motora?

Dzeno

Ništa nema bolje od proizvodnje vlastitih motora

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x