Todt: FIA je trebala oštrije reagirati na kritike

Od petka bivši predsjednik FIA-e, Jean Todt, smatra da je FIA preblago reagirala na žestoke kritike koje su u završnici sezone uputile momčadi Formule 1.

Svjetsko prvenstvo Formule 1 imalo je kontroverznu završnicu na Velikoj nagradi Abu Dhabija. Lewis Hamilton imao je nadohvat ruke pobjedu u utrci i osmi naslov prvaka svijeta, a onda se izlaskom sigurnosnog automobila situacija okrenula naglavačke i pretjecanjem u zadnjem krugu do naslova prvaka stigao je Max Verstappen.

Burne su reakcije uzrokovale ponajprije odluke direktora utrke Michaela Masija, na koje je posebno žestoko reagiralo Mercedesovo vodstvo, smatrajući da je Masi svojim odlukama izravno režirao rasplet prvenstva.

No, kroz cijelu sezonu se dosta kritiziralo Masija, ali i odluke vodstva natjecanja općenito. Šefovi momčadi često su se žalili na nedosljedno primjenjivanje pravila. Možemo se prisjetiti izjave Christiana Hornera u kojoj je rekao da se Masi u Saudijskoj Arabiji ponašao “kao na sajmu” te da jako nedostaje bivši direktor utrka Charlie Whiting.

Evo što na sve to kaže Jean Todt, bivši šef Ferrarijeve momčadi i predsjednik FIA-e, koji je ovoga tjedna napustio tu funkciju nakon punih 12 godina.

“Čitao sam francuski sportski magazin L’Equipe i uočio da je predsjedniku nogometnog kluba Lyon, a to je jedan od najvažnijih klubova, zabrenjeno prisustvovati na deset utakmica jer je ružno govorio o sucima. Možda smo mi dopuštali previše”, kaže Todt.

“Osjećam da je važno postojanje dijaloga između upravljačkih tijela, timova, vozača, vlasnika komercijalnih prava, ali to ne bi trebalo biti usmjereno protiv nas. Gledao sam utrku u Abu Dhabiju i mogli ste vidjeti Maxa, kad ga je Lewis prestigao u prvom zavoju, kako govori da je progonjen. A nije, ni on ni bilo tko drugi, ali takva je percepcija.”

“U žaru nekakve borbe možete imati svoje osjećaje, ali s druge strane tu su direktor utrke, suci, razne organizacije. Jesmo li savršeni? Nismo savršeni. Upravo sam zbog toga sugerirao da se napravi potpuna revizija i da se ustanovi što je potrebno poboljšati nakon onoga što se dogodilo. Ne samo na utrci u Abu Dhabiju, nego tijekom cijele godine.”

Najavljena analiza zasigurno je dobra stvar jer Formula 1 iz situacije u Abu Dhabiju treba ponešto i naučiti. Ono što nije baš pohvalno, u priopćenju kojim se najavljuje provedba analize, FIA krivi navijače i timove za nepoznavanje pravila. Ako ništa, barem priznaje da cijela situacija šteti natjecanju.

“Okolnosti u kontekstu korištenja sigurnosnog automobila nakon incidenta Nicholasa Latifija i komunikacije između FIA-inog direktora utrke s F1 timova u vezi tog događaja, generirale značajno nerazumijevanje i reakcije od strane timova Formule 1, vozača i navijača. Vodi se svađa koja trenutno šteti imidžu Svjetskog prvenstva, a time i proslavi prvog naslova svjetskog prvaka Maxa Verstappena, kao i osmog uzastopnog Mercedesovog naslova konstruktorskog prvaka”, stoji u priopćenju.

Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
r.u.m.

Moje mišljenje ,sada govorim opčenito NE o ovom slučaju u Abu Dabiju. Po meni previše traje vožnja iza safty cara, nekada smo znali neću sada govoriti brojke ali puno,puno krugova bi se odradilo dok napokon ne krene ponovno trka. Mislim da to treba nekako ubrzati da ne gubimo utrku odnosno da ne gledamo procesiju iza sig.auta. npr. 5 krugova odvoze dosta često ako je jači sudar, to je puno možda bi trebalo češće koristiti Crvenu zastavu a kada je lakši sudar virtual safty car al opet uvijek postoji siva zona tko će odlučiti kada je za crvenu ili NE ,puno… Read more »

robif

A trebala je FiA odavno potegnut ručnu.(možda bombu).Prije nego li su Max i Lewis rođeni znala je FIA usrat.Inače poznati su po poštenju ko FIFA i UEFA.kad se sjetim onog Platinija i Blatera?

mody

tvoji placljivci ne znaju prihvatit poraz kako je lewis osvojiop 2008 naslov dobro je max rekao

robif

Moji nisu,ja spadam u dio Hrvatske sirotinje.Da su moji imao bih para,ovako jebiga živimo od plače do plače.Ali ta ista FIA je i Prostu i Schumacheru poklonila naslov,usput

r.u.m.

upravo sam i ja na to mislio cijelo vrijeme,kako je Ham osvojio prvi naslov pa se Ferrari žalio i plakao kao ovi.Puno se pljuje po Ferrariju i talijanima a pogledajte malo Engleze šta rade.Zato mi je i drago što je osvojio malo Nizozemac koji je to lobi od TV prava pa nadalje i kako navijaju ako ne za Ham onda za Landa itd. … Pa nije čudo što Talijani drže barem do svoga , neće naslov ali im skidam kapu na patritizmu prema svojoj zastavi.

r.u.m.

Ferrarij nije žalio lapsuz

mody

Legendarna sezona

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x