Ricciardo: Sretan sam što sam ušao u Top 5; Sainz: Dosta tvrda utrka

Velika nagrada SAD-a donijela je izravnu borbu između Mclarena i Ferrarija, dvije momčadi koje pretendiraju na treće mjesto poretka konstruktora. Najžešće su obračune na stazi vodili Carlos Sainz i Daniel Ricciardo koji su u jednom trenutku imali i kontakt.  

Carlos Sainz je na subotnjim kvalifikacijama ostvario bolje vrijeme od Daniela Ricciarda, no zahvaljujući dobrom startu, Australac u drugi krug utrke ulazi ispred Ferrarijevog vozača.
Sainzov tempo postaje još bolji nakon što se zaustavio u boksu i stari kvalifikacijski soft zamijenio svježom hard komponentom guma.

U jednom su se trenutku utrke Sainz i Ricciardo dotaknuli, a kontakt je uzrokovao oštećenje prednjeg krila na Ferrarijevom bolidu. Posljedično, Sainz je izgubio bitku s Ricciardom, a do kraja utrke ga je prestigao i Valtteri Bottas. Raspletom utrke na COTA-i zadovoljniji može biti Daniel Ricciardo, koji se domogao petog mjesta i upisao novih deset bodova dok je Carlos Sainz sa svojim sedmim mjestom zaslužio šest bodova.

„Carlos je cijelu utrku vršio pritisak na mene. Nas dvojica smo već u prvom krugu imali jako dobru bitku. Zapravo, međusobno smo se prestizali; išli smo naprijed-natrag tri puta, rekao bih. Uspio sam ga dobiti. To je definiralo moju utrku i omogućilo mi borbu za peto mjesto, to mi je bilo jako važno.“

 „Nakon poprilično dobre borbe s njim morao sam se jako braniti kako bih ga zadržao iza sebe. Realno gledajući, da me Sainz tada uhvatio, našao bih se ispred Bottasa koji bi također imao velike šanse da me prestigne na stazi. U tom slučaju bih se s petog mjesta spustio na sedmo. Jako sam sretan što sam ovdje u velikom Austinu, u Texasu, ušao u pet najboljih“, Daniel Ricciardo nije krio zadovoljstvo.

Daniel Ricciardo, McLaren MCL35M (Photo: McLaren Media Centre)

Jednom kada se našao na tvrdoj komponenti guma, Carlos Sainz je pokazao tempo koji odgovara njegovom momčadskom kolegi Leclercu koji je završio četvrti. Međutim, Španjolac je u tom trenutku već bio daleko iza Leclerca, a odmoglo u je i sporo zaustavljanje u boksu.

„Cijelu utrku sam bio zaglavljen iza Daniela. Probao sam učiniti nekoliko poteza kako bih ga prestigao i malo mi je nedostajalo da ga prestignem. Nakon toga nam se dogodio onaj spori pitstop, undercut je propao i nismo mogli ostvariti išta bolje. Dosta tvrda utrka.“, komentirao je Sainz.

Španjolac je, nakon kontakta sa Daniem Ricciardom, svome pitwallu putem radio veze poslao poruku: „Bilo je kontakta, otjerao me preširoko.”

„Očigledno sam bio s vanjske strane, stoga je bilo jasno što će se dogoditi. Bilo je to na granici utrkivanja. Očito me izigrao, ponekad je to malo previše. Da smo bili napravili dobar pitstop, uspješno bismo proveli undercut i on nam više ne bi stvarao probleme.“, poručuje Sainz.

Ferrari i Mclaren imaju još dosta krugova pred sobom u kojima će se riješiti pitanje trećeg na ljestvici. Pet utrka prije kraja razlika iznosi vrlo mala tri i pol boda.

Carlos Sainz, Ferrari SF21 (Photo: Scuderia Ferrari Press Office)
Related Posts