Masi: Napravili smo najbolje što smo mogli, ali vrijeme je bilo jače

Dok su fanovi Formule 1 razočarani i frustrirani načinom na koji je odrađena Velika nagrada Belgije, direktor utrke opravdava se kako je učinjeno sve što je bilo moguće…

Utrka na stazi Spa-Francorchamps trebala je startati u 15 sati, no prvo je odgođena. Zatim su vozači odradili formacijske krugove, pokazalo se uzalud. Zbog kiše i natopljene staze direkcija utrke nije dala znak za start. Čekalo se satima, da bi kolona bolida na kraju odvozila par krugova iza sigurnosnog bolida, prije nego je Michael Masi proglasio kraj utrke.

Direktor utrke ovako je opisao neuspješnu nedjelju u Belgiji: “Bio je to dug dan. Zapravo smo danas svjedočili najgorem vremenu. Uvjeti nisu bili odlični cijelog vikenda, ali barem smo imali neke bolje periode u kojima su aktivnosti na stazi bile moguće. Danas nas je vrijeme pobijedilo.”

Na pitanje zašto su se uopće vozili oni krugovi iza sigurnosnog automobila, kad je praktički već bilo evidentno da se utrka održati neće, Masi objašnjava…

“Željeli smo vidjeti kakvi su uvjeti zapravo. Bili smo u stalnom kontaktu s našom službenom meteorološkom službom i pojavio se jedan okvir u kojem se činilo odgovarajućim uputiti svima najavu da krećemo za deset minuta. Željeli smo pokušati uhvatiti taj okvir, a iz nekih momčadi su rekli istu stvar.”

“Vidjeli su da se otvara mogućnost i bilo im je jasno da pokušavamo naći period boljeg vremena, no opet se pogoršalo i bilo je to jače od nas.”

Mnogi su kritizirali direkciju utrke, smatrajući da je to napravljeno isključivo zbog novca, kako bi se moglo reći da je utrka odvožena. Konkretno, Lewis Hamilton je izjavio kako su odluke direkcije utrke bile “govor novca”.

Uzalud su ljudi satima čekali ispod kišobrana i kabanica (Photo by Steven Tee / LAT Images)

S druge strane, postavilo se pitanje zašto utrka nije prebačena na ponedjeljak, no Masi tvrdi da to nije bila opcija.

“Nije bilo mogućnosti da se utrka odgodi za sljedeći dan. Iz perspektive FIA-e i Formule 1, sigurnost je prioritet – vozača, timova i gledatelja. Željeli smo iskoristiti svaku priliku iz pravilnika, što su god dopuštale propozicije iz međunarodnog sportskog pravilnika, kako bismo kompletirali utrku.”

“Ne bismo imali utrku u punoj dužini, ali smo zaustavljanjem sata pokušali vidjeti hoćemo li uhvatiti neki period boljeg vremena. Jasno da je razočaravajuće za sve što se utrka nije odvozila u svom punom obujmu. Napravili smo najbolje što smo mogli da si stvorimo priliku, no ovako imamo barem nešto”, rekao je Masi.

Djeluje doista apsurdno imati pobjednika utrke koja se zapravo nije vozila, kao i dodjeljivanje bodova u takvom slučaju. Fanovi diljem svijeta razočarani su zbog ovakvog uništavanja jedne od najpopularnijih utrka u kalendaru, a službeno priopćenje Formule 1 kaže sljedeće:

“Nakon značajnih vremenskih neprilika koje su poremetile Veliku nagradu Belgije, FIA i Formula 1 razočarane su i ime svih navijača na stazi, kao i onih u svojim domovima, zbog činjenice da se utrka nije mogla održati u punom obujmu, međutim sigurnost vozača, sudaca i gledatelja uvijek nam mora biti prioritet.”

“Odluka sudaca da se produži vremenski okvir za moguće održavanje utrke pružila je mogućnost da se maksimizira vožnja, ali vremenski se uvjeti nažalost nisu popravili dovoljno, da bi se moglo voziti više krugova.”

Total
6
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
DMX
31.08.2021. 23:07

Pokazali ste ono što su svi znali da ste debili.

avatar
robif
30.08.2021. 19:37

Utrku ste mogli i trebali otkazat,jer ovo nije bilo ništa slično tome

avatar
B4c4
30.08.2021. 16:56

tko mi može objasniti po kakvim uvjetima su se ovi jučer utrkivali, da li je možda bilo suho pa su mogli?????
https://www.youtube.com/watch?v=8HZGcMYhpdo

avatar
Lewis8
31.08.2021. 10:08
Reply to  B4c4

Kiša i kiša nije isto.

avatar
B4c4
31.08.2021. 22:30
Reply to  Lewis8

Izgleda da nije, ako se već toliko brinu za sigurnost šta nisu sve kategorije otkazali.
Njima vidljivost ne bi bila ništa bolja nego onima u F1.

avatar
Desmosedici
30.08.2021. 14:53

Ja ne kažem da se po ovakvim uvjetima utrka morala održati..nešto se pokušavalo, kalkuliralo..ovo nije bila utrka u nikakvom smislu, već samo jalovi pokušaji..sve OK, sve pet..ali po meni utrka nije održana..kada se nisu stekli uvjeti utrku je trebalo odgoditi ili otkazati i sve bi bilo u redu, bez repova.

avatar
Lewis8
31.08.2021. 10:01
Reply to  Desmosedici

Britanci namještaju Maxu bodove. Ti bar znaš kako to ide u F1.

avatar
Tazman007
30.08.2021. 12:29

Nije problem šta se nije vozilo jer stvarno su uvijeti bili strašni već je problem šta su pustili bolide van da kruže 2 kruga iza SCa i nakon toga ih pospremili u pit i dali pola bodova! Pa za šta ? Oni sad pričaju o vremenskom okviru,ali kako je rekao Hrčak,stvar novca….2 kruga odvožena ,mogu reći da je utrka startala i bok…… E to je ovdje,po meni,najveći problem….. Što se tiče ponedjeljka,osim sudaca problem je i logistika…… Timovima treba dan-dan i pola da rastave sve,pa onda to preselit i ponovno sastavit do petka s obzirom da je odmah VN Niskozemske…..… Read more »

avatar
F1 fan
30.08.2021. 09:46

Jedini koji su se jučer utrkivali su perezovi mehaničari

avatar
1borna
30.08.2021. 08:40

Da se dozvolilo utrkivanje sigurno bi bilo puno izlijetanja i lako moguće koja nesreća kao što je bila u petak! Tada bi se prigovaralo da se nije smjela dopustiti utrka. Ima još jedan razlog zašto utrka nije pomaknuta na ponedjeljak a to je zbog stotina sudaca i redara duž staze koji su mahom volonteri koji danas rade na svom redovnom poslu, bez njih je utrka nemoguća.

avatar
B4c4
30.08.2021. 13:02
Reply to  1borna

Da li se u povijesti nikada nije vozilo po kiši?????
Pogledaj Japan 2007
Vozili 20 krugova iz SC i kada se staza prosušila dozvolili su trkanje, tu nisu ništa ni pokušali.
Ne moraš uz eau rouge voziti 250, pravi vozač če se prilagoditi uvjetima te ga proći sa 200 i neće biti izlijetanja.
Kako vozači motoGP voze po mokrom, vozači rellya voze po blatu, snjegu, ledu itd.

Related Posts
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x