Vasseur: Alfa Romeo može biti jedno od iznenađenja 2022.

U srijedu je službeno potvrđen nastavak suradnje između Saubera i Alfe, a Frederic Vasseur smatra da je pred njegovom momčadi svijetla budućnost.

Pri pogledu na ukupni poredak u Svjetskom prvenstvu Formule 1 nakon prvih devet utrka ove sezone, vjerojatno ne biste imali puno lijepoga za reći o momčadi Alfa Romeo Racing. Samo dva osvojena boda, osmo mjesto konstruktora i velikih 30 bodova zaostatka za sedmim Alpineom.

Međutim, šef momčadi Frederic Vasseur reći će da je slika ove sezone daleko bolja nego što to pokazuju rezultati i osvojeni bodovi. Alfa je ove sezone ipak mnogo bliže sredini poretka, nego što je to bio slučaj prošle godine. Imaju sedam plasmana u prvih 12, što govori da često završavaju na koračić ili dva do kruga osvajača bodova.

Pitate li Vasseura, taj napredak koji je napravljen, motivirao je kompaniju Alfa Romeo na nastavak suradnje s F1 momčadi Sauber.

“Kao momčad, napravili smo najveći korak naprijed u ovoj sezoni od svih momčadi na gridu, iako rezultati to još ne pokazuju onako kao podaci. Zaostatak za vodećima se značajno smanjio, posebno u svijetu marginalnih razlika kad se Formula 1 bliži kraju jednog regulatornog ciklusa.”

“Taj je napredak temelj nastavka suradnje s Alfa Romeom. Oni su vidjeli da se momčad razvija u pravom smjeru i obje su strane odlučne zajednički ubirati plodove našeg razvoja”, kaže Vasseur.

Fredu ne nedostaje optimizma, a jedan od razloga je i uvođenje ograničenja budžeta. Sauber, a kasnije Alfa Romeo, godinama je bio momčad koja se budžetom nije mogla niti približiti vodećima, ali pametnim raspolaganjem sredstvima znao se povremeno pojaviti u gornjem dijelu poretka ili “ukrasti” poneko postolje.

Sada sve momčadi imaju ograničenje budžeta i Vasseur u tome vidi priliku za svoju momčad, posebno uz veliku promjenu tehničkog pravilnika za sljedeću sezonu.

“Već smo ove godine, uvođenjem ograničenja budžeta, napravili prvi korak prema novoj Formuli 1 koju ćemo vidjeti sljedeće godine. Kao i uvijek kad se događaju velike promjene pravila, postoji prilika za veliki korak naprijed, a učiniti to u režimu ograničenog budžeta je dodatna šansa za nas.”

“Mi smo vrlo efikasan tim po pitanju trošenja resursa. Djelovali smo ispod tog ograničenja godinama, tako da nećemo morati prolaziti kroz bolne prilagodbe kao neki od naših rivala. Osjećamo da bismo mogli biti jedno od iznenađenja nove ere”, poručuje šef Alfa Romeo Racinga.

Ono što u ovom trenutku nije poznato, tko će biti vozači ove momčadi u toj novoj eri. Kimi Raikkonen i Antonio Giovinazzi imaju ugovore do kraja ove sezone, a ni za jednoga se ne može reći da će sigurno ostati. Kimija se polako gura prema vozačkoj mirovini, a kod Antonia se stalno postavlja pitanje je li uopće dovoljno dobar za F1. Vasseura i njegovu ekipu čeka prilično teška odluka.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ne znam baš koliko će ograničenje budžeta pomoći malim momčadima..ima stara poslovica: para ide na paru a uš na fukaru..
.

LUTHER

mislim da će biti malih rošada na početku sezone, ali će opet velike ekipe isplivati na vrh, i to je normalna stvar.. bez obzira za ograničenja budžeta… posebice jer su te velike ekipe pune vrhunskih inženjera i ostalih koje su doveli puno ranije… al nadamo se da će barem razlika biti manja…

TORPEDO

Sigurno će biti iznenađenja od ovih ekipa koje ne spadaju u sam vrh,netko će pogoditi pravila i napraviti odličan bolid…a tko,vidjet ćemo dogodine?

Related Posts