Ferrarijevi meteorolozi: Sainz priziva kišu, Leclerc bi je radije izbjegao

Rezultati drugog slobodnog treninga na Velikoj nagradi Mađarske ostavili su Ferrarijevu ekipu u čudu. Sainz i Leclerc bili su u Top 10 na prvom treningu, a onda bez posebnog razloga pali u donji dio poretka.

Carlos Sainz na prvom je treningu bio najbolji od “ostatka svijeta”. Imao je četvrto vrijeme, iza Maxa Verstappena i dvojice vozača Mercedesa, te generalno bio prilično zadovoljan ponašanjem svog bolida. Što se onda dogodilo na drugom treningu, kojeg je završio na 12. mjestu, Španjolcu baš nije jasno…

“Da, bilo je to prilično neobično. Rekao bih da smo nakon prvog treninga bili prilično sretni kako je sve prošlo, a onda je drugi trening bio pomalo čudan. Nisam imao nekakav lošiji osjećaj u bolidu, niti mi se činilo da smo posebno loši, očito su ostali uspjeli napredovati.”

“Kao da smo s porastom temperature mi krenuli unatrag, to je nešto što moramo proanalizirati i proučiti. Za sutra izgleda da postoji rizik od kiše, a ako se pojave oblaci, odjednom bi se opet sve moglo ispremiješati”, izrazio je nadu španjolski vozač.

Čini se da bi ga kiša doista razveselila, a prema prognozama šanse za padaline su 60 posto. U uvjetima kakvi su vladali u petak poslijepodne Ferrari očito ima određenih problema.

“Mislim da bi kiša pomogla. Pomogla bi svima jer na ovakvim temperaturama bolidi Formule 1 i gume nalaze se sasvim, sasvim na limitu. Nadam se da bi ipak malo više pomoglo nama, to barem priželjkujem.”

“Prije nego smo došli ovdje, znali smo da imamo određene nedostatke na našim bolidima i znali smo da u određenim zavojima nećemo biti posebno dobri. To se danas i pokazalo točnim. U Monaku, na primjer, nikad ne bismo bili 10. ili 11. na treningu, a danas čim je nešto krenulo krivim smjerom, našli smo se izvan prvih deset. To pokazuje da smo daleko ranjiviji na ovakvoj stazi.”

Charles Leclerc na slobodnom treningu za VN Mađarske (Photo: Scuderia Ferrari Press Office)

I dok Carlos vjerojatno sprema nekakvu inačicu kišnog plesa za subotu, njegov momčadski kolega nema kišu na listi svojih želja. On je prvi trening završio na sedmom mjestu, dok je na drugom bio 71 tisućinku brži od Sainza. Dovoljno za 11. mjesto.

“Nadamo se da ćemo izvući nešto više sutra u kvalifikacijama jer kasnije će biti prilično nezgodno pretjecati. Trebamo biti bolji u subotu, posebno ovoga vikenda, a zato je naš fokus ovdje nešto više usmjeren na subotu nego što je to inače slučaj. Kad bi temperatura pala samo malo, ali bez kiše, to bi bilo savršeno za nas”, smatra Leclerc.

Istina je da se na Hungaroringu teško pretječe u utrci, ali isto tako se tijekom dana moglo čuti kako je šesti startni red zapravo prilično primamljiv vozačima i momčadima iz sredine poretka. Ispadanje u Q2 omogućuje slobodan izbor guma za start utrke, što mnogi vide kao veliku prednost u odnosu na obavezan start na softu za one koji prođu u završnu rundu kvalifikacija.

Naravno, pod uvjetom da Sainzov kišni ples ne urodi plodom pa na startu ugledamo gume sa zelenim ili čak plavim oznakama…

Related Posts