Debata: Tko je kriv za sudar i kakav su dojam ostavile sprint kvalifikacije?

Velika nagrada Velike Britanije sigurno će ostati posebno upamćena u ovoj sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1, možda se pokaže i kao jedna od prijelomnih utrka u 2021. Donijela nam je prvi test novog formata natjecanja i debi sprint kvalifikacija, a onda i epsku bitku dvojice kondidata za naslov u nedjeljnoj glavnoj utrci.

Ta je epska bitka završila jednako epskim sudarom, udarcem Maxa Verstappena u zaštitnu ogradu silom od 51G, dok je Lewis Hamilton, iako proglašen krivim za nesreću, dobio dovoljno minornu kaznu da bi na kraju ipak slavio pobjedu sa svojim navijačima. Odnosi između Mercedesovog i Red Bullovog tabora sad su napeti poput strune, a ona poveća bodovna razlika praktički je nestala.

Sve u svemu, vikend na stazi Silverstone ponudio je više nego dovoljno zbivanja za jednu opširniju raspravu pa u nastavku neka škakljiva pitanja stavljamo pred naše urednike… Naravno, slobodno se uključite svojim komentarima ispod teksta.

Hamilton i Verstappen kotač uz kotač nakon starta VN Velike Britanije (Photo: LAT Images)

Sudar Verstappen/Hamilton – tko je po vama kriv za nesreću i smatrate li da je izrečena kazna bila ispravna odluka?

Lovro Pernjak-Grbac: Jako dvojbena situacija. S jedne strane, Max je mogao otići malo šire kao Leclerc pri kraju utrke, a s druge strane je Lewis mogao ići uže te u oba slučaja ne bi došlo do kontakta. Činjenica je da je prednja guma od Hamiltona udarila u stražnju gumu Verstappena, što bi značilo da je Max bio ispred te je po tome Lewis kriv. Po meni, suci su mogli donijeti odluku i da je to običan trkaći incident, ali već ako su donijeli odluku da je Lewis kriv onda je kazna morala biti stroža – 10 sekundi stop/go.

Igor Vukajlović: Obojica su kriva za nesreću, ali omjer nije 50/50. Max može žaliti što nije uzeo još širu liniju, iako Lewis nije odradio putanju koju je trebao. Nije da ju je i morao poštivati, ali radi se o najbržem zavoju u kalendaru. Opravdanje “to je utrkivanje” je nostalgična izjava kojom se nekad stradalo. Nekad, da se danas nakon toliko napretka ne bi moralo ginuti. Nije to bio pužev treći zavoj Red Bull Ringa za romantične dodire Rosberga i Hamiltona, stvari su mogle završiti puno gore, kao i u njihovom kontaktu u Španjolskoj, ako već gledamo na sudare konkurenata za prvaka. Donesena kazna je čisto diplomatske namjere, po želji tužitelja da se netko svakako kazni, a onda i po želji tuženih da kazna ne bude baš prevelika. No, poslat ću oko toga e-mail poruku Michaelu Masiju za vrijeme nedjeljnog ručka i onda ga u maniri klasične korporativne nekulture odmah nazvati i reći da sam mu tu istu poruku upravo poslao. Sigurno to neće smatrati nametljivim i da će nekog očito trebati izvlačiti iz…, iako on uopće nije sudac na utrci.

Tomislav Radić: Kao što sam naveo u osvrtu nakon utrke, Lewis je potpuno kriv za incident. Kako je utrka na Silverstoneu, u samom srcu Engleske, očekivao sam neku simboličnu kaznu. Ne odveć blagu, ali niti strogu. Ta kazna od deset sekundi je uistinu bio minimum ispod kojeg nisu smjeli ići. Vjerojatno da Lewis nije pobijedio ne bi se ni podigla rasprava oko visine kazne, iako možda je mogla biti još malo stroža. Ipak, neki je racionalni minimum postignut.

Igor Šestak: Kroz taj prvi krug vozili su jako agresivno – Verstappen u branjenju pozicije, a Hamilton u pokušaju pretjecanja. Rekao bih da su svojom vožnjom “izazivali vraga”. Međutim, što se samog sudara tiče, mislim da veću odgovornost snosi Mercedesov vozač. On je taj koji je bio na unutarnjoj strani, nije se držao ruba staze kao kasnije u dvoboju s Leclercom na istom mjestu i nije bio ispred Nizozemca, budući da je njegov prednji kotač došao u kontakt s Maxovim stražnjim. Mislim da je Hamilton, kao vozač koji je napadao, mogao i trebao napraviti više da do tog sudara ne dođe, odnosno pričekati mjesto na kojem je mogao napasti na siguran način. A kazna – mislim da je apsurdna. Ako su suci utvrdili da je Hamilton “pretežni” krivac za incident, a jesu, onda su ga trebali adekvatno i kazniti. Ona Masijeva priča da kazna ne treba odgovarati posljedicama incidenta mi jednostavno nema smisla i mišljenja sam da takav pristup nije pravedan.

Mir, mir, mir. Nitko nije kriv… Ili ipak je? (Photo: Jiri Krenek)

Kako će po vašem mišljenju zbivanja na Silverstoneu utjecati na nastavak borbe za naslov prvaka?

Lovro Pernjak-Grbac: Mislim da je ovo samo početak jednog ‘rata’ između dva vozača koji se bore za naslov prvaka, kao i borba Mercedesa i Red Bulla. Vjerujem da će Max ubuduće još manje popuštati te će svaka situacija biti ‘na nož’, ali generalno gledano Red Bull ima još uvijek malo brži bolid te Verstappen to mora iskoristiti.

Igor Vukajlović: Mislim da više neće biti takvog kontakta između Maxa i Lewisa ove sezone, eventualno slomljeno prednje krilo ili probušena guma, ali kontakt za automatski DNF – teško. Neće Max ići u nikakvu “krvničku” osvetu, veliku zrelost pokazuje od početka sezone. Ako se opet vratimo na treći zavoj Red Bull Ringa, nije ni on u poziciji za rekreativno laktarenje kao nekad s Leclercom pa da se uz pretjecanje malo i pokažu mišići. S druge strane, Lewis je svjestan koliko je opet imao sreće i da u guranju u dvobojima s Maxom, a za koje kaže da su završavali bez posljedica radi njegovog popuštanja, ne može uvijek računati na nedjeljni ishod.

Tomislav Radić: Možemo samo očekivati još motiviranijeg Maxa i Lewisa. Lewis će biti još agresivniji jer je uspio prići dosta blizu Maxu u poretku, a Max će potaknut zbivanjima na Silverstoneu htjeti čim prije uzvratiti udarac. Plus, nisu momčadske kolege, tako da mogu udariti svim mogućim sredstvima, za razliku od posljednjeg pravog dvoboja za naslov kad su Lewis i Nico Rosberg kao momčadski kolege vodili borbu.

Igor Šestak: Hamilton je na svojoj domaćoj utrci definitivno želio poslati poruku suparničkom taboru, a to je i napravio. Pokazao je da ne misli samo promatrati Verstappenove pobjede i skupljati druga mjesta, već da je spreman napraviti što god treba da bi se vratio u igru. Verstappen je sigurno prilično potresen zbivanjima na Silverstoneu i sad će morati pokazati od čega je napravljen. Ovo su za njega ipak neki novi momenti u karijeri, dok je Lewis više puta bio u sličnim situacijama. Mislim da budućnost ove borbe za naslov uvelike ovisi o utrci u Mađarskoj. Ako na Hungaroringu sve prođe u nekakvom pomirljivom i korektnom tonu, potom dolazi ljetna stanka i mogle bi se strasti smiriti do drugog dijela sezone.

Lewis Hamilton pobjeđuje na domaćoj utrci (Photo: Steve Etherington)

Suci u Formuli 1: Smatrate li da dobro rade svoj posao i da je aktualni sustav dobar ili bi nešto trebalo mijenjati?

Lovro Pernjak-Grbac: Odluke na posljednje dvije utrke su pokazale da su suci jedna od najvećih ‘slabih’ točaka u našem sportu, a to možemo najviše pripisati činjenici da su na svakoj utrci suci različiti te se slijedom toga kriteriji mijenjaju. Predložio bi da se suci standardiziraju te da imamo možda desetak najboljih sudaca koji će biti na raspolaganju cijele sezone.

Igor Vukajlović: Generalno dobro odrađuju posao, kažnjavaju ono što treba, ali je diskutabilna visina izrečenih kazni, tj. konzistentnost. I ovdje imamo izjavu “neka se utrkuju” kojom se nastoje opravdati guranja i izbijanja sa staze. To može lako vrijediti u kategorijama sporijih i zatvorenih karoserija, ali u krhkoj Formuli 1 štete i posljedice mogu puno lakše biti kobne. U sustav kažnjavanja mogao bi se uzeti u obzir trenutni broj kaznenih bodova vozača. Vozač s nula ili vrlo malo kaznenih bodova za krivnju u nekom incidentu dobiva standardnu kaznu od primjerice 5 sekundi, dok bi za isti incident vozač s primjerice 10 ili više kaznenih bodova već mogao dobiti stop and go kaznu.

Tomislav Radić: Ljestvica kazni je dobro zamišljena, ali je problem u nedosljednosti sudaca i njihovo različito gledanje na identične situacije. Uz to, često ne gledaju na isti način incident koji se dogodi na vrhu poretka kao i onaj što se dogodi niže u poretku – nerijetko s većom kaznom kazne vozača pri kraju poretka za isti incident. Dakle, suci se trebaju malo preispitati i dobro razmisliti prije donošenja odluke.

Igor Šestak: Suđenje je “rak rana” Formule 1, kao i mnogih drugih sportova današnjice. Odluke koje suci donose prečesto su fanovima i gledateljima neshvatljive i nelogične, odnosno ostavljaju dojam da je nekome učinjena nepravda. Mislim da su nedosljedni i da vodstvo natjecanja mora razmisliti o promjeni aktualnog sudačkog sustava. Možda bi za početak bilo dobro imati iste suce na svim utrkama jedne sezone, kako bi se uhvatio nekakav kontinuitet tih sudačkih odluka. I još jedna stvar mi se nikako ne sviđa, iako nam je prilikom prekida utrke na Silverstoneu bilo zanimljivo slušati komunikaciju Horner/Masi i Wolff/Masi, mislim da takvo vršenje pritiska na službene osobe ne bi trebalo biti dozvoljeno, a posebno je neprihvatljivo da predstavnici momčadi ili vozači nepozvani ulaze u sudačke prostorije i pokušavaju utjecati na neku odluku.

Start sprint kvalifikacija na Silverstoneu (Photo by Michael Regan/Getty Images)

4. Kakav vam je općeniti dojam nakon VN Velike Britanije i prvog eksperimenta sa sprint kvalifikacijama? Ima li ovakav format budućnost?

Lovro Pernjak-Grbac: Osobno nisam zadovoljan promjenama jer smatram da se ovako gubi ‘srž’ Formule 1 i napetost koja se ‘gradi’ cijelog vikenda. Da se mene pita, format koji smo gledali od početka sezone sa skraćenim treninzima je dobar i ne treba ga mijenjati. Ako već dođemo u situaciju da imamo sprint kvalifikacije i u narednim sezonama, mislim da bi bilo dobro malo promijeniti raspored u odnosu na ovaj vikend u Silverstoneu. Treninge bi pustio u petak, a onda bi u subotu ujutro imali klasične kvalifikacije, a popodne tu sprint utrku koja će odrediti startni grid za nedjeljnu utrku.

Igor Vukajlović: Format se čini u redu, ništa previše, a niti premalo, što je u biti dobro za čvrsto tradicionalnu Formulu 1. Format ima budućnost, ali smatram da ga ne bi bilo dobro primjenjivati u finalima sezona kako se prvak ne bi odlučivao nekim trećim mjestom sprint utrke pretposljednje subote sezone.

Tomislav Radić: Format mi se ne sviđa, prije svega što to ruši onaj bitni temelj Formule 1 – kvalifikacije su jedan brzi krug koji određuje startni poredak. I o tome sam pisao u osvrtu, pokušavaju privući nove navijače i svidjeti se svima, što je nemoguće, ne možete postići da se isto svima sviđa. Pokušate li to, na kraju se ne sviđate nikome. Kao što sam u osvrtu rekao, format vikenda nije problem Formule 1, problem je u dugogodišnjoj dominaciji jedne ekipe i pravilima koja joj to dozvoljavaju. Nadam se da će ova nova pravila za iduću sezonu dokazati da sam u pravu.

Igor Šestak: Ovo je bio tek prvi test novog formata i svakako treba pričekati s konačnom presudom. Iako nemam ništa protiv zadržavanja onog uobičajenog formata, ne mogu reći da ovaj silverstoneski nije donio neke zanimljive stvari. Prije kvalifikacija je bio samo jedan sat treninga i vidjelo se da momčadima nije bilo jednostavno idealno podesiti bolide, a u poretku je od petka do nedjelje bilo dosta varijacija. Što se samih sprint kvalifikacija tiče, gledam na to kao pola sata više utrkivanja u trkaćem vikendu i ne vidim u tome ništa loše. Naravno da je bilo i nekih ne baš logičnih stvari, primjerice drugi trening se svima činio prilično suvišan u ovakvom rasporedu, ali to se može još “popeglati”. Ostanu li sprint kvalifikacije, mislim da bi trebalo malo podebljati i bodovni ulov, kako bi se vozače i timove motiviralo na više rizika. U svakom slučaju, ne bih na prvu odbacio ovaj format kao nešto nepotrebno ili negativno.

96 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
BAJAC
neki veteran

Nije trebao biti kaznjen.Po ovakvim kriterijima A. Senna nebi osvojio ni jedan naslov prvaka. A o Maxu samo jedan detalj; decko je vrhunski talent, ali koliko ti treba mudrosti da vodis u prvenstvu 33 boda i krenes u utrku kao ‘ kralj svemira’.Imao bi komotno drugo mjesto( a mozda i prvo uz tajmiranu promjenu guma)

Goranns

tačno tako!

mars32

Tko je kriv? Obojica, ali ako su odlučili kazniti vozača koji je nastavio utrku kazna je ok. Kazna je donesena prema prekršaju, a ne prema posljedicama, što je u skladu s dogovorom -> Pročitao sam na jednom portalu punu izjavu Massija, s dijelom koji ovdje nije objavljeni, i tamo piše da su unatrag nekoliko godina šefovi svih momčadi inzistirali da kazne uvijek idu prema prekršaju, a ne prema posljedicama. Daljnji tijek borbe će prema izjavama aktera ostati isti. Hamilton će pametno birati koje borbe može dobiti, i povremeno ići agresivno, a Verstappen će nastaviti voziti svojim agresivnim stilom. Osim toga… Read more »

Pedji2

Muci me u novom sistemu sto su kvale petkom pa u najvise slucajeva necu moci gledati… I onda mi ceo vikend sjeban jer ne vidim od pocetka ko sta radi.. reprize ce pomoci, al nije to to kad znam rezultat unapred. A sad zasto mislim da je trkaci incident I da nema pravog krivca u najkracim crtama. Jeste Ham usao sa unutrasnje strane, ali nije izgubio kontrolu pa se zakucao u Maxa, Ham je do dodira imao bolid pod kontrolom. I za mene je ovo jako bitno. Npr Perez je proslu trku izgubio kontrolu I “proklizao” u leclera. To je… Read more »

Pratiteljcro

Jeste Ham usao sa unutrasnje strane, ali nije izgubio kontrolu pa se zakucao u Maxa, Ham je do dodira imao bolid pod kontrolom”
Ovo je potpuno pogresno.
https://www.youtube.com/watch?v=I2fn0D2wqko&ab_channel=Driver61

neki veteran

Na YouTube postoji 3 d animacija u trajanju od 2 i pol minute gdje se vide putanje i pozicije bolida do apexa.To za ove koji tvrde da je Hamilton stigao samo do pola bolida ili samo do zadnjeg kotaca.

F-red

Iskreno se nadam da vise nece biti ovakvih udesa bez obzira ko je kriv..nijedna f1 pobjeda niti titula prvaka nisu vrijedne jednog mladog zivota..Max je to pukom srecom izbjegao za 7 metara i iskreno mi je drago zbog toga…

Emil
  1. Krivo je more.
  2. Ništa se neće značajno desiti.
  3. Suci na muci. Zamislite to suđenje u Hrvatskoj.
  4. Ni DA ni NE, bitno je da se nekaj vrti.
robif
papaya

Hahahhhahqhahahqhaqqqqqaaaaa

papaya

Cili život borba
O Bože dragi

Desmosedici

Evo da i ja malo prokomentiram..ne bih o incidentu, to smo sve već prožvakali i izlizali..ali i apsolvirali..svi se tu slažemo osim par fanatika koji sami sebi ne mogu priznati neke stvari..kao da sami sebe varaju..urednici su dosta dobro prokomentirsli sve teme..kao obično najviše se slažem sa razmišljanjima Tomislava Radića..jedino još nemam jasno zgrađen stav prema ovim novostima sa kvalama tj. Sprint utrkom..slažem se da to dodatno opterećiva momčadi što se tiče povećane potrošnje ograničenih resursa i povećane opasnosti od oštećenja ili kvara bolida..svi ćemo biti pametniji nakon još ove dvije sprint utrke.

Desmosedici

..i neka mi netko suvislo objasni kako to ili zašto to kod ovakvih situacija sudačka odluka ili visina kazne uvijek ide na ruku Mercedesu tj. LH?..i to uvijek u jako važnim utrkama koje određuju daljnji tijek sezone..sjetimo se samo Montreala sa Sebom, Bahreina i sada Silverstonea sa Maxom.

Lewis8

Namješteno je za Hamiltona.

teo_S

Ovdje se ne radi o tome tko je kriv, nego tko vise nije zelio bjezati, povlaciti se i popustati barbaru za volanom. Ovaj sudar je kulminacija akumulacije svega onoga sto se dogadjalo ove sezone izmedju Hamiltona i Barbara, a to podrazumijeva oba starta u Imoli i Spanjolskoj i dajvanje s laktovima u Hamiltona koji je uvijek bjezao i popustao. Sada je odlucio da to vise nece ciniti i dogodilo se napokon (hvala nebesima) ono sto se trebalo dogoditi davnih dana, jos tamo 2016. ili 2017. – Barbar katapultiran u ogradu. Ovim potezom Barbaru se vratilo barem dio svega onoga sto… Read more »

mody

Da je bilo obrnuto opet bi bio max kriv sta bi onda tek pisao uci mako o f1 ovaj hamilton je postao pokvaren katapultiran mogao je poginuti ti se veselis suci mu poklonili pobjedu

teo_S

Kunem ti se svime i svacim modesto, cesto te se sjetim i pozelim barem na dva sata biti ti.
Pozdrav od mene…

papaya

Pa ja virujem da je bilo obrnuto da bi Vi branili Lewisa…
Zar ne…
Živila f1

Desmosedici

Sjećam te se kao gospodina na većoj razini..ovo nije za pohvalu.

Desmosedici

Sve stvari koje si opisao Max jest radio ali ipak prošlih sezona i uglavnom na štetu Ferrarija..ja sam ga kritizirao ali nisam vrijeđao..mislim da se svi sjećate kada sam izjavio da je Leclerc inteligentniji i brži vozač od Maxa samo da nije tako agresivan i bezobrazan..naravno, bio sam izvrgnut podmjesima i omalovažavanjima onih koji se tek sada ljute na Maxa a sada nemaju za to pravoga razloga..ove sezone nisam primjetio nijedan bezobrazan ili nesportski potez od Maxa..bori se muški kako i treba svaki trkaći vozač i neka samo tako nastavi.

teo_S

Ducati, barem deset puta sam ti rekao, onako, dobronamjerno, posljedica nije toliko bitna. Neusporedivo bitniji su razlozi.
To je poanta svega.

TORPEDO

Bježat će Homić…pardon Hamić od barbara,bježat i na stazi i u boxu hahaha

TORPEDO

Imaš kapu od Senne…vidiš,i on je bio barbar…koliko je njih izboxao sa staze…počni brojati

dansla

Odličan komentar , što bi rekli , u sridu !
Mislim da je ovaj incident Maxu šamar samo takav , vjerojatno i najveći u karijeri. Nadajmo se da će nešto i naučiti iz toga , dok ne bude prekasno i netko bude stradao !
Ako sad ne nauči , ni neće nikada.

Lewis8

Evo osvrt na Igorovo viđenje suđenja. Kažeš fanovi imaju osjećaj da su izigrani. U nogometu igraju dvije ekipe. Svakim zviždukom 50% fanova ima osjećaj da je izigrano.To nije dokaz da je suđenje nepravedno. Isti suci na svim utrkama da bi se dobila dosljednost. Zašto? Vrijedi li to i za nogomet? Kažeš ne sviđa ti se da se ide u sobu sudaca i “vrši pritisak”. Ne ide se u sobu sudaca da se “vrši pritisak” već se ide u sobu sudaca da se da iskaz i svoje viđenje situacije. U ovom prijenosu mogli smo i ćuti kako Masi kaže Wolfu da… Read more »

Igor Šestak

Nisam mislio na to da se izigrano osjećaju zagriženi fanovi nekog određenog vozača ili momčadi zato što je donesena odluka koja ne ide u prilog njihovom omiljenom vozaču. Nego da neki neutralni gledatelj često može osjećati da je nekom odlukom ili kaznom napravljena nepravda nekom vozaču ili momčadi. Zato što su odluke često nedosljedne i slični prekršaji se ne sankcioniraju identično u različitim situacijama. U nogometu ne može isti sudac suditi sve utakmice neke lige jer ih je previše i igraju se u isto vrijeme. F1 ima jednu utrku tjedno ili jednu u dva tjedna. Pa eto, možda kad bi… Read more »

mody

Sta su ga kaznjavali cak ga odmah nisu zvali u boks nego se vozikao par krugova i onda bottas se mice leclrec radi opet glupost trebalo ga je kaznit ja sam za zestoke duele a ne da se netko.gura s staze ovo nije bila kazna ..f1 treba rivalstva ali budu li opet u prvom redu max ce mu se osvetit

Lewis8

“Nego da neki neutralni gledatelj često može osjećati da je nekom odlukom ili kaznom napravljena nepravda nekom vozaču ili momčadi.” Neutralni gledatelj nema primjedbi. Sve je u kulturi gledatelja i poimanju sporta. Evo primjera. Koliko se u američkim sportovima debatira o sudačkim odlukama, a koliko u europskim? Nakon svake utrke ili svake utakmice veliku većinu vremena oduzima “znalačko mišljenje” miliona gledatelja, urednika po portalima s ili bez legitimiteta, i svih nas u komentarima. Ti isto ne možeš pobjeći od toga da su sudačke odluke dvojbene samo kad se radi o određenim vozačima. Jednostavno ne možeš. Trebao bi. Svi bi mi… Read more »

TORPEDO

Naš vrli Toto Wolf koji šalje mailove….što nikom nije čudno,tako radi već godinama….

madgalico

Tko je kriv? Nitko. Zasto? Zato. Hehe
Što se tice sprinta… dobro je, vise zabave za nas fanove.
Ps. Hamilton je nadmudrio Maxa u Silverstonu i to nece biti zadnja sigurno.

Yukihonda

“Humanitarnc Ham”… je potpuni krivac za uništenu utrku koja se pretvorila u procesiju….kako kaže volim borbu između Maxa i mene a skoro mu je ugrozio zdravlje… nanjeo štetu Red Bullu Hondi… Max u šoku…navukao neviđeni gnjev na sebe na društvenim mrežama…i onda kaže Humanitarnc biti će toga još…. zamisli koj bi to potop bio da ga je klinac pobjedio na domaćem terenu… u čistoj trci nema šanse nikakve… svjestan je bolida koj Max jaše… sprintu kvalifikacije ništa posebno odnosno sam gledao kada će zadnji krug… trenutno propali eksperiment…

madgalico

Humanitarac ili ne..totalno nebitno sta je tko. Kad se nanjusi krv ide se na sve moguce igrice. Prisjetimo se MS-a protiv Hill-a i Villeneuvea. Kad si ocajan i nemas izbora, odigras i najprljavije. Prvi put mu je proslo i uzeo naslov. Drugi put izgubio je sve bodove i pobjede. Hamilton tu kao stari iskusni lisac nasamario je Maxa na najkorektniji moguci nacin. Prvo prolazi ispred maxa i onda posto je Max sa vanjske strane Max uspijeva otici za malo vise od pola bolida naprijed, ali to nije dovoljno. Ham ovaj put ne pusta gas i skida ga totalno ispravno znajuci… Read more »

Lewis8

Što si pisao uskličnike ove sezone pisao si. Sad je na redu samo kukanje.

Yukihonda

gdje ja to kukam,??? ti na ovome portalu sve znaš…onda se sigurno sjećaš mojeg stava vezano za ovu sezonu.. sva poboljšanja koja ste donijeli nisu vam saminjila razliku… uz sva ova prljava lobiranja…jednostavno jedini način dobijanja utrke na domaćem terenu je mogao biti takav ubiti protivnika i to sa leđa najgnjusnije što se može napraviti….to je notorna činjenica… Humanitarac to zna….jer bi bio posran do ušiju. … ovoj sezoni je njemu kraj… onda se čudi društvenim mrežama što su ga nahvalili po svim osnovama…

papaya

Sto ono piše na zadnjem dijelu RedBulla

Yukihonda

HONDA 👍👍👍

147 kt

HONDA. 🇯🇵

Goranns

Duel je bio sjajan, želimo ga svaki vikend ! Niko nikog nije namerno zakačio ! Max je bio veći baksuz ! Ham je iz više razloga jako želeo napred i bolje je startovao, a Max se nije trebao baš toliko žestoko braniti, morao je biti pametniji jer F1 je maraton, a ne sprint ! Max je više išao na Hamiltona nego obrnuto tako da je krivica 51% Max, a 49 Ham ! Čist trkački incident, ne znam šta misli Prost o istom, ali Sena bi se smejao da je živ o prepucavanjima ekipa, posebno Red Bull-a ! Bravo za Hondu… Read more »

Il Mostro

…jer vozači inače ne žele bit prvi, a onaj koji je prvi najbolje da se baš ne brani jer eto ovaj koji je iza mnogo želi. Pajdo, adrgumenti su ti stvarno na nivou.

De kad si već raspoložen, kako je to Ham bolje startovao ako je bio iza? I još da eventualno daš kakav savjet Maxu kako da radi strategiju, siguran sam da ćeš dobit pozivnicu u RBR.

Goranns

Pogledaj ponovo start trke i tabelu sa bodovima i razmisli malo ali ne kao klinac !

Pratiteljcro

Max je više išao na Hamiltona nego obrnuto”
Znaci nista nisi shvatio ono od neki dan o putanjama bolida…

TORPEDO

Imam jedno pitanje za sve na forumu…mogu se uključiti i administratori slobodno. Svi se slažemo da je Perez bolji vozač od Bottasa…pa me živo zanima zašto je Perez od Maxa daleko u kvalifikacijama a posebno u utrci,a Bottas je uvijek tu negdje blizu? Zar to ne bi značilo da je Max puno bolji vozač od Hamiltona? I nemojte mi one fore o novim motorima u bolidu Maxa…skoro 2 desetljeća sam bio u motorsportu i znam kako se homologiraju automobili. Svaki motor ima svoj serijski broj…i svakom je vozaču dozvoljeno X motora po sezoni…prema tome,ne može jedan vozač koristiti motor drugog… Read more »

BAJAC

Torpedo promjeni dilera😂

TORPEDO

A ti psihijatra 🙂

BAJAC

Po čemu zaključuješ da je Perez bolji od Botasa? Ja vidim da Perez ima bolji bolid od Botasa, a manje bodova.🤔

igo

osim ovih grešaka koje je dosada u sezoni napravio ili nije imao sreće, mislim da se peređo odlično snašao za sada u novom okruženju za njega

LHsince2007

Imam ja par protupitanja na ovo pitanje. Ricciardo je sa Maxom bio izjednacen, nije bilo neke razlike izmedju njih dok su vozili zajedno u RBu, a sad je Norris daleko bolji sa rezultatima od njega u McLarenu. Da li to sad znaci da je zapravo Norris trenutno bolji vozac od njih svih na stazi? Ili jednostavno Ricciu ne pase bolid njegovom stilu, odnosno Perezu RedBull. Ili je mozda Bottas ipak bolji od Pereza. Ili mozda Tim utjece u tome nesto preko teorija zavjere. Ili ih mozda nedaj Boze sabotiraju. Da li bi Dinamo zavrsio kao 7. u Premier Ligi zato… Read more »

Pratiteljcro

Odgoviriti cu ja umjesto torpeda na dio pitanja. Max je bio brzi vozac od riccia odmah cim je dosao u formulu ali nije imao konstantnost, bio je klinac i nezrel radio je gluposti. Tako si je izbijao bodove a rici je vise glavom vozio pa je bodovno izgledalo poravnato sto i jeste ali potencijal za postici nesto vise bio je na strani maxa. I na kraju krajeve za RB se taj odabir pokazao pun pogodak zar ne? Max u formi svog zivota a ricc u problemima…previse kompliciras s propalim protupitanjima kada si vec na prvom zapeo! A odgovor torpedu: max… Read more »

TORPEDO

Ja sam uvjeren da je Mercedes i dalje brži samo imaju slabijeg vozača…da imaju isti bolid Max i 44 ovaj prvi bi ga dobro išamarao.
Što se Norrisa tiče…primijetio sam odmah tog mladca,imao je uvijek nevjerojatne brzine u kvalifikacijama koje nije nikad uspio pretočiti u utrku.Ali to je konstanta mladih vozača…nekonstantnost.Međutim,najvažnije je imati brzinu,te finim podešavanjam i iskustvom lako dođeš do konstante.Ako u startu nemaš brzine,nijedno podešavanje i iskustvo ne može nadoknaditi taj manjak.
Na kraju…Sainz je bio brži bar bodovno od Landa zadnje dvije sezone,a to na kraju rezultira da je najbolji vozač u F1 Leclerc…zar ne 🙂

Pratiteljcro

Nakon ovog vikenda i nadogradnji merc je u maloj prednosti slazem se.

Pratiteljcro

Sto se norisa tice tek sada je sa svojim bljeskovima u ovoj sezoni dosao na razinu gdje su max lec i george. I bilo bi dobro za njega da tako i nastavi.

F1 fan

Slažem se sa ovim da je max odmah bio brži ali nezrel

TORPEDO

Mali,još jedan novi profil…jesam ti rekao da ne stavljaš LH,7,8,44…pa koji ti je to,,,20-30…kad znamo da su ti neke i isključili?
Mislim da su te iscipelatili i sa Vetminog postala pa se sad ponašaš ko uvrijeđena mlada pa pljuješ po Vetmi.
Jednom si mene povezivao sa F1puls portalom što je tada bila bezočna laž,al imam novost i mogu ti reći da sam se pred neki dan tamo prijavio i ponekad nešto napišem,želim čuti malo mišljenja i drugih ljudi a ne samo tebe pa tako jedno 10 puta,20 puta,30 puta…sam Bog zna koliko profila imaš?
Postoje ustanove za takve…

F1 44

Ako si kako sam kazes: skoro 2 desetljeća sam bio u motorsportu onda si sam odgovori na pitanje

TORPEDO

Ti nemaš toliko godina koliko sam ja bio u motorsportu…jesi bar 5 osnovne,je ti dobra teta učiteljica?
Nisam mislio “ono” dobra…ti to još ni ne shvaćaš…ali da li je dobra po duši i tako?

Lewis8

Torpedo 2 desetljeća u motosportu.
Alonso 2 desetljeća u motosportu.

Torpedo kaže Ham 100% kriv.
Alonso kaže trkaći incident.

Torpedo brže pojede ćevape.

Zaključak: Torpedo je u pravu.

TORPEDO

Tužit ću te teti učiteljici da si stalno na netu!

147 kt

Pusti ga ima vremena do 9 mjeseca pa opet u skolske klupe grijat guzicu.

F1 44

Evo opet ovog 147. Taj nista drugo nezna napisati osim forza ferrari i pljuvati druge navijace.
Torpedo, ok! Zalosno da takav strucnjak ko ti postavlja takva blesava pitanja.

147 kt

Mogu ja osim Forza Ferrari napisat post al neznam jel ti bude sjeo. Pa se idi zalit urednistvu. Ne iskusavaj me. Biraj.

147 kt

Torpedo je krucijalnu stvar izreko. Previse je tih 7,8,44 i sta vec ne. Kad ti dosadi da pises pod 1 ili 2 imena onda koristis 30. Ne da si smjesan nego proziran kao staklo. Nemoj vise jel svi su te skuzili i prokuzili. Kao djete si. A sta u biti i jesi.

F1 44

Eto,objestinilo se moje sta znas pisati.
Nikad nista pametno od tebe

147 kt

Biraj. Jel hoces da ti odgovorim. Nemoj cvilit, plakat i tuzit urednistvu. Mogu ti odgovorit. Samo reci.

147 kt

Daj se pogledaj u ogledalo.

F1 fan

To sam i ja puno puta spomenuo, kako rb ima kao najbrži bolid a onaj drugi vozač je uvijek ispred pereza

TORPEDO

I u tome se slažemo u potpunosti…čudna neka matematika?

Berislav

Igore, vezao bih se na onaj podatak koji si naveo u svezi odnosa njihove krivice. Da je Maxov djel u tom odnosu samo 0,1% a radi se o njegovoj glavi, jeli onda logićno da se skretanjem na Lewisa, ide kockati sa glavom kao ulogom. To mi je bilo dovoljno da poslje utrke odmah postavim pitanje. Jeli Max bio svjestan mogučih posljedica svog poteza koji je želio i učinio u TOM zavoju? A mi (i suci) ovdje govorimo o mnogo većem postotku njegovog udjela. -Sam format ovog F1 Vikenda bio je interesantan pogotovo što smo to prvi puta vidjeli. Biti će… Read more »

Desmosedici

Nevjerojatno si uporan protiv “cijelog svijeta”..ako nìšta treba pohvalit tvoju odanost..ostalo je sve pogrešno.

Igor Vukajlovic

Previše je vjerovao Hamiltonu, a nije naravno trebao i očito u budućnosti više ni neće. Psiha od sada na Hamiltonovoj strani.

TORPEDO

Uglavnom bit će bolida po ogradama,i neka…to nas vraća na onu staru dobru F1 iz nekih ljepših razdoblja kad su vozači bili gladijatori a ne ove današnje pi.kice!

Berislav

1.) Sudački pravorijek glasi….Obojica su krivi i Hamilton dobiva još kaznu. 2.) Ovdje, ali ne samo ovdje ISKLJUČIVI krivac je Hamilton. 3.) Mercedes (James Alison) konačno izlazi sa izjavom koja u suštini iznosi da suci (trojca a ne Massi) nisu poštivali FIA pravila (naravno uz pojašnjenje) koja reguliraju vožnju kroz zavoje prije, tijekom i nakon zavoja pri donošenju pravorijeka. Drugim riječima Hamilton je vozio korektno. 4.) Nisam stručnjak,skupa sa svima nama (i vama) da bih mogao egzaktno tumačiti FIA propise te da bih mogao ili mogli reči, je,kriv je Hamilton ili je, kriv je Verstapen.I na kraju ali vjerojatno ne… Read more »

TORPEDO

Vox populi vox Dei…moj odgovor na tvoju tvrdnju…ili narod sve zna i narod sve vidi

Berislav

Ti opet imaš problema sa razumjevanjem.Niti jednog trenutka nisam napisau tvrdnju. Ja sam samo stavio na hrpu službeno objavljene činjenice.Dapače Podatak da Hamilton nije kriv nisam ja rekao nego sam prenio Mercedesovu izjavu.

svakako

Da postoji samo snimka sudara nebi tu bilo ništa sporno, trkaći incident dvojice inače bahatih i prepotentnih vozača.

Ali budući da tu postoje izjave poput “Jedno odustajanje i opet smo u igri” i “Ništa mi neće stajati na putu” i sl, e onda se tu već nameću i postavljaju određena pitanja koja bude sumnju da je incident bio namjeran.

Totalno sad nebitno je li bilo namjerno ili ne, ali ako se već igra prljavo, onda nek se barem o tome šuti, a ne davati ovakve izjave.

svakako

Za sprint kvalifikacije mislim da su nepotrebnih dodatnih 100km jurnjave i trošenja “komponenti” kojih baš nemaju previše na raspolaganju.

Ili ostaviti format kakav je bio dosad ili povećati broj komponenti (motor, mjenjač itd) koje se momčadi smiju iskoristiti tokom sezone.

TORPEDO

Slažem se sa tobom..meni se ovakav format ne sviđa,a ogranićeni budžet i broj motora i komponenti po sezoni je već i onako nategnut.

igo

format mi se načelno sviđa, s time da treba znat da na stazama kao što je monte carlo neće biti efekta od sprint utrke.
k tome vidlo se da neki idu sa S neki sa M gumama, a u glavnu trku su opet svi mogli birati. uvest pravilo da onom gumom koju si koristio u sprint, koristiš i za glavnu.

Lewis8

Šteta što ste pitanje kako vam se svidio novi format stavili na mjesto gdje i “tko je kriv” i “kako suci sude” jer će ostati zanemareno u šumi odgovora na dva posljednja pitanja. Kako se već danima priča o ta dva pitanja ja ću ovdje samo o prvome. Meni osobno je novi format odličan. Petak je ipak mene i frendove povukao da gledam “stari pole”. Ono što mi je malo glupavo jest činjenica da je taj “pole” nešto što se ne nagrađuje. Radije bi da je to ostao i dalje statistički pole position kao nagrada za najbržeg dok su subotnji… Read more »

robif

Mogao bi biti kriv projektant staze jer je postavio zavoj na tom mjestu,mogao je ravnicu produžit.inače pola-pola,to se dešavalo i prije,mnogo buke zbog medija da nebude dosadno

bare

I jedan i drugi su znali da je ovo ključni zavoj, i ako ga Max prvi prođe, Hamilton mu može stavit soli na rep. Tako je bilo i u sprint utrci. Max se branio i rukama i nogama, ali fer, u svakom trenutku ostavljajući Hamiltonu prostora taman koliko mora. I u tom zavoju ga je navukao u lošu poziciju, prisiljavajući ga da ranije pusti gas ako misli proći zavoj po pravilima. Zaboravio je da ima posla s Hamiltonom, vozačem koji u očaju u takvim duelima uvijek kasno koči i ide na mišiće. Možda je i mislio ako dođe do kontakta,… Read more »

TORPEDO

Hamilton u očaju kasno koči i ide na mišiće…reci pravim riječnikom…PRLJAV VOZAČ i točka

mody

F1 je postala dosadna zbog pravila i sudaca aki pozdrsvljam nacin kvalifikacija ne one procesije hanilton je bio preagresivan sta nije napao maxa na becekts maggots zavoju ok je kad se sudare kitac uz kotac pa izlrti vrstinse navstazu t je dobro za f1 ali ne nekog odgurnit u zid ds je bilo obrnuto svasta bi pljuvali protiv maxa da se ovo desilo na nekoj drugoj stazi kazna bi bila veca srecim bio je silverston

Gigi

Necu ulazit u raspravu tko je kriv ali dok se njih dvojica svadaju barem je zanimljiva sezona. Kada je zadnji puta poslije utrke bilo skoro 200 komentara.

Nosko

Ja sam stara škola…prednost u zavoju ima onaj vozač koji je pola bolida ispred.

BAJAC

Po meni Max bi morao biti puno oprezniji, jel ima daleko bolji bolid.
Bori se za prvenstvo i svaki bod je bitan, a ulazi u svaki okršaj ko muva bez glavi.

TORPEDO

Ej mali…opet imaš novi profil,ovaj put si me poslušao pa nisi stavio 44,7,8,Lewis…ali po razini inteligencije i napisanog ne mogu te a ne prepoznati…
Da ima Leclerc bolid kao tvoj Hamić obrisao bi pod sa svima…

147 kt

Pa koliko ih je.

Lewis8

Svi koji ne misle kao ti su isti profil.

147 kt

Milo dijete mislis svi koji misle kao ti pod 30 imena. Ne da si smjesan. Nego brinem se jel sve u redu. Cudno je to.

TORPEDO

Niču ko gljive poslije kiše….sad je napravio i novi…”LHsince2007″
A mislim ono…ma dokad???

147 kt

Pa reko sam ti neki dan. Bolje da je dao ime Sova zove Orla. Ili Zemlja zove Lewisa 8.

TORPEDO

Ni Iliju Čvorovića ne zna kopirati…žalosno!!
Evo mu jednog citata…
Danica- “Znači bio si stvarno u pozorištu?”- Ilija- “Da”- Đuro- “E šta čovek mora da trpi zbog razbojnika.”

147 kt

E Ilija Ilija crni Ilija ne pretjeruj s mg.

BAJAC

50/50

Related Posts