Helmut Marko o pravilu poštivanja granica staze: Nešto se mora mijenjati

Još jedan trkaći vikend nakon kojega ne možemo izbjeći temu famoznih track limitsa. Čini se kao da je mnogima jasno da trenutni sustav praćenja i kažnjavanja izlazaka van staze nije zadovoljavajuć, no oni koji bi trebali, na to ne reagiraju.

Iziritiran je nakon Velike nagrade Portugala bio Red Bullov savjetnik Helmut Marko, nakon što je Maxu Verstappenu poništeno vrijeme za najbrži krug utrke zbog izlaska van granica staze u 14. zavoju.

Verstappen je nakon utrke govorio da nije rečeno da će se u tom zavoju također pratiti i sankcionirati eventualne izlaske van granica staze, pri čemu je bio u krivu, no Helmut Marko se pita zašto nije bilo sankcija za Landa Norrisa kad je izašao sa staze pri pretjecanju Pereza.

“Do sada smo izgubili pobjedu, najbrži krug i pole position. Sve dobre stvari dolaze u trojkama, nadam se da je sada bilo dosta.”

“Nešto se mora mijenjati. Ili treba napraviti granicu s pasicama ili postaviti šljunak pored staze, tako da se događa automatska kazna ako izađete van staze.”

“Norris je prošao Pereza, otišao van staze sa sva četiri kotača, i nikakvih posljedica nije bilo. Nema konzistentnosti, a ovo nije utrkivanje ako se pravila tumače na takav način”, poručio je Marko.

U Bahreinu je Verstappen zbog istog pravila ostao bez pobjede, kad je prekoračio granice staze pri pretjecanju Hamiltona, a u Portugalu su mu poništena vremena i za pole position i za najbrži krug utrke.

Nema nikakve dvojbe da u svim tim situacijama Nizozemac nije uspio ispoštovati pravila, no iz vikenda u vikend svjedočimo nedosljednom primjenjivanju istih i vodstvo natjecanja bi trebalo povući određene poteze da bi track limits pravilo prestalo biti stalna tema.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Pravila su pravila,ona moraju postojati i moraju se poštivati..i mora se kažnjavati svakoga tko ih prekrši..bitno je da se prije svake utrke na svakoj stazi precizno dogovori što će se i kako kažnjavati, a što se neće kažnjavati..očito je da se kažnjavanje ne provodi kozinstentno..u prijevodu, ne kažnjava se svaki prijestup, već se to radi na nekakav čudan način..nekoga se kazni a nekoga ne..obično to budu važne odluke koje odlučuju pobjednika utrke, osvajača polea ili najbržeg kruga..stječe se dojam kao da o tome ne odlučuju suci nego neko “političko” tijelo koje je iznad njih..a da su suci tu kao paravan..smokvin… Read more »

Lewis8F

Rekli su im da ne smiju izaći. Max je izašao i krug je obrisan. Nikakvog nesporazuma nema. RB kuka kao i obično.

Desmosedici

Ti si iz F1 pravne službe?..vidio si da ga nigdje nisam ni komentirao ovaj slučaj..znači,mislio sam generalno na sva slična događanja u F1.

Lewis8F

Opet vas suci kradu, a?

helgrozd

Ne znam jel’ ih suci kradu namjerno ili slučajno, ali da su odluke istih totalno nekonzistentne, to je vidljivo iz aviona. S tim se slaže čak i moja moja strina.

Lewis8F

Krenimo redom. Što se nije poštivalo na ovoj utrci, a da je naštetilo nekome? Jasno je ko dan da je s Maxovim brisanjem kruga sve regularno.

robif

Da moj,Markec,da… Tko je bez grijeha neka baci kamen prvi…

Nosko

Ova pravila i kažnjavanje za izlazak van označenih granica staze postaje presmiješno ( ili prije pretužno) i stvarno nema smisla. Vozi se utrka formula i da se ograničava da bolid ne smije izaći van staze je totalna glupost. To se dešava, jer se vozi utrka, i stalno se vozi na granici, i normalno je da će izlaziti van staza. Šta kada izleti na travu ili pjesak, već samo to je kazna i gubitak vremena. Treba sve staze preuredit, i maknuti sva ta sporna mjesta i zamjenit sa travom, i sa nečim što bi usporilo vozača. To je utrka i vozača… Read more »

mars32

Slažem se s većinom napisanoga. Po meni pravilo zabrane izlaska van staze mora ostati da se izbjegne kraćenje staze s unutarnje strane zavoja ali vanjsku stranu ne bi trebalo sankcionirati nego preurediti stazu na način da se ili proširi staza gdje je potrebno ili da se tik uz stazu stavi šljunak i trava da se izlaskom gubi vrijeme. Penalizirati samo kraćenje nutarnje strane (apexa-vrha) zavoja.

helgrozd

Totalno glupo pravilo, a i staze koje imaju dijelove koje ‘ne smiješ’ koristiti. S druge strane, jasno mi je zašto se ‘grade’ ovakve staze koje pogoduju samo najbržim bolidima. Greške se ne plaćaju skupo, jer se eventualno ‘izgubljeno’ vrijeme lako nadoknadi u svega nekoliko krugova kada imate superioran bolid. Kada bi se vratile ‘stare’ staze sa šljunkom, čini mi se da bi se ‘vozačke’ karte pomiješale na način koji zapanjuje.

TORPEDO

Ako je istina da je Norris prešao Pereza izvan granica staze treba biti kažnjen.
Ovo za najbrži krug Verstappen nije imao pravo,jer propisi su propisi.
Ali oni trebaju važiti isto za sve!!!

Gezamadjar

Norris je prošao Pereza toliko čisto i besprijekorno sa unutarnje strane da je nevjerovatno koliko je trulo i odvratno,pokvareno izokretanje činjenica koje smo svi vidjeli.
Fuj!

Nosko

Ali je prije toga izašao iza linije više nego Perez koji je isto izašao ali manje.

Gezamadjar

Na kojem je to mjestu i u kojoj utrci Norris izašao van staze u trenutku preticanja Pereza??????????????????????????????

Nosko

Ma izašli su oboje, ali to nema veze. Glupost je što se to gleda, kažnjava i što mi sad o tome razgovaramo.

Related Posts