Aston Martin nastoji politički riješiti problem nagiba bolida

Aston Martin od Svjetske automobilističke federacije traži razmatranje prilagodbe pravila u pogledu aerodinamike, kako bi stvari bile jednake između momčadi s visokim i niskim nagibom bolida.

Tim sa sjedištem u Silverstoneu smatra da su promjene u propisima za ovu sezonu radi smanjenja potisne sile, nepravedno kaznile timove s niskim nagibom podnice. Aston Martin, uz Mercedes, vjeruje da su promjene na podnici, difuzoru i kočionim kanalima koštale ekipe s konceptom niskog nagiba podnice jednu sekundu po krugu u usporedbi s konkurentima suprotnog pristupa. Dodatan problem ovim momčadima je sama promjena koncepta podnice zbog strogih pravila koja ove godine ograničavaju nadogradnje na glavne dijelove automobila.

Šef momčadi Aston Martina, Otmar Szafnauer, izrazio je određenu nelagodu zbog načina na koji je FIA uvela nova pravila, s dva ključna pitanja. Prvo, je li bilo ispravno da FIA pod okriljem sigurnosnih razloga progura promjene na podnici, a dobavljač guma Pirelli za ovu sezonu svejedno izradi robusniju gumu koja će se ionako bolje nositi s višim razinama potisne sile.

Nadalje, postoji pitanje o tome je li organizacija Formule 1, kao nositelj komercijalnih prava, trebala biti uključena u proces promjene sigurnosnih pravila. Otmar je jasan kako bi o pitanju sigurnosti trebala odlučivati isključivo FIA, a ne da na njega utječu druge strane.

“Izmjena propisa koja je izvršena iz sigurnosnih razloga, takva vrsta rukovođenja ovisi isključivo o FIA-i”, izjavio je Otmar, da bi isto odmah ponovio: “Kao što sam rekao, mislim da takva promjena propisa ovisi isključivo o FIA-i. Oni su stručnjaci. “

Šef momčadi Aston Martina rekao je kako planira razgovore s FIA-om i nada se da će upravno tijelo moći odgovoriti na način koji će pomoći da stvari postanu poštenije za sve timove.

“Smatram da je ispravno razgovarati s FIA-om i otkriti što se točno dogodilo i zašto. Tada možemo vidjeti može li se nešto poduzeti kako bi se to učinilo pravednijim.”

“Smatram da je to ispravno. Mi kao tim moramo naporno raditi kako bismo pokušali vratiti sve što možemo. Ali u isto vrijeme, trebamo voditi razgovore s FIA-om kako bi situaciju učinili malo pravednijom.”

Otmar nije isključio poduzimanje pravnih radnji ako se ne pronađe kompromisno rješenje: “Smatram da ćemo doći do te točke nakon rasprava”, rekao je. “Teško je predvidjeti. Smatram kako je ispravno vidjeti što se može učiniti.”

Šef Mercedesa Toto Wolff, na čiji su tim promjene također utjecale, nije se želio za sada uvući u raspravu.

“Smatram kako je ovo nezgodna tema jer morate imati cjelovitu sliku prije bilo kakvog komentara. U ovoj fazi mislim da ne bi bilo ispravno upirati prst u nekoga ili nešto. Zato radije za sada ne bih razgovarao o tome. “

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

To je ono…izloži se ti,lobiraj,popij i možebitne sankcije,a mi ćemo negirati i držati se pošteni.

Mike-ferrari

Vidi se da su usko vezani uz Merc

papaya

Ma nisu ,vezani su za toyotu

Related Posts