Dugoočekivani debi u čast proslavljenog oca

Imati slavnog oca u istom sportu nikad nije jednostavan zadatak. Imati jednog od najvećih za oca, još je teže.

Mnogi vozači Formule 1 nastavili su koracima svojih očeva, a jedan od njih nam ove sezone vraća slavno prezime. Mick Schumacher će za nekoliko tjedana odvoziti svoju prvu F1 utrku. Za sada se mladi Nijemac ponaša kao da je sve to dan u uredu i ne pokazuje pritisak svog prezimena. Ipak, s vremenom će se polako osjetiti taj utjecaj, što i ne mora biti loše. Svi vozači nekad prođu kroz to razdoblje. Pa čak je i Nico Rosberg jedno vrijeme bio pod pritiskom nedostižnosti svog oca, Erika „Keke“ Rosberga, svjetskog prvaka iz 1982., jer je usprkos talentu i u jednom trenutku s najboljim bolidom na stazi, ostajao bez rezultata. Ipak, sve je više primjera kako nove generacije nastavljaju s dobrim rezultatima te taj pritisak zaista usmjere u najveća postignuća.

Na početku, Mick Schumacher će voziti za Haas, gdje će se susresti s prvim od mnogih protivnika s kojima se mora nadmetati u svojoj karijeri – Nikita Mazepin, njegov timski kolega.

Kada je polovicom prošle sezone bilo jasno da će na gridu Formule 1 doći do velikih promjena u vozačkim postavama, ime Micka Schumachera se kriomice pojavljivalo u medijima. I to najviše zato što su Ferrarijevi i Mercedesovi mladi vozači uvijek u istim kombinacijama.

„Hype“ oko Micka, kod kojeg je samo prezime dovoljno da se on postigne, bio je rezerviran samo za nekolicinu njegovih bližnjih, a ne i na cjelokupnu navijačku bazu ovog sporta. Ne znam je li razlog tomu nepovjerenje spram mladih vozača, nedostatak gledatelja ili nešto treće, ali Mick definitivno ne ulazi u F1 kao super zvijezda i to je odlično za sport.

Obitelj Schumacher uspješno kontrolira protok informacija u javnost, kako o ocu, tako i sinu, a Mick to najviše koristi.

Prije tamo 3-4 godine upoznao sam se s činjenicom da sin Michaela Schumachera vozi formulu. Bilo je to u vrijeme kada je Mick Schumacher nastupao u Formuli 3. Iako je od tada prošla nekolicina godina, moram priznati da nisam ništa posebno zapazio o njemu samom. Da, u javnost su, s vremena na vrijeme, dolazile vijesti o njegovim postignućima: osvajanju Europske inačice Formule 3, pristupanju Ferrarijevoj vozačkoj akademiji, a potom i prelazak u viši rang, tj. Formulu 2. Ipak, sve navedeno je bilo jako malo za mladog vozača s tako slavnim prezimenom. Puno veći hype, koji sam već spomenuo, postigli su mnogi drugi sportski talenti, a koji, ruku na srce, češće imaju i manju podlogu nego što je ima sam Mick.

I nije da je Mick samozatajan i povučen mladić. Posjeduje web stranicu, Instagram, twitter i sve što vole mladi. Jasno će vam odgovoriti na postavljeno pitanje i ne skriva se iza svog slavnog prezimena.

Premda će neki pokušati, trenutno je vozački bezvrijedno uspoređivati Micka s Michaelom, iako ih krasi jedna zajednička vrlina – obojica su radoholičari.

Kada je postalo jasno da Mick ima dostatnu brzinu, u Ferrariju, bez obzira kojom se filozofijom vodili, nisu imali drugih opcija nego ga potpisati u svoju vozačku akademiju. Dapače, da su se malo više nećkali, kao što je to uradio Mercedes, prezime Schumacher bi vjerojatno vozilo za neki drugi tim. Ferrari je time otvorio priliku ponovno eksploatirati potencijal imena i prezimena njegova slavna oca, ovim putem kroz sina.

Upravo tu dolazimo do pitanja koliko mu je slavno prezime pomoglo u karijeri. Zasigurno je, da na račun njega ima neke benefite koji drugi mladi vozači nemaju, pa čak i to što su interes za njegovu karijeru pokazale najveće momčadi u Formuli 1, ali u svijetu formule prevladava mišljenje da je svaku priliku Mick dobrano zaslužio.

Svoju karijeru, mladi Schumacher je započeo u kartingu i to pod prezimenom svoje majke, upravo iz razloga da svojim vlastitim umijećem zasluži napredak u karijeri. Kada je već postalo jasno da se radi o sinu slavnog Michaela, promijenio je i prezime, ali tada već je bilo sigurno da se radi o talentu. Prelaskom s kartinga u Formulu 4, gdje je na početku vozio samo njemačko prvenstvo, a potom i usporedno talijansko, izborio je svoju šansu za Europsko prvenstvo Formule 3. Tako će Mick, godinu po godinu, napredovati u svojoj vožnji, posljedično osvajati i titule, te prelaziti na više i teže razine unutar formule.

Indikativno je da su ga navedene momčadi pokušali potpisati tek nakon njegove punoljetnosti, tj. kada se već dokazao u trećem rangu. Mick nije jedan projekt koji se uporno gura od njegove najranije dobi, već mu se postepeno otvaraju vrata u karijeri. Budite sigurni, Mercedes ili Ferrari neće potpisati mladog vozača ako nema dostatnu brzinu, potencijal ili radnu etiku.

Godinu i pol stariji Max Verstappen ulazi u svoju sedmu F1 sezonu, dok će Micku ovo biti tek prva!

Uspješno upravljanje karijerom je jedina stvar koja u potpunosti iskače u dokumentiranju dosadašnje karijere mladog Micka. Mladi Nijemac će ubrzo napuniti 22 godine, svega par tjedana mlađi od Mazepina. Sve u svemu, postaje očigledno kako je Mick okružen pravim osobama, a zasigurno mu je njegov imidž sina svjetskog prvaka u tome pomogao. Jednako mu je pomogao kao i u zbližavanju s drugim vozačima, tehničarima i inim unutar Formule 1. Recimo, jedan Sebastian Vettel ne skriva oduševljenje njime i spreman mu je pomoći u razvoju, što za mladog vozača znači mnogo. Takvih prilika je mnogo više, te uz kombinaciju neprestanog rada garantira barem minimum uspješnosti.

Mick je u potpunosti usredotočen na svoju razinu sposobnosti i karijere, i to je pokazao tako da je pristao na odlazak u momčad Haasa tek u situaciji kada je bilo jasno da će osvojiti titulu F2 prvaka (ili barem biti drugi), tj. u trenutku kada se moglo vidjeti da je spreman. Usporedio sam razvoj njegove karijere s razvojem Maxa, koji je izravno iz F3 prešao u Torro Rosso kao član akademije Red Bulla, samo kako bi pokazao tu distinkciju između onoga što bi bilo kada bi se njega jasno guralo u svijet F1 u najvećoj mjeri zbog prezimena. Važno je napomenuti da je Verstappen ekstrem u svijetu Formule 1 jer je dosta rano postao F1 vozač, što danas više nije moguće zbog dobne granice koja je ustanovljena kasnije, a ovu informaciju će vrsni poznavatelji F1 znati.

„Mislim da će mu biti teško na početku. Ako pogledate njegovo prošlo iskustvo i u F2 i F3, on pokazuje najbolje od sebe u drugoj sezoni, ne i prvoj“,  izjavio je Mattia Binotto.

U toj, svojoj posljednjoj sezoni, kada se okrunio naslovom prvaka, Mick je pokazao najviše od svih vozača i iako nije imao najviše pobjeda, zasluženo je uzeo naslov. Kad je trebalo potegnuti, potegnuo je, na startu ili stazi. Kada je trebalo voditi od početka do kraja i to je uspio. Ili kada je jednostavno trebalo samo skupljati bodove. Od svih, pokazao je najveću kompetitivnost i zasluženo se nalazi u F1.

A u njoj dočekat će ga sasvim novo iskustvo. Njegova nova momčad, Haas, prema performansama od prošle godine, nalazi se na začelju grida uz još jednu momčad s Ferrarijevim motorom – Alfa Romeo, te posljednjeplasiranim Williamsom. Kako nemamo razloga vjerovati da će ove sezone biti drugačije (da bar budem u krivu), što zbog kratke zimske pauze, što zbog veliki promjena dogodine, pitanje je što sam Mick tu može. Uz njega, u istoj situaciji je i već spomenuti mu timski kolega, Rus Nikita Mazepin. Uz samog Rusa, u svijet Formule 1 dolazi i velika količina novca, naravno ruskog novca, što će ga sigurno motivirati u daljnjem natjecanju. Već smo istakli, kako je sam Haas, dosta daleko od ostatka grida, Rus će svoju priliku sigurno vidjeti u nadmetanju s Mickom, što bi moglo već u prvoj sezoni potaknuti rast obojice vozača.

Budućnost Schumachera je crvene boje?

Mattia Binotto, sad već nadaleko poznat po svojoj proračunatosti, ipak je potvrdio kako je njihov cilj razvoj vozača Ferrarijeve akademije koji bi jednog dana sjeli u crveni bolid, što bi značilo da će Micku biti pruženo sve u tom procesu. U Haasu, bez obzira na sposobnosti bolida, mladi će Nijemac imati neograničeno strpljenje, podršku i atraktivnog momčadskog kolegu, kojeg mora pobijediti. Sve to kako bi skupljao iskustvo potrebno za razvoj u pravog vozača sposobnog donositi pobjede i postolja u nekoj budućoj sezoni.

U konačnici, što se tiče samog Haasa, njima Mickov angažman manje znači rezultatski koliko ukupno za cijelu momčad. Haas je relativno nova momčad, koje pretežito crpi resurse popularnošću na američkom kontinentu, te koja se premišljala o napuštanju F1 zbog visokih troškova i ne baš dobre zarade. Trenutno Mickovo slavno prezime im donosi puno više nego što su oni mogli postići s drugim dostupnim vozačem. Mazepin im možda donosi novac, ali prezime Schumacher im otvara potencijala širenja na sve kontinente, s time i tržišta. Sukladno tomu, nema razloga da mu ne pruže sve što mu je potrebno, a gotovo je sigurno da ga se neće olako riješiti.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Screw Driver

Sretno ti bilo mladi Schumi!

Related Posts