Masi: Pravila su jasna, vozači nisu pazili unatoč dodatnim upozorenjima

Suci u Mugellu imali su pune ruke posla na nedjeljnoj utrci radi kaosa koji se događao na VN Toskane, dajući na kraju upozorenja čak dvanaestorici vozača za njihovo sudjelovanje u nesrećama. No, FIA-in direktor utrka, Michael Masi, rekao je da nije potrebno provjeravati postupke ponovnog starta utrka, dodajući da su vozači bili upozoreni na jedinstvene okolnosti ove staze.

“Primjećujemo da bi neki vozači možda i izbjegli sudjelovanje u sudaru da nisu slijepo slijedili bolid ispred sebe. Čineći to, učinkovito su blokirali svaku vidljivost onoga što se događalo neposredno ispred sljedećeg bolida”, stoji u izjavi sudaca nakon utrke.

Bottas je naglašavao svoju nevinost u toj situaciji nakon utrke, a podržali su ga i suci koji su rekli da ima pravo diktirati tempo do kontrolne linije (smještene blizu izlaska iz boksa). On i Hamilton su rekli da je kasno gašenje svjetala sigurnosnog automobila (što ukazuje na povratak sigurnosnog automobila u bokseve) vjerojatno ključni čimbenik u nesreći, ali Masi je to odlučno odbio:

“Jednostavno rečeno, oni mogu kritizirati sve što žele. Ako pogledamo iz perspektive udaljenosti od mjesta gašenja svjetala do kontrolne linije, ne razlikuje se od brojnih drugih slučajeva na drugim stazama. Možda su čak bila i duže ugašena.”

“Kao što smo vidjeli ranije na utrci Formule 3, vozači u kategoriji juniora imali su vrlo, vrlo sličan ponovljeni start koji je prošao bez incidenata, a ovdje imamo 20 vrhunskih vozača u Formuli 1.”

Također je naglasio da po njegovom mišljenju krivnju snose vozači, a ne pravila:

“Mislim da nema potrebe za preispitivanjem pravila ponovnog starta utrke u uvjetima sigurnosnog automobila. Ključni dio je da su svi vozači na sastanku vozača u petak navečer vrlo jasno obaviješteni da postoje dva ključna dijela. Jedan je bio da ne preteknu sigurnosni automobil prije “safety car” linije, a drugi dio, koji je specifičan za ovu stazu, jest kontrolna linija od koje mogu pretjecati, a nalazi se blizu izlaska iz bokseva.

Unatoč Masijevim komentarima, očekuje se da će situacija još jednom biti ključna točka razgovora kada se timovi i vozači okupe u Sočiju za VN Rusije za nešto manje od dva tjedna.

Ponovimo dvanaestoricu vozača koji su primili upozorenje:

Kevin Magnussen
Daniil Kvyat
Nikola Latifi
Aleksandar Albon
Lance Stroll
Daniel Ricciardo
Sergio Perez
Lando Norris
Esteban Ocon
George Russell
Antonio Giovinazzi
Carlos Sainz

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LHx6

Pravila i jesu jasna. Sve se i odvilo po pravilima.

Samo, ako ti 12 vrhunskih vozača dobije opomenu jer se nisu pridržavali pravila onda imamo ili veliku pobunu ili jednostavno nemogućnost poštivanja tih pravila.

helgrozd

Ako je slično bilo i u formuli 3 onda ok 😉

Related Posts