Szafnauer: Nismo napravili ništa pogrešno i ova je odluka nepravedna

Šef momčadi Racing Point, Otmar Szafnauer, smatra da njegova momčad nije prekršila pravila, a kaznu koja je propisana smatra nepravednom. Kaže da momčad još nije odlučila hoće li se žaliti.

Racing Point je u petak ujutro ostao bez 15 bodova u konstruktorskom poretku, a bankovni račun lakši im je za 400 tisuća eura. Kazna je to koji su odrezali suci FIA-e nakon što su ustanovili da je Racing Point kopirao Mercedesovu tehnologiju usisnika zraka stražnjih kočnica, segmenta bolida koji se nalazi na listi zabranjenih za dijeljenje među timovima. Sportski pravilnik nalaže da bi svaka momčad dijelove s te liste trebala dizajnirati sama.

“Pokušavamo ovo probaviti, no moramo postaviti neka pitanja i tražiti pojašnjenja. Razočaravajuće je. Mislili smo da smo debelo unutar pravila i da ništa pogrešno napravili nismo. Pozvali smo FIA-u u ožujku da dođe i pogleda sve što smo napravili. Bili smo sasvim otvoreni”, objašnjava Szafnauer.

“Nakon toga, pisali su nam i rekli da smo kompletno u skladu s pravilima, a sada se moramo nositi sa sankcijama koje su propisane. FIA je priznala da su pravila o ovome bila daleko od jasnih. Bila su dvosmislena i moglo ih se gledati s dviju strana.”

“Naša inicijalna misao je da iz naše perspektive nismo napravili ništa pogrešno i da je ova odluka nepravedna. Pretpostavljam da uvijek postoje dvije perspektive. Moramo sada razgovarati s FIA-om što će se događati dalje i odlučiti hoćemo li se žaliti na ovu kaznu ili krenuti dalje.”

Ono što je unijelo dodatni nemir u Paddock Formule 1, ali i među fanove diljem svijeta, osim financijske kazne i oduzimanja bodova Racing Point ne mora raditi nikakve preinake na svojim bolidima, već ih može normalno koristiti bez ikakvih sankcija, počevši od ovog vikenda na Silverstoneu.

“Ne možemo sad mijenjati usisnike zraka stražnjih kočnica, niti zaboraviti ono što smo naučili. Nakon što sam pročitao dokumente, vjerujem da je ovo kraj te priče, ali mi moramo odlučiti što ćemo napraviti.”

“Čitali smo sportski pravilnik i nigdje nije specifično navedeno da ne možemo napraviti to što smo napravili. Drugi su timovi radili isto, vjerojatno i izraženije od ovoga što smo mi napravili i zato je to pomalo zbunjujuće”, izjavio je šef Racing Pointa.

Iako je ranije danas donesena odluka o ovom pitanju, očito je kako priča nije ni približno zaključena.

Total
88
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
konacadabra
08.08.2020. 00:00

Barem dok je bernie bio, je bio neki red, a ovdje se ne zna tko pije, a tko placa.
Nazalost ferrari

avatar
LUTHER
07.08.2020. 23:49

ok, ne znamo kaj se sve skriva iza svega ovog ali… ako je istina da je fia sve znala još od ožujka, i da su rekli da sve ok.. kak je sad odjednom nelegalno? u neku ruku podsjeća na situaciju sa das sistemom, ok, sad je legalno, al od sutra će biti nelegalno… ustvari postavlja se jedno pitanje.. da li je mercedes dao svoje nacrte racing pointu ili nije? ako je, kaznit i mercedes, ako nije, nemoj nikog kaznit…

avatar
svakako
07.08.2020. 19:28

Auh a kazna vam je pala teško kao Sanaderu mjesec dana istražnog zatvora u Remetincu u ćeliji sa televizijom, internetom, telefonom itd.

avatar
parazit
07.08.2020. 19:15

Shizofrenia. 100 % shizofreno ponašanje.

avatar
Pratiteljcro
07.08.2020. 18:30

Cirkus!

Related Posts
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x