Leclerc: Vozačima neće biti jednostavno postići pravo stanje uma kad krene sezona

Vozači Formule 1 nestrpljivo čekaju znak za start sezone, no postavlja se pitanje koliko će im vremena trebati za povratak u formu nakon ovako dugačke stanke. Charles Leclerc misli da neće biti jednostavno vratiti se u ono uobičajeno mentalno stanje, u “trkaći mod”.

Posljednja utrka Formule 1 održana je prvog dana prosinca prošle godine. Prošlo je gotovo pet mjeseci od tada, a proći će još minimalno dva prije nego vozači ponovno obuku trkaća odijela i sjednu u bolide. U međuvremenu, odradili su tek šest dana predsezonskih testiranja.

Još se uvijek ne zna kad će nova sezona krenuti. Svi se nadaju da bi se to moglo dogoditi početkom srpnja u Austriji, no zbog pandemije koronavirusa ništa nije sigurno.

Vozačima bi se nakon dugačke stanke moglo dogoditi da imaju utrke iz vikenda u vikend, da će morati odraditi veliki broj utrka u kratkom vremenskom periodu. Jasno, svi oni jedva čekaju početak utrkivanja, no pauza bi mogla ostaviti traga. Charles Leclerc priznaje da vjerojatno neće biti lagano uhvatiti pravu razinu koncentracije.

“Bit će teško doći u pravo stanje uma i pronaći točno onu zonu u kojoj trebate biti prije sjedanja u bolid. To je nešto u čemu postajete bolji svaki put kad to radite, a ako u dužem periodu nemate takvih iskušenja, onda se teško vratiti u to stanje.”

“Kod kuće pokušavam trenirati svakog tjedna, a mislim da je važno pri svakom treningu nastojati biti koncentriran kao da se radi o ulasku u bolid”, kaže Leclerc.

Leclerc je posljednju vožnju u bolidu imao krajem veljače u Barceloni. Ferrari na predsezonskim testiranjima nije izgledao posebno dobro, iako su mnogi mišljenja da talijanska momčad nije željela otkriti karte do kraja. No, ako je zaostatak za Mercedesom i Red Bullom bio realan, onda bi Ferrari mogao biti u velikim problemima kad sezona krene. Utrke će se nizati iz vikenda u vikend, a vremena i prostora za razvoj neće biti mnogo.

“Pomalo smo se mučili na testiranju. Morat ćemo hvatati ostale, a hoćemo li u tome uspjeti ili ne, ne znam. Prošle smo godine ostvarili dobar napredak kroz sezonu.”

“Mislim da trebamo nastaviti raditi kao prošle godine i prilično sam siguran da će rezultati doći. Bit će teška sezona za sve jer jednom kad krene, više neće biti stajanja. Nećemo imati stanke tijekom kojih bismo razvijali bolid više od drugih.”

“Zato mislim da će rad na stazi biti ekstremno važan, važniji nego što je bio u ostalim godinama jer ćemo mnogo vremena provoditi upravo na stazama. Bit će vrlo važno da smo koncentrirani i spremni od prve utrke te da vozači daju prave povratne informacije momčadi, kako bismo im pomogli odmah krenuti u pravom smjeru”, izjavio je Ferrarijev vozač.

Leclerc je prošle godine upisao dvije pobjede za Ferrari, a dok Velikih nagrada u stvarnom svijetu nema, natječe se u virtualnim utrkama, gdje mu ide jako dobro. Do sada je upisao dvije pobjede.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Mali ne plaši se, ti si klasa..možda trenutno i najbolji na gridu. Još malo gledaj starog Seba kako vozi utrku..ono sa gumama, sa pit stopovima i sl..

klepesina

hahahah

Related Posts