Ross Brawn: Postojala je zabrinutost uoči plana rekonstrukcije staze Zandvoort

Piše: Domagoj Vogrinc

Sportski direktor Formule 1, Ross Brawn, priznaje kako se prije rekonstrukcije posljednjeg zavoja bojao da Zandvoort neće biti dobra staza za Formulu 1.

U pokušaju stvaranja više prilika za pretjecanje na VN Nizozemske, posljednji zavoj na stazi Zandvoort postaje zavoj pod nagibom od 18 stupnjeva, što ga čini dvostruko strmijim od onih na stazi Indianapolis. Ova ideja pretvorena je u stvarnost zahvaljujući računalnoj simulaciji koju je proveo Craig Wilson, voditelj odjela Formule 1 za performanse vozila.

“Proveli smo našu simulaciju te zaključili koliki je najmanji nagib zavoja potreban kako bismo postigli zacrtano”, rekao je Wilson. “Procjenu sam napravio pomoću dviju različitih metoda, koje se odnose na stabilnost bolida i gubitak aerodinamike, te mi se čini kako bi plan mogao uspjeti.”

“Zatim smo se pitali možemo li plan izvesti u stvarnosti. Ljudi na Zandvoortu su pokrenuli projekt, postigli dogovor s odgovornima te se vratili rekavši kako misle da je plan izvediv te kako su vrlo zainteresirani za njegovo provođenje.”

Kada se ideja održavanja VN Nizozemske na Zandvoortu tek pojavila, Brawn je priznao kako nije bio siguran hoće li novi izgled staze biti pogodan za utrkivanje, no kaže kako ga je umirilo jedinstveno rješenje nagnutog posljednjeg zavoja koji se zatim pretvara u ravninu.

“Dok nismo pronašli pravo rješenje, brinulo me kako ćemo stazu učiniti dobrom za utrkivanje, ali sada imamo dovoljno dugačku startno-ciljnu ravninu te će dio kruga od ulaska u posljednji zavoj do prolaska ravnine prema prvom zavoju biti vrlo uzbudljiv. Siguran sam da će i navijači biti sjajni“, izjavio je Brawn.

Dobro je poznat slučaj kontroverzne VN SAD-a 2005. godine, kada su se svi vozači u bolidima s Michelinovim gumama morali povući prije starta utrke zbog problema koji su se s njihovim gumama pojavili na zagrijavanju za utrku pri prolasku kroz nagnuti posljednji zavoj. Postoji zabrinutost da se takav razvoj događaja ponovi, no Brawn smatra kako zajednička detaljna simulacija Formule 1 i Pirellija pokazuje da je situacija pod kontrolom.

“Nagnuti zavoj bit će vrlo uzbudljiv“, rekao je Brawn. “Vidio sam neke komentare o problemima koje smo imali na stazi Indianapolis. U pitanju je također bio nagnuti zavoj, no osnova problema nije ležala u toj činjenici, tako da u Zandvoortu ne očekujem slične probleme.“

“Pirelli je obavio sve simulacije. Danas imamo samo jednog proizvođača guma i postoji mogućnost korištenja različitih postavki vrijednosti tlaka u gumama ukoliko je to potrebno i pojave li se bilo kakvi problemi, no mi ih ne očekujemo. Naši izračuni ne upućuju na takve probleme, stoga mislim da će Zandvoort biti vrlo uzbudljiva staza“, dodao je Brawn.

Related Posts