Magnussen se nada kraju “komičnim” uštedama goriva

Kevin Magnussen se nada da se vozači u nadolazećoj sezoni neće morati nositi sa štednjom goriva na “ekstreman i urnebesan način”.

Prošle je godine,tijekom jednih od svojih karakterističnih ispada, Magnussen izjavio kako “mora voziti poput bakice”, nakon diskvalifikacije s VN SAD-a zbog toga što je premašio granicu od 105 kilograma goriva za 170 grama.

Gornja je granica goriva za ovogodišnju sezonu pomaknuta za 5 kilograma, iako nije posve sigurno hoće li momčadi to prihvatiti kao priliku za povećanje spremnika, Kevin se nada da će ta promjena, uz Pirellijev fokus na održivost guma, omogućiti vozačima napadanje viših pozicija.

“Imamo nešto više goriva i to je lijepa promjena,” izjavio je za Motorsport.com tijekom otkrivanja Haasove livreje i novog bolida.

“U redu je štedjeti gorivo do određene mjere, to je uvijek bilo prisutno u Formuli 1, no po meni je štednja goriva na način kako smo to morali napraviti nekoliko puta prošle godine smiješna.”

“Dodatno štednji goriva, očuvanje guma za nas jednostavno nije funkcioniralo, u Mexicu smo bili osam sekunda sporiji nego što bi bili da smo imali novi set, to je također prilično frustrirajuće.”

“Samo se nadam da nećemo imati te ekstremne scenarije na kraju kojih se više ni ne utrkujemo. Snalaženje na sulude i jednostavno apsurdne načine, koje smo morali koristiti nekoliko puta, bilo riječ o gorivu ili gumama je pomalo glupo.”

“Nadam se da će se okolnosti promijeniti,” zaključio je.

Romain Grosjean, Magnussenov momčadski kolega, oprezniji je u predviđanjima o tome koliko će promjena dopuštene količine goriva utjecati na utrkivanje.

Naglasio je kako bi potencijalan negativan učinak mogle imati promjene u aerodinamici, kojima se širina prednjeg krila povećala za 200 milimetara, stražnjeg krila za 100 milimetara, te se visina oba krila povećala za 20 milimetara.

“Već sam jednom rekao kako nisam previše optimističan da će ta promjena imati pozitivan učinak na utrkivanje, no nadam se da griješim, i da će utrkivanje biti bolje,” izjavio je Švicarac

“Više goriva da, ali hoće li bolidi imati veći otpor zbog širih krila?”

“U tom ćemo slučaju na nekim Velikim nagradama biti u sasvim jednakom položaju kao i do sada,” dodaje.

Magnussen se priklonio zaključku čelnog čovjeka Red Bulla  koji je ranije izjavio da će se aerodinamičke promjene, u svrhu jednostavnijeg praćenja bolida ispred, pokazati kao pogreška i neće napraviti razliku po pitanju kvalitete samog utrkivanja, dodavši kako mu instinkt govori da je Christian Horner vjerojatno u pravu.

No također je naglasio kako još uvijek nema dovoljno informacija da bi išta mogao reći sa sigurnosti.

“Jednostavno ne znam, vrijeme će pokazati. Što bude, bit će,” stručno je zaključio Danac.

Grosjean je, opisujući simulator kao “veliku video igricu”, izjavio kako iz toga nije moguće izvući bilo kakve zaključke.

“Isprobali smo ga, vidjeli što smo trebali vidjeti, sljedeći veliki korak je korelacija simulatora s iskustvima na stazi,tek tada ćemo moći spoznati cjelokupnu sliku.”

Related Posts