Tilke odbacuje krivnju za dosadne utrke

Renomirani dizajner F1 staza, 60-godišnji Nijemac Hermann Tilke, odbacio je tvrdnje da su staze koje je on kreirao smanjile spektakl na utrkama Formule 1, dodajući da je isključivi krivac tehnički pravilnik. Od 19 staza u aktualnom kalendaru, Tilkeovih je osam, uključujući Circuit od the Americas, Yas Marina Circuit i Marina Bay Circuit. Osim toga, sudjelovao je u uređenju Autodromo Hermanos Rodriguez uoči povratka VN Meksika, a najnoviji uradak mu je staza na ulicama Bakua, glavnog grada Azerbajdžana koji će sljedeće godine ugostiti VN Europe.

Iako je dobio podršku vozača posljednjih godina, navijači su ga često kritizirali jer njegove staze nisu pružile dovoljno uzbuđenja i pretjecanja.

“Moramo napraviti svoju zadaću, a pravila svoju kako bi pretjecanja bila moguća. Nastojimo kreirati zavoje u kojima je moguće pretjecati. Najjednostavniji način je dugi pravac nakon kojeg slijedi oštar zavoj, što rezultira dugačkom zonom kočenja. Ako pravilnik zabranjuje da se bolidi utrkuju jedan blizu drugoga, oni onda jednostavno ne mogu pretjecati. To je uvijek problem, ali pokušavamo pronaći načine kako bi to bilo moguće.”

“Osim toga, pokušavamo pronaći načine da vozačima dozvolimo pogreške. Problem je to što su vozači u Formuli 1 najbolji vozači na svijetu pa zato ne rade pogreške. Kombinacija prvih zavoja je također veoma važna jer nastojite izbjeći širenje, želite zadržati vozače što bliže jedan drugome.”

“Neke kritike jednostavno nisu točne. Bahrein naprimjer. Ljudi kažu da će biti dosadno jer pretjecanje nije moguće. To nije istina. Prošle godine smo tamo imali jednu od najuzbudljivijih utrka u povijesti. Pretjecanja su bila posvuda.”

Tilke je upozorio vodstvo Formule 1 da ne odbaci legendarne staze, poput Hockenheima koji ove godine neće ugostiti Veliku nagradu.

“To je prije svega svjetsko prvenstvo pa bi trebali ići u svaki kutak svijeta. Međutim, tradicionalne europske utrke bi trebale ostati dio toga. Nisam sretan što Njemačka ove godine nema grand prix, a ako Italija izgubi svoju utrku, bio bih veoma razočaran kao navijač.”

“Sviđaju mi se tradicionalne utrke kao Spa, Monza, Hockenheim, Nurburgring ili Silverstone. Kao navijač, želim da one budu dio Formule 1 sljedećih 50 godina i više.”

Tilke je dizajnirao tadašnji A1 Ring, a od staza u aktualnom kalendaru tu su još i Sepang, Bahrain International Circuit, Shanghai International Circuit, Marina Bay Circuit, Yas Marina Circuit, COTA i Sochi Autodrom. Osim ovih, odgovoran je i za neke od staza koje više nisu u F1 kalendaru: Istanbul Park, Valencia Street Circuit, Korea International Circuit i Buddh International Circuit.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
modesto

ajme ovo je dobro da dosadnih utrka nema važno je lupati minuse hahaha pročitaj glavni tekst jesi li ti ikad gledao duele na stazi?toga više nema f1 je dosadna sterilna i predvidljiva i prelaka za voziti pametnom dosta

bare

Jedino dosadno su tvoji uvijek isti komentari.

modesto

bare ti uživaj u kamionima turbo,ja ću ovakvu f1 kritizirati ,jer svatko tko se razumije u ovaj sport zna o čemu pričam.f1 je užasno dosadna

Schumi1

Najretardiraniji lik na internetu!

KOve

Dobro čovik govori!

modesto

zšto su utrke dosadne i imamo 2 vozača,pa razlog je tilke i dosadne staze, hibridi od bolida glupa pravila,kers itd možemo cijelu noć.sad se kao opravdava nije on kriv nego tko balestre?

Tow Pie Pie

Pa nemoze se on okriviti za dosadne utrke! ..jer dosadnih trka nema (kao kad bi za utakmicu koja je zavrsila 0-0 netko rekao da je dosadna, svasta). Je da je kada se utrkuju krilo uz krilo uzbudljivije ali dok toga nema nemozete reci da je dosadno vec saaaamo manje izvjesnije odnosno manje uzbudljivije… ali nikako dosadno! toliko se toga dogadja i kada se “nista ne dogadja” da je dosadno totalno pogresna rijec…ili dosadu dozivljavaju oni koji nevide vise i dalje od boja koje ih inace okruzuju? Kako meni nije utrka dosadna ni onda kada zbog nedostatka prjenosa utrku pratim samo… Read more »

bare

Live timing je odlična stvar, pruža jednu sasvim drugu dimenziju praćenja f1, s potpunom koncetracijom na vremena i taktiku.

Related Posts