Todt: Veća sigurnost u Formuli 1 najveća je ostavština Senne i Ratzenbergera

Predsjednik FIA-e Jean Todt kaže da je najveća ostavština Ayrtona Senne i Rolanda Ratzenbergera težnja većoj sigurnosti koja je viđena u Formuli 1 nakon njihovih udesa. Smrt Ratzenbergera tijekom kvalifikacija za VN San Marina 1994. bila je prva nakon 12 godina, a nakon Senninog fatalnog sudara dan poslije u utrci, do danas nije postojala nesreća vozača s najgorim scenarijem. Todt tvrdi da je nakon tog vikenda u Imoli napredak u sigurnosti sada jasno vidljiv.

“Smrt ova dva velika sportaša je poslužila kao poziv za buđenje svima nama i možda je najveća ostavština Ayrtona i Rolanda to da je nakon tog tragičnog vikenda 1994. težnja za sigurnosti u motorsportu, u svim njegovim formama, dobila veći poticaj nego ikad prije. Zaista, velika serija poboljšanja u zadnja dva desetljeća su među najvažnijima u ovom sportu.”

Francuz je istaknuo strože crash testove, unaprijeđene barijere i nove standarde prilikom izrade zaštitnih kaciga. Ističe da su sudari nakon smrti Senne i Ratzenbergera istaknuli opasnosti ali također kaže da su učinjeni brojni koraci kako bi se zaštitili vozači.

“Naporan posao se isplatio. Formula 1 nije pretrpjela smrt vozača od 1994. Bolidi i staze su sada sigurniji nego ikada prije. Čak i u strašnim nesrećama kao što su one Michaela Schumachera na Silverstoneu 1999., Roberta Kubice u Montrealu 2007., Felipea Masse u Budimpešti 2009. i Marka Webbera u Valenciji 2010., i druge, tehnologije Formule 1 su osigurale da tako strašne nesreće vozači mogu preživjeti. Možemo razgovarati i smijati se s brojnim vozačima, na stazi i cesti, čiji životi su spašeni zahvaljujući poboljšanjima u sigurnosti koja nam je donio gubitak Ayrtona i Rolanda te im zbog toga obojici dugujemo veliko hvala.”

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
F1_ferrari

Tako u svemu u zivotu..nazalost uvijek netko mora izgubiti zivot da bi se neka stvar uzela pod ozbiljno..

given2drive
Seb Red Bull

A i ove godine “bolidi su ružniji, ali je sigurnost veća” moš mislit.

Šumi Fan

ŽALOSNO DA NEKO MORA IZGUBITI ZIVOT DA SE SKONTA DA BOLIDI NISU SIGURNI

given2drive

Da ali upravo zato je schumacher “samo” polomio nogu 1999 u silverstonu ili ona nesreca 2003 webber i alonso u brazilu ili kubica 2007 u kanadi ili webber u valenciji 2010….

modesto

given zaboravila si i onu nesrecu kovalainena u španjolskoj 2008 ili alonso u spa 2012 .perez u monaku..

given2drive

Ma i massu 2009 ali zato sam stavila na kraju 3 tockice (…) 😉

Related Posts