Uvod u GP vikend: Formula 1 (ipak) u Bahreinu

Kakvi god da su vaši stavovi o održavanju ili neodržavanju utrke u Bahreinu, svi ćemo se složiti oko htijenja da ovaj vikend prođe mirno i bez incidenata. Politiku na stranu, još je samo nekoliko sati do četvrtih ovogodišnjih kvalifikacija. Pole positione u Australiji i Maleziji osvojio je Lewis Hamilton, dok je u Kini slavio Nico Rosberg, i to u velikom stilu. Nijemac je izišao iz bolida pet minuta prije kraja kvalifikacija ležerno se smješkajući, nešto kao što je Sebastian Vettel znao raditi prošle godine. No, nešto što tada nije bio slučaj – sada imamo potpuno neizvjesnu sezonu, s tri pobjednika u tri utrke. Hoće li nam Bahrein ponuditi i četvrtog?

Staza i uvjeti

Za razliku od 2010. godine, kada se posljednji put vozilo na ovoj stazi, kvrgavi produžetak prvog sektora je nestao. Sakhir nudi čak četiri duga pravca nakon kojih slijedi snažno kočenje. Reklo bi se – zaštitni znak Hermanna Tilkea. Teoretski, pretjecanja su moguća u 1., 4. i u 14. zavoju. Unatoč tome, i unatoč ogromnim zonama za izlijetanje – utrke u Bahreinu nikad nisu bile spektakularne.

Već pet godina nije bilo potrebe za izlaskom sigurnosnog automobila, a broj odustajanja u prvom krugu tradicionalno je minimalan. S druge strane, iznimno visoke temperature ipak su uzrokovale nadprosječan broj odustajanja zbog mehaničkih kvarova.

›› Krug na Sakhiru uz Marka Webbera

Setup

Zbog dugih pravaca nakon kojih slijede snažna kočenja ova staza je jedna od najzahtjevnijih za kočnice. Karakteristike staze su takve da sam setup mora biti kompromisno rješenje zbog dugih pravaca i sporije, tehničke sekcije između zavoja 4-10 i 11-14.

Prošlih pet godina u Bahreinu

              VET   WEB   BUT   HAM   ALO   RAI   ROS   MSC
Nastupio           3    4    4    4    4    3    4    1
Došao do cilja        2    3    2    4    4    3    4    1
Odustajanja         1    1    2    0    0    0    0    0
Najbolji rezultat      2    7    1    2    1    2    5    6
Najbolja startna pozicija  1    6    4    2    3    3    5    7
Prosječan rezultat     3.0   8.7   4.0   5.5   6.0   3.7   8.0   6.0
Prosječna startna pozicija 7.7  11.0   9.3   3.5   6.0   5.7   8.0   7.0
Broj podija         1    0    1    2    1    2    0    0
Pole Positiona        1    0    0    0    0    0    0    0
Najbržih krugova       0    0    0    0    1    0    0    0

Obratite pažnju na njih

McLaren: U uvodu za VN Kine već smo pisali kako ih očekujemo na čelnim pozicijama u utrci. No, svjetla pozornice bila su uperena na Nicu Rosberga, a dva McLarena su u cilj ušla „tek“ drugi i treći. Nerado se ponavljamo, ali i ovaj put ćemo njih navesti kao prve favorite za ovu utrku. Iako bi Mercedesu trebala odgovarati ova staza zbog nekoliko dugih pravaca, McLaren je bolid koji trenutno nema slabe strane i kao najbolji paket vrijeme je da, još jednom nakon VN Australije, preuzme najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Mercedes: Problemi s gumama tema je koje se dotaknu vozači i uprava Mercedesa na apsolutno svakom intervjuu, pa tako i na ovima uoči VN Bahreina. Ipak, Kina je pokazala da im piljenje naopako nije strana retorika, pa se sve to ipak može čitati s određenom rezervom. Nico Rosberg na prošloj je utrci pokazao da se i na njega mora računati kada su u pitanju kombinacije za sam vrh poretka. Je li došlo vrijeme da kandidaturu istakne i Michael Schumacher?

Red Bull: Ako je suditi po slobodnim treninzima – Red Bull polako hvata ritam i približava se srebrnim bolidima. Čak ako to i ne bude tako na utrci – bit će vrlo zanimljivo gledati kako se Sebastian Vettel nosi s bolidom kojeg je prvotno odbacio. Naime, na prošloj utrci Vettel i Webber su vozili različite specifikacije novog RB8. Nijemac se bolje osjećao u bolidu sa starijom verzijom ispušnog sustava, dok je Australac odabrao novu verziju. Nakon utrke Helmut Marko je komentirao kako se momčad odlučila i da će nastaviti s razvojem bolida kojeg je vozio Mark Webber. Situacija koja sigurno ne ide na ruku aktualnom svjetskom prvaku i upravo zbog toga će oči biti uprte i u njihov međusobni dvoboj.

Roll on Bahrain

Veliku nagradu Bahreina pratite na lokalnim televizijama uz idealnu ekipu – Renatu Sopek, Nevena Cvijanovića, Nevena Novaka i Ivana Blažička!

Petak, 20. travnja 2012.
08:55h - 1. slobodni trening
12:55h - 2. slobodni trening
Subota, 21. travnja 2012.
09:55h - 3. slobodni trening
12:55h - kvalifikacije
Nedjelja, 22. travnja 2012.
13:10h - Studio F1
13:50h - Utrka

Za sve vas koji uz TV prijenos volite sudjelovati i na našim live komentarima – podsjećamo da nam se pridružite 15 minuta prije kvalifikacija, odnosno 30 minuta prije utrke. Komentatorima ćete ovim putem moći uživo postaviti vaša pitanja. Najzanimljivija od njih bit će odgovorena u televizijskom prijenosu tijekom kvalifikacija i utrke.

Uz to, podsjetnik za sve koji sudjeluju u GP1 ligi na Castrol EDGE Grand Prix predictor igri – nemojte zaboraviti postaviti svoje prognoze!

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vedad & McLaren Mercedes

GP1.hr stvarno postaje sve bolji i bolji, svaka čast…

Ayrton Mclaren

Ne želim više komentirati tu političkusituaciju u Bahreinu…kao čovjek imam svoje mišljenje, ali ovdje komentiramo sportsku stranu jednog divnog i svjetski popularnog sporta F1.

Mislim kako nas očekuje zanimljiv vikend, momčadi su izjednačene, uvjeti će biti teški zbog vjetra, pjeska i temperatura koje utječu na brzo trošenje guma. kao i obično, navijat ću za svoj McM. Nadam se jednoj uzbudljivoj utrci, iako teško da ćemo ponovno doživjeti onakav vikend kakav je bio u Kini….pa neka cirkus počne :)…

RapptorTeam-BiH-F1

Kakav je pijesak na stazi, moglo bi biti opet mehanickih kvarova..

kimi

ajmo shumi

Related Posts