Objavljen kalendar F1 utrka za 2025., sezona počinje u Australiji

Svjetska automobilistička federacija objavila je kalendar utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 za 2025. godinu. Kao i ove godine, u planu je održavanje 24 Grand Prixa.

Jedna od promjena u kalendaru je da će sezona startati u Australiji, a ne u Bahreinu, kao što je bio slučaj zadnjih godina. Taj prvi trkaći vikend održat će se u Melbourneu od 14. do 16. ožujka 2025. Kako bi se izbjeglo poklapanje s Ramazanom, koji se proteže tijekom ožujka 2025., utrke u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji održat će se u travnju. Obje će se utrke voziti u nedjelju, a ne u subotu kao ove godine.

Tijekom godine, Formula 1 će opet posjetiti pet kontinenata, a posljednja utrka prvenstva i sljedeće će se godine održati u Abu Dhabiju, od 5. do 7. prosinca. Tradicionalna ljetna stanka ponovno će biti u kolovozu. Vozači i timovi imat će tri slobodna vikenda između Velike nagrade Mađarske prije i Velike nagrade Nizozemske nakon stanke. Na stazi Spa u Belgiji iduće će se sezone voziti prije nego na mađarskom Hungaroringu.

Cijeli kalendar pogledajte u nastavku…

Druga utrka sezone vozit će se u Kini, a nakon toga karavana će posjetiti Japan. Slijede dva trkaća vikenda na Bliskom Istoku, a onda početkom svibnja prva od tri utrke na teritoriju SAD-a. Europski dio sezone počet će u Imoli, nakon toga su na rasporedu Monako i Španjolska, a ponovno se usred te europske turneje smjestio ‘izlet’ u Kanadu sredinom lipnja.

Od europskih utrka tu su još Velike nagrade Austrije, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Nizozemske i Italije. Azerbajdžan ima termin u drugoj polovici rujna, slijedi Singapur, a onda turneja američkim kontinentom s još dvije utrke u SAD-u te utrkama u Meksiku i Brazilu. Katar i Abu Dhabi zaključit će sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1 2025.

“2025. bit će posebna godina u kojoj slavimo 75. obljetnicu FIA Svjetskog prvenstva Formule 1, a otuda dolazi nasljeđe i iskustvo koje nam omogućuje provedbu ovako dobrog kalendara. Još jednom, posjetit ćemo 24 izvanredne lokacije diljem svijeta, isporučiti prvoklasno utrkivanje, domaćinstvo i zabavu, u kojoj će uživati milijuni fanova diljem svijeta.”

“Zahvalni smo FIA-i, našim promotorima, partnerskim gradovima domaćinima, ali i svim povezanim nacionalnim savezima za njihovu predanost i podršku u izradi tog kalendara i osiguravanju još jedne fantastične godine za Formulu 1. Također želim pohvaliti naše F1 timove i vozače, heroje našeg sporta, kao i naše navijače diljem svijeta jer nastavljaju pratiti Formulu 1 s izuzetnim entuzijazmom”, rekao je predsjednik F1 Stefano Domenicali.

Ono što zasad ostaje nepoznanica je lokacija predsezonskih testiranja, kao i trkaći vikendi koji će uključivati sprint. Ponovno bi ih trebalo biti šest, no ne zna se na kojim stazama.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Malo su požurili sa kalendarom.

mody

Bilo je vrijeme da se pocne u australiji nitko Nece ispast nitko uci kasnije ce poceti sezona,,,,mislio Sam da ce doci vn francuske ili kyalami dogodine nista

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x