Norris najbrži u sjajnim sprint kvalifikacijama ispred Hamiltona i Alonsa!

Britanac Lando Norris završio je na prvom mjestu sprint kvalifikacija za Veliku nagradu Kine koja se održava po prvi puta nakon pet godina. McLarenov adut završio je na prvom mjestu nakon što su suci najprije obrisali njegovo vrijeme, a zatim ga vratili.

Norris je bio najbrži s vremenom od 1:57.940, a na drugom je mjestu završio sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton, koji je kasnio 1,2 sekunde, ali je do posljednjih sekundi sprint kvalifikacija držao prvo mjesto.

Treći je završio Fernando Alonso s 1,9 sekundi zaostatka za Norrisom. Zbog kišnih uvjeta borba u kvalifikacijama je bila izuzetno napeta, a Španjolac je u Aston Martinu završio ispred aktualnog prvaka Maxa Verstappena, koji je kasnio 2 sekunde za Norrisom.

Carlos Sainz završio je peti s krugom od 2.00,214, a Ferrari sigurno nije previše zadovoljan odrađenim sprint kvalifikacijama. Sergio Perez završio je šesti (2.00,375), a sedmi Charles Leclerc (2.00,566s), koji je u posljednjoj rundi sprint kvalifikacija ‘poljubio’ zaštitnu ogradu nakon što se izvrtio.

Oscar Piastri nije imao brzinu koju je imao drugi McLaren, Lando Norris, završio je osmi s više od tri sekunde zaostatka za Britancem.

s Najbolju sesiju u sezoni imali su vozači Saubera, Valtteri Bottas (2.01,044) završio je deveti, a domaći junak Zhou Guanyu završio je deseti (2.03,537).

Sprint utrka je u subotu u 5 sati ujutro, a kvalifikacije za utrku su u subotu u 9 sati. Utrka je u nedjelju u 9 sati.

TIJEK SPRINT KVALIFIKACIJA

Prvi put nakon pet godina oktanski cirkus Formule 1 vozi u Kini, koja nije bila u kalendaru nakon početka pandemije koronavirusa. Upravo je zato staza bila velika nepoznanica za sve ekipe, posljednji se put vozilo u prošloj generaciji bolida, a i stanje asfalta je bilo upitno, odnosno razine gripa koje je on nudio.

Piastri je na početku prijavio kako padaju kapljice kiše. U Kini je također bilo prilično hladno i vjetrovito. Hamilton je postavio prvi mjereni krug s 1:37.239, ali je Leclerc ubrzo preuzeo vodstvo s 1:36,8.

Red Bullovci su zatim spustili najbrže vrijeme na 1:36,1, što je bilo Perezovo vrijeme. Nakon što su svi postavili svoje krugove, na dnu su bili Albon, Russell, Ocon, Sargeant i Tsunoda.

Ocon je popravio svoje vrijeme u sljedećem krugu, ali nije uspio izaći iz eliminacijske zone, napredovao je tek do 16. mjesta. Albon nije popravio vrijeme i ostao je 17., a isti se slučaj dogodio i Tsunodi, koji je ostao na 18. mjestu. Russell se na koncu uspio spasiti, završio je na 12. mjestu, dok je Gasly upao u eliminacijsku zonu.

Vozači nisu trošili vrijeme na početku druge kvalifikacijske runde, svi su izašli na stazu na početku SQ2-a kako bi izbjegli bilo kakvu opasnost zbog kiše. Norris je postavio vrijeme od 1:36,047 i dokazao kako kiša još uvijek nije faktor u vožnji.

Leclerc je zatim postavio bolje vrijeme od Britanca s 1:35,711, a Verstappen je bio desetinku brži od Monegažanina, dok se Perez smjestio na treće mjesto. Vozači Saubera pokazali su vrlu dobru formu i bili u mjestu za Q3.

Nakon prve runde brzih krugova u zoni ispadanja bili su Russell, Magnussen, Hulkenberg, Ricciardo i Stroll.

Na kraju Q2 staza je proglašena mokrom, a nitko nije uspio popraviti svoje vrijeme!

Na kraju kvalifikacija vidjeli smo pravu ludnicu. Okolnosti su bile izuzetno nepredvidljive, pala je kiša, a vozači su u pripremi ove utrke imali tek jedan slobodan trening. Sve je bilo otvoreno.

Većina se vozača odlučila za intermediate gume u kišnim uvjetima. Posljednja kvalifikacijska runda za sprint trajala je tek osam minuta, stoga vozači nisu imali puno vremena. Svi su odmah otišli na stazu i tamo se zadržali do samog kraja.

Leclerc je izletio sa staze u zavoju devet, izvrtio se u zavoju i zatim ‘poljubio’ zaštitnu ogradu, a pritom je oštetio svoje prednje krilo.

Piastri je najprije postavio vrijeme od 2:00,455, a Perez je ubrzo bio dvije sekunde brži. Bottas je iznenadio i plasirao se na drugo mjesto, ali privremeno.

Alonso je postavio najbrži krug s 2:00,2, ali je od njegovog kruga bio brži Lewis Hamilton, koji je u kišnim uvjetima uspio postaviti sjajan krug.

Zatim je Norris preuzeo vodstvo, ali je drugi uzastopni krug kršio granice staze, pa mu je sukladno tome obrisan krug. Verstappen se smjestio između Alonsa i Hamiltona prije nego što je Španjolac postavio drugo vrijeme.

Suci su na kraju vratili Norrisovo brzo vrijeme, što je značilo kako je završio na prvom mjestu sprint kvalifikacija!

Pretplati se
Obavijesti o
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Bobo2411

di su Maxovci??? a bogme i Ruselovci? bitno da se sere da Ham ne valja….a kao najbolji na svijetu u najboljem bolidu nije prvi??? kako to?

schumy

Braco, KIŠA…..To je “uspjeh” tboje stare kante (HAM).
Sutra ćeš vidjeti pravu utrku kada bude staza jednaka za sve vozače, kvale su uvijek lutrija po kišovitom vremenu…

Bobo2411

da, sutra po suhom kada bu Max pokazao talent pa bu najbrži…pardon a kaj je danas bilo sa talentom na kvalama? nestao je pa je završio četvrti? baš kada treba pokazati majstorstvo …a još ima najbolji bolid..

Crnac

Nisam gledao jer radim, ali po izvješćima vidim da je VER loše odvozio po lošim uvjetima. Kako to? Pa zar nije on najbolji? Da mu nije zaštekalo nešto?
Šalu na stranu, izgleda da su RBR i FER podešeni za suho, te da slabo zagrijavaju gume.

sladjan87

Ma ne , Crni Senna je najbolji .

1borna

Neizvjesno je bilo do zadnjih sekundi!

mika.KA

Kako ono, stari istroseni vozaci!?

F1 fan

I ćorava koka zrno pogodi

klepesina

u ferariju su corave na oba oka zadnjih 20 godina izgleda

Related Posts
9
0
Would love your thoughts, please comment.x