Verstappen prestigao Norrisa u prvom zavoju i odjurio do pobjede u sprintu u Sao Paulu!

Trostruki svjetski prvak Max Verstappen pobijedio je na F1 sprintu na Velikoj nagradi Brazila! Nizozemac je na startu utrke prestigao Landa Norrisa (+4.287s) i odjurio do pobjede u sprintu od 24 krugova.

Norris je na startu utrke izgubio poziciju od Georgea Russella, ali Mercedes nije mogao pratiti McLarenov tempo, što je istaknuo i sam Russell. Iza McLarenovog aduta završio je Sergio Perez (+13.617s), dok se Russell pomirio s četvrtim mjestom (+25.879s).

Peti je završio Charles Leclerc (+28.560s), koji je gotovo cijeli sprint odolijevao pritisku Yukija Tsunode (+29.210s). Obojica su krajem sprinta prestigli Lewisa Hamiltona (+34.726s), koji je većinu sprinta bio u top 5, samo da bi mu krajem utrke gume potpuno izgubile grip.

Carlos Sainz (+35.106s) osvojio je posljednji bod u sprintu, a prvih deset zaokružili su Daniel Ricciardo (+35.303s) i Oscar Piastri (+38.219s).

Utrka je u nedjelju u 18 sati.

TIJEK SPRINTA

Nakon velike oluje koja je u petak pogodila Interlagos i prekinula kvalifikacije, vremenski uvjeti bili su vrlo povoljni na sprintu u Sao Paulu. Temperatura staze iznosila je 52 stupnja, a zraka 26.

Lando Norris iznenadio je najbržim vremenom na sprint shotoutu, ali bio je žrtveno janje u prvom zavoju. Verstappen je imao fantastičan start i odjurio je u vodstvo zahvaljujući unutarnjoj putanji u uvodnom zavoju. Norris je izgubio i drugo mjesto od Russella u prvom zavoju, a Sergio Perez pao je na petu poziciju.

Četvrtoplasirani Hamilton nije uspio odoljeti napadu Pereza, koji je prestigao Britanca u prvom zavoju četvrtog kruga, dok je Norris uz pomoć DRS-a prestigao Russella i vratio drugo mjesto. Nešto niže u poretku vrlo su dobro krenuli vozači Aston Martina, koji su u shotoutu završili na 15. i 17. mjestu.

Perez je u 8. krugu prestigao Russella za treće mjesto, ali je Britanac vratio poziciju u DRS zoni uoči četvrtog zavoja. Ipak, vozač Mercedesa nije mogao zaustaviti Meksikanca u 10. krugu. Perez je lijepo zagradio unutarnju putanju i tim potezom spriječio Russellov potez.

Vrlo su dobar tempo imali i vozači AlpheTauri. Tsunoda je držao sedmu poziciju i držao pritisak iza šestoplasiranog Charlesa Leclerca, ali Japancu je nedostajao as u rukavu za prestići Monegažanina. Ricciardo je jedno vrijeme bio u retrovizoru Carlosa Sainza, ali njegove gume nisu izdržale taj tempo.

Isto se dogodilo i Hamiltonu. Britancu je značajno pao tempo krajem utrke. Leclerc ga je bez problema obišao za peto mjesto u 21. krugu, a Lewis nije uspio sačuvati ni šesto mjesto od Tsunode.

Norris je imao fantastičan tempo tijekom sprint utrke. Smanjio je zaostatak za vodećim Verstappenom na manje od 1.5 sekunde, ali novopečeni trostruki svjetski prvak zatim je ubacio u višu brzinu i odjurio do cilja.

Pretplati se
Obavijesti o
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Bravo za prvu trojku a posebno za lrvog vozača redbulla

Čestitam

mody

sprint utrke treba ukinuti i uvesti obrnute startove pa nek se pretjecu

4matic

Je..i nagradu od 1m USD za zadnjeg….i tebe da dijeliš pehare nakon utrka

mody

Pameti Verstapen bi ionako dosao u top tri samo bi vise pretjecao ne vozikao se

nazareth

Verstappen još jednom pokazao svima tko je tata…

ZMija

surova realnost

Max8

Stvarno dobra trka! Max klasa!

F1 fan

Dobra je bila utrka..
Riikiardo bi u redbul a ne može završiti ispred onog pacijenta tsunode. Iznenadili bi se mnogi kad bi sjeli u rb da bi prošli lošije od pereza

Jim Clark

Yuki je odvezao sprint sezone za svaku pohvalu i Alpha Tauri djeluje sve uvjerljivije i konkurentnije a definitivno boljeg Riccarda očekujem u utrci

schumy

Rekao sam u najavi da glasam za SPORT i to se i ostvarilo! Zahvaljujući ovoj prekrasnoj “staroj klasičnoj” stazi! Moje je mišljenje da je za stazu najbitnija komponenta ELEVACIJA tj. visinska razlika a u Sao Paolu je ona 46,7m! U prijenosu utrke spiker je rekao nešto kao…”trebalo bi da se ubuduće grade i ostale staze po uzoru na ovu u svijetu…”, a ja dodajem…a ne one “pješčane” umjetne i ravne poput daske (Abu Dabi, Saud. Arabija, Bahrein i sl) ili “ulične” (Miami, Las vegas, Singapore) i ostala slična sr*nja… Čestitke SVIM vozačima, muški se vozilo a rezultat je – SVAKOME… Read more »

robif

Ovo za staze podrzavam 100%

1borna

Napisali ste:
 Hamilton je jedva sačuvao i šesto mjesto od Tsunode.
Tsunoda je prešao Hamiltona, bravo Yuki!
Treba znati da su obje AT startale sa novim mekanim gumama dok su drugi
koristili već vožene, i to je jedan od razloga uspjeha.

west

Norrisu je najbolje da na startu zamjeni mjesto sa Verstappenom pošto mu je otpor nikakav i to se provlači kroz nekoliko utrka unazad!!! Pa daj barem nešto makar na početku ali ne odmah gaće na koljena!!!

Jim Clark

Što je konkretno mogao Norris, Werstapen je bolje startao, mogao se zabiti u RB i kraj utrke za oboje
Uzeo je drugo mjesto za McLaren i to je izvukao maksimum

sladjan87

Bravo Max , bravo Yukiiii !

Related Posts
15
0
Would love your thoughts, please comment.x