Verstappen najbrži na prvom treningu u Monzi!

Max Verstappen u Red Bullu je postavio najbrže vrijeme prvog slobodnog treninga za VN Italije koja se vozi na legendarnoj Monzi. Drugo vrijeme je postavio Carlos Sainz u Ferrariju, a treće Sergio Perez u drugom Red Bullu.

Image

Tijek treninga:

Na samom početku treninga većina vozača je izašla na stazu kako bi odradili instalacijske krugove u bolidima koji su posebno prilagođeni za ‘hram brzine’ koji zahtjeva minimalnu razinu downforcea. Većina vozača je odlučila prve krugove odraditi na tvrdim gumama, ali nekolicina je odlučila izaći na softu i mediumu.

Već nakon nekoliko minuta prvi problemi su se javili u momčadi Alfa Romeo jer je Zhou imao problem na izlasku iz bokseva s ‘anti-stall-om’ te su se i on i njegov momčadski kolega Bottas vratili u bokseve. Max Verstappen je na hardu u međuvremenu postavio najbrže vrijeme, a slijedili su ga vozači Ferrarija i Lewis Hamilton.

Nekolicina vozača je prijavila probleme s laganim poskakivanjem na dugačkim pravcima u Monzi, ali bez većih problema. Nakon 20-ak minuta od početka treninga vozači koji nisu postavili nikakva vremena su bili vozači Williamsa i Alfe Romeo koji su imali problema s bolidom.

Nakon pola sata treninga najbrži je i dalje bio Verstappen, a blizu je bio i njegov momčadski kolega Perez. U boksevima Ferrarija se radilo na bolidu Charlesa Leclerca koji je imao nekih problema s mjenjačem ili s pogonskom jedinicom jer su mehaničari intenzivno radili na stražnjem kraju bolida.

Možemo naglasiti kako su na prvom slobodnom treningu dva ”rookieja” – Liam Lawson koji i ovaj vikend mijenja Daniela Ricciarda u AlphaTauriju, te Felipe Drugovich koji odrađuje obaveze za Aston Martin umjesto Lancea Strolla tijekom FP1. Bottas i Zhou su nakon dugo vremena u garaži izašli na stazu, ali su oboje prijavili probleme s bolidom te su zahtijevali povratak u bokseve.

Alex Albon je na izlasku iz Ascari šikane otišao široko te je prošao preko šljunka, ali se činilo kako je prošao bez većih oštećenja na svojem bolidu. Ipak, iz Williamsa su ga preventivno povukli u garažu na dodatne provjere.

Momčadi su se više manje sve posvetile dugim stintovima zbog alternativnog odabira guma od strane Pirellija prema kojem će u sutrašnjim kvalifikacijama vozači morati koristiti hard gume u Q1, medium u Q2, a soft u Q3. Ukupan broj guma je također smanjen za dva seta pa vozači i momčadi moraju paziti na potrošnju guma.

Vozači Alfe Romeo su nakon promjene postavki bolida ponovno izašli na stazu te su oboje javili svojim inženjerima kako je osjećaj u bolidu puno bolji nego u prvom izlascima. Dva Red Bulla su u međuvremenu odrađivala duže stintove, ali na bitno drugačijim aerodinamičkim postavkama kako bi se što bolje pripremili za nedjeljnu utrku.

Do kraja treninga nije bilo većih promjena u poretku te je Verstappen ostao na samom vrhu poretka. Prva trojica vozača su bila jako blizu po pitanju vremena te se samo možemo nadati kako ćemo gledati vrlo uzbudljivi nastavak vikenda na legendarnoj Monzi.

Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yukihonda

To nije ništa.

mody

opet max

mika

Uvijek Max 🙂🇭🇷

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x