De Vries, Fittipaldi, Lawson i Doohan voze na prvom treningu u Meksiku

Velika nagrada Meksika pretposljednja je prilika ove sezone za korištenje mladih vozača na prvom slobodnom treningu u Grand Prix vikendu, a korištenje te prilike potvrdili su Mercedes, Haas, AlphaTauri i Alpine.

Do kraja sezone Formule 1 ostale su tri utrke. Povremeno korištenje mladih vozača obavezno je timovima, a oni koji još uvijek nisu ispunili kvotu za ovu sezonu, rookie vozače mogu koristiti na utrkama u Meksiku i Abu Dhabiju. Velika nagrada Brazila koncipirana je kao vikend sa sprint kvalifikacijama, što znači da su već u petak klasične kvalifikacije, tako da na Interlagosu sigurno nitko neće mijenjati vozače na prvom treningu.

Ovog petka, na prvom slobodnom treningu u Meksiku, u akciji ćemo gledati Nycka de Vriesa u bolidu Mercedesa, Pietra Fittipaldija u bolidu Haasa, Jacka Lawsona u bolidu AlphaTaurija te Jacka Doohana u bolidu Alpinea.

Nyck de Vries iduće će godine konačno dobiti svoju prvu pravu priliku u Formuli 1, ali prije prelaska u momčad AlphaTauri, na Velikoj nagradi Meksika Nizozemac će odraditi prvi slobodni trening umjesto Georgea Russella. Bit će mu to drugi nastup za Mercedes u ovoj sezoni, nakon što je na Velikoj nagradi Francuske vozio bolid Lewisa Hamiltona. De Vries je oduševio u Monzi, kad je dobio priliku voziti utrku za Williams, a istu je završio na devetom mjestu. Nakon toga je postao ozbiljan kandidat za stalno vozačko mjesto u 2023. i nedavno je potvrđen za AlphaTauri, gdje će mu momčadski kolega biti Yuki Tsunoda.

Haas je na prošloj utrci u SAD-u koristio usluge Antonija Giovinazzija. Naravno, Talijan se ne ubraja u “rookie vozače”, a nije se ni proslavio svojom vožnjom, već se razbio nakon samo četiri kruga na prvom treningu u Austinu. Ovoga petka za Haas će voziti Pietro Fittipaldi, unuk bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka Emersona Fittipaldija, koji je startao na dvije F1 utrke (krajem 2020. umjesto Romaina Grosjeana), ali još ga se uvijek kvalificira kao “rookie vozača”. U Meksiku će na prvom treningu zamijeniti Kevina Magnussena, a očekuje ga još nastup i na završnici u Abu Dhabiju.

Liam Lawson je junior Red Bulla, a prvi je put na F1 vikendu sudjelovao u Belgiji ove godine. Tada je odradio prvi trening umjesto Pierrea Gaslyja, a u Meksiku će zamijeniti Yukija Tsunodu te tako omogućiti AlphaTauriju ispunjavanje kvote od dva nastupa rookie vozača u jednoj sezoni.

I konačno, četvrti rookie vozač koji će nastupiti na prvom slobodnom treningu na Autodromo Hermanos Rodriguez bit će Jack Doohan. Sin peterostrukog svjetskog prvaka u motociklizmu natječe se u Formuli 2 (tri pobjede ove sezone), a treninge u Meksiku i Abu Dhabiju odradit će za Alpine, čijoj vozačkoj akademiji pripada. Alpine je odlučio da neće činiti nikakve usluge McLarenu i davati minutažu u bolidu Oscaru Piastriju, koji je odlučio preseliti u Woking na kraju sezone. Doohan će u Meksiku voziti umjesto Estebana Ocona.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x