41. INA Buzetski dani 2022: Nevrijeme režiralo treninge

Iz noći u gotovo cjelodnevni dio programa, jaka kiša, vjetar i hladan zrak obilježili dan treninga, da bi završnica posljednjih pol sata protekla uz zrake sunca.

Piše: Miroslav Krpan

BUZET – Kada se nema o čemu onda se priča o vremenu. No, dan namijenjen treninzima, na najznačajnijoj brdskoj automobilističkoj manifestaciji u nas, što se ovog vikenda imenom „41. INA Buzetski dani 2022.“ održavaj na već legendarnoj stazi Most-Peničići, mora biti obilježen informacijama o vremenskim prilikama.

Već u noći na subotu počela se ostvarivati prognoza zahlađenja, jakog vjetra i kiše, povremeno olujne. Jutro je bilo teško za pripremu, ali sve se provuklo do ranog poslijepodneva, kada je drugi trening gotovo priveden kraju, da bi posljednje vozače na stazi ispratilo sunce. To je Buzet. U sjećanju su slične vikende, a za vjerovati je da nakon sunca i kiše ponovo stiže sunčana nedjelja.

Rezultati ostvarivani na izuzetno teškoj stazi, mokroj, kliskoj, nisu vjerodostojno mjerilo za usporedbe 198 vozača iz 15 zemalja, koliko ih sudjeluje u bodovnim konkurencijama završnice sezone FIA European Hill Climb Championshipa, uz koje se još odvijaju FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone (historic), te tri državna prvenstva Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Dobar dio onih najbržih i uvijek najatraktivnijih nije niti izlazio na stazu, pa tako niti europski prvak i rekorder Buzeta Christian Merli. To je dalo priliku vozilima „s krovom“ da budu najbrži, među deset najboljih vremena treninga tek su ćetiri formule i prototipa.

Austrijanac Karl Schagerl (VW Golf Rallye), i prije Buzeta već sigurni prvak FIA Grupe 1, ali i pretendant na naslov najboljeg Kategorije I, odvezao je drugi trening u vremenu 2:44,914 minuta (109,169  km/sat), što je u odnosu na njegov rekord staze Kategorije ( 2:28,114 minuta ) ispod svih očekivanja. Bio je tako najbrži ispred Španjolca Gonzala Cabanasa Fernandez Capalleja, najbržeg u prototipu Nova Np-03, s 3,197 sekundi slabijim prolaskom staze duge 5.001 metar. Treće vrijeme, pomalo iznenađujuće, ako je u subotnjim treninzima išta iznenađenje, bilo je treće vrijeme Kosovara Liridona Kalenderija (Mitsubishi Lancer Evo I), koji je za treptaj oka bio brži i od našeg asa Zagrepčanina Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) u identičnom automobilu. Pereković je među tom silnom europskom kremom bio četvrti vremenom treninga, a od domaće konkurencije ukupnim plasmanima od 15. do 17. mjesta slijedili su Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) u Honda Civic TypeR, Riječanin Matija Jurišić (AK Župa Dubrovačka) u Audiju A4 STW i istarski šampion Marino Poropat (AKK Fly with Kolman Zagreb) za upravljačem Renault Clia E1.

Među 15 sudionika manifestacije koji nisu odradili niti jedan trening, ali se vjeruje da će im Sportska komisija uglavnom dozvoliti start osovom ranijeg poznavanja staze, bio je i Talijan Christian Merli, već sigurni prvak Europe po četvrti put, čiji je rekord za buzetske prilike već prestar, pa bi nedjeljne utrke mogao iskoristiti za oduševljenje očekivane publike.

Usprkos svim problemima koji su snašli organizatore, vozače i pratnju, osim „letećih“ šatora u parkovima vozača, mokrih i promrzlih ljudi do kože, srećom tek poneki bliski susret s ogradom ili kvar završio je bez posljedica. Ali, posla su imali cestarski radnici da bi popravili dio ograda.

U očekivanju sunčanog ozračja bodovnog dana buzetskog „praznika automobilizma“ vrijedi svima poželjeti sreću, a ljubiteljima brzina užitak u još jednoj vrhunskoj izvedbi Autokluba Buzet s brojnim suradnicima. Treninzi počinju već od 8,30 sati, prvo s 25 promo vozača, a potom gotovo 200 u konkurenciji.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x