Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Poljska domaćin najboljih brdaša

Novi nastup trojice hrvatskih automobilističkih asova na Europskom prvenstvu.

Piše: Miroslav Krpan
Naslovna fotografija: S. Paro

RIJEKA – Ovogodišnja sezona FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama nastavlja se šestom ovogodišnjom bodovnom utrkom u Poljskoj.

Nova priliku za osvajanje bodova je na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, s usponom od 5,5 posto, uz 33 zavoja, smještenoj na prostoru Malopolske provincije, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova. Za utrku „13.Limanowa 2022.“ prijavljeno je 113 vozača iz 12 zemalja, a među 47 sudionika bodovanja Prvenstva Europe, u Kategoriji I (turistički automobili) naći će se u konkurenciji 36 vozača pet FIA grupa tri hrvatska automobilistička asa, dok preostalih 11 europskih vozača nastupa u dvije grupe kategorije II (formule i prototipovi).

Za nama je veći dio sezone, utrke u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Češkoj i Italiji na kojima su zapažene rezultate polučili naši automobilisti i trenutno drže zavidne pozicije na bodovnim ljestvicama svojih grupa, ali i Kategorije I.

Najbolje plasirani hrvatski vozač, u konkurenciji čak 75 vozača s bodovima, trenutno na četvrtom mjestu Kategorije I, je nekadašnji europski i višestruki hrvatski prvak Gerovčanin Tomislav Muhvić. On je ujedno lider FIA Grupe 2, s velikom bodovnom prednošću pred konkurentima, a upisao je u pet nastupa tri pobjede vozeć Mitsubishi Lancer Evo IX. U ukupnom poretku do devete je pozicije trenutno stigao mladi 19-godišnji Riječanin i višestruki hrvatski prvak Matija Jurišić, vozač AK RI autosport, koji je svojim nastupima u Škoda Fabia S2000 unutar FIA Grupe 3 trenutno na trećem mjestu. Prošle je godine Jurišić, kao jedini hrvatski vozač u kontinuitetu sezone s nastupima na utrkama Europskog prvenstva, u Poljskoj zauzeo drugo mjesto. I treći hrvatski adut, aktualni, ali i višestruki hrvatski prvak na brdskim stazama, Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) s tri dosadašnja nastupa bilježi dobar plasman, drugi je u FIA Grupi 1, a 11. U ukupnom poretku Kategorije I. Očekivano, startne pozicije u Poljskoj uglavnom su popunili domaći ili vozači istočnih europskih zemalja, a uz naše vrijedi istaknuti još dva asa iz zemalja bivše države.  Vodeći u Kategoriji i je Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS), ujedno vodeći FIA Grupe 4, dok je nekadašnji europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR) s 23 boda prednosti na drugom mjestu ispred našeg Jurišića u FIA Grupi 3.

Rekorder staze Limanowa je trostruki europski prvak i trenutno vodeći ovogodišnjeg FIA EHC Kategorije II Talijan Christian Merli vremenom 1:49,841 minut.

Kada se odradi utrka u Poljskoj predsoji 50 dana unutar kojih će se znati konačan poredak ovogodišnjeg FIA EHC, pa tako 21.kolovoza ide utrka u Švicarskoj, da bi u rujnu brojni ljubitelji brzina iz Hrvatske i navijači naših asova mogli uživo promatrati izvrsne vožnje na utrkama u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) 4.rujna i tradicionalnoj završnici PE u Buzetu na „41.Buzetskim danima 2022.“,  od 16.-18.rujna. U međuvremenu, kroz 15 dana u Cazinu (Bosna i Hercegovina) boduje se utrka i za Prvenstvo Hrvatske. Užareni kolovoz je bez odmora za najbolje hrvatske brdske vozače. Treninzi u Poljskoj voze se u subotu 30.srpnja, prvo od 9 sat slobodni, potom od 11,30 sati dva službena. Prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 11,30 sati.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x