Na sastanku F1 Komisije timovima odobreno povećanje budžeta

Uoči Velike nagrade Austrije održan je treći ovogodišnji sastanak Komisije Formule 1, a među brojnim zaključcima vrijedi izdvojiti odobreno povećanje budžeta za timove te odgodu primjene tehničke direktive vezane uz poskakivanje bolida do VN Belgije.

Sastanak je vodio predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem i pritom izjavio: “Sada smo na polovici povijesne godine za Formulu 1, s uvođenjem posve novih pravila koja su se do sada pokazala kao odličan uspjeh, a to smo jasno vidjeli na Silverstoneu gdje se mnogo bolida borilo za pozicije u vrhu sve do kraja utrke. Nastavit ćemo razvijati ova pravila u pozitivnom smjeru te nastaviti podizati standarde kad je sigurnost u pitanju.”

Jedno od glavnih pitanja na sastanku bilo je ono o ograničenju budžeta. Poznato je da timovi Formule 1 prema novim financijskim pravilima moraju poslovati unutar ograničenog budžeta, ali probleme im u ovoj sezoni stvara izražena inflacija. Nakon savjetovanja s financijskim vijećem, FIA je iznijela prijedlog kojeg je prihvatila potrebna većina među predstavnicima u Komisiji.

Složilo se s time devet od deset timova, tako da će zbog neočekivanog rasta troškova tijekom 2022. godine svakom timu biti dopušteno povećanje budžeta od 3,1 posto. Za podsjetnik, ograničenje budžeta prošle je godine postavljeno na 145 milijuna dolara, ove godine iznosi 140, a iduće bi trebalo iznositi 135 milijuna dolara. U dugoročnim planovima postojalo je povećanje budžeta od tri posto zbog inflacije, no sada je to povećanje prebačeno s 2023. na 2022.

Što se pak tehničkih pravila tiče, dogovorena je odgoda primjene tehničke direktive koja se odnosi na kontrolu vertikalnih oscilacija bolida, odnosno dobro poznatog fenomena nazvanog porpoising. Nakon konzultacija s timovima, kako bi se omogućile potrebne dorade i nadogradnje bolida za provedbu mjerenja tih oscilacija na svim bolidima, dogovoreno je da će se ranije dogovorena tehnička direktiva početi primjenjivati nakon ljetne stanke, odnosno na VN Belgije.

Prvotni plan bio je uvođenje sustava AOM (Aerodynamic Oscillation Metric) već na sljedećoj utrci u Francuskoj, kako bi se time kontroliralo/smanjilo poskakivanje bolida i time povećala sigurnost vozača. Na to se veže priča i o fleksibilnim podnicama jer navodno neki timovi u tom pogledu idu do krajnjih granica onoga što pravila dopuštaju, a možda i preko tih granica. Neki su se potužili da primjena AOM-a ne bi bila jednaka za sve pa će FIA prvo postrožiti testove fleksibilnosti na VN Francuske.

Komisija je raspravljala i o predsezonskim testiranjima za 2023. Odlučeno je da se dopušta održavanje predsezonskih testiranja izvan Europe, četiri dana prije prvog trkaćeg vikenda u novom prvenstvu.

Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Mercedes će spičkat 3,1% povećanja budžeta na K15 (za mlađe čitatelje- to je dodatak za godišnji odmor) za svoje radnike i ulaznice za Ferrarijev zabavni park u kojem je sada najzabavnije.

lando

Hornerovo kmečanje se isplatilo.
Ali na njegovo kmečanje smo i tako navikli.

Pratiteljcro

I horner ti je kriv sto ej prosle godine max nasamaro hamiltona ko picku direkt na stazi
I tih 9 izmisljenih lajkova nikoga nezavarava

lando

Horner stalno plače, to su činjenice isto kao i tvoj ljubimac cijelu prošlu trku.
A ti se malo upristoji, ovo čita dosta ljudi!

Pratiteljcro

Lando ti je neutralan profil ili si ga cisto onako na random odabrao? .
Ono probudis se ujutro i ukucas omiljeni pass kod logina ili imas neki protokol kojeg odabrati? Kako god bilo sigurno ti je svaki dan zanimljivo to je 1/1

lando

Dragi, toplo ti preporucam da zatražiš pomoč, po meni se radi o paranoji.
Imaš problem.
Necu s tobom vise raspravljat…..

Yukihonda

još jedan u nizu koj misli da je zemlja ravna ploča… pa koja su ova vramena??ljudski um nema granice u glupostima… a ovdje si ti živi primjer…
sinko koliko tvoje kune vrijede danas a koliko prije 6 mjeseci???? i ti smatraš da je tvoj Toto ljigavac nesretan zbog povećanja buđeta????
Horner je za tvoga ljigavaca gospodin…

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x