Komemoracija za Josipa Mušanovića – Tuga u krugu svih koji su ga poznavali

Pozivu na komemoraciju u Hotelu Bonavia odazvao se veliki broj prijatelja i štovatelja svestranog sportskog i društvenog djelatnika koji je tragično stradao na Automotodromu.

Autor: Miroslav Krpan

RIJEKA – Teško je riječima opisati tugu koja je četvrti dan prisutna kod velikog broja ljudi koji su poznavali, surađivali ili jednostavno poštovali sve sportske i društvene aktivnosti kojima se za života bavio Josip Mušanović.

Subotnje veče na Automotodromu Grobnik, umjesto slavlja i veselja pobjednika do tada održanih utrka, umjesto zadovoljstva uspješnom realizacijom, sve do trenutka nesreće, najveće auto utrke u nas na kružnim stazama Nagrada Hrvatske 2022., zatomio je žalostan i osjećajan pogled u prazno. Utrka je trenutno obustavljena. Sa staze je stigla vijest o izlijetanju jednog trkaćeg automobila, stigla je vijest o povrijeđenim sucima, intervenirale su sve službe, a sat kasnije iz riječkog KBC-a stigla je tužna vijest. Potvrđena je tragedija – teškim ozljedama podlegao je 70-godišnji sportski sudac Josip Mušanović, koji je tog vikenda, kao i nebrojeno puta do sada, tijekom 45 godina bavljenja sudačkim zadaćama auto i moto sporta, upražnjavao tek jednu od svojih ljubavi, tek jednu od svojih aktivnosti kojima se za života uspješno i plodonosno bavio, kojima je upotpunjavao radni vijek, kao i sadašnje umirovljeničke dana, a u svima ostao zapažen, zapamćen, cijenjen i poštovan, jednostavno ostao – čovjek.

Komemorativnom skupu u riječkom Hotelu Bonavia, na poziv njegova matičnog Autokluba Rijeka, uz užu i širu obitelj odazvao se veliki broj prijatelja, znanaca, suradnika, svih onih koji su za dinamična života upoznali ga i radili s Josipom.

OPREDJELJENJE OD MLADIH DANA

“Od rane mladosti pokazuje interes za tehniku i automobile uključivanjem u tadašnji Dom pionira, danas Dom mladih. To je vjerojatno dijelom i odredilo njegov životni poziv da se nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja školuje za automehaničara. I s kraja 60-tih počinje njegov radni staž, promjenivši nekoliko poduzeća, da bi dane mirovine dočekao kao zaposlenik Hrvatskih željeznica”, uvodne su riječi kojima se kroz intenzivan život Josipa Mušanovića, taksativno podsjetio, u ime AK Rijeka Dean Borbelj.

Josip nije bio mirna duha, što više intenzitet njegova svakodnevnog opredjeljenja bio je raznolik, ali zasigurno najdublji je trag ostavio u auto  moto sportu.

“Posvetio je svoj život brzinama, oktanima, ljubavi od mladih dana.Kao mlad čovjek primakao se automobilima, primjenio svu volju i svoje znanje, prvo u pratnji znanih i uspješnih automobilista, da bi s vremenom, kontinuitetom više od 45 godina, djelovao u oba važna smjera ovog našeg atraktivnog, ali i opasnog sporta. Bio je sportski sudac, istovremeno, s vremena na vrijeme i aktivni natjecatelj. U vožnji se okušao na poligonima ocjensko-spretnosnih vožnji, u autoslalomu i u konačnici na brdskim auto utrkama povijesnih automobila. Sudjelovao je u stotinama manifestacija svih disciplina, ne samo u Rijeci i širem okruženju, već po potrebi i diljem Hrvatske.”

“Sudbina je htjela da Josip bude prvi sudac koji je tragično stradao u 44 godine postojanja Automotodroma Grobnik, staze uz koju vezuje i svoje sudačke početke. Autoklub Rijeka, Hrvatski auto i karting savez ostali su bez vrijednog sportskog djelatnika, njegova obitelj izgubila je dragog oca, supruga, brata, mnogi bliskog prijatelja i suradnika”, istakao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza izražavajući iskreno suosjećanje obitelji, rodbini i prijateljima u ime nacionalnog saveza, radnih tijela i dužnosnika, svih klubova, kao i FIA Međunarodne automobilističke federacije.

Prigodni govor Davorina Štetnera,predsjednika HAKS-a (snimio M. Krpan)

SPORTSKI ZANESENJAK I UMJETNIČKA DUŠA

Josip Mušanović svoju je svestranost za života iskazivao kroz ljubav prema oldtimerima, pa je i sam, uz svoju dragu Mare, putovao jednim povijesnim kamperom iz 1975.godine, volio je maškare i karnevaliste, posvetivši znatan dio života, kao jedan od rijetkih sudionika svih 30 Maškaranih rallya Pariz-Bakar, potom istoimene karnevalske grupe, da bi posljednjih 20 godina bio jedan od kotačića pokretača najpropulzivnije riječke KU Veseli Oldtimeri, putujući s njima diljem Hrvatske i Europe. O doprinosu karnevalizmu emotivno je govorio Anton Škrobonja, donedavni meštar Toni Riječkog karnevala. Mušanović je bio umjetnička duša, bio je vješt slikanju, crtanju, osmišljavanju i izradi suvenira i predmeta iz lepeze materijala.

“Bio je izvrstan suradnik, motivator i edukator, dopredsjednik naše udruge u četiri mandata, sudionik sa svojim djelima na 80-tak skupnih izložbi širom Hrvatske, ali i u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Švicarskoj”, u emotivnom je obraćanju tužnom skupu naglasila Tanja Horvat, predsjednica udruge slikara željeznice Plavo svijetlo.

OBOL I DOPRINOS SLOBODI HRVATSKE

Skromnost, a istovremeno hrabrost Josip  je za života pokazao i kao domoljub, sudionik Domovinskog rata iz kojeg nije koristio nikakvu povlasticu niti prava, a jednostavno je ostao čovjek ponosan na svoj doprinos slobodi, o čemu je prigodno slovo iskazao Jozo Starčević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HŽ Rijeka kojoj je Mušanović pripadao od 1997.godine.

Suosjećanje tragedijom iskazao je i Dean Grbac, direktor međunarodne utrke Nagrada Hrvatske 2022. i sportski direktor HAKS-a za kružne auto utrke, da bi skup zahvalom i podsjećanjem na vrijedne aktivnosti i doprinos sportu i preventivi u prometu u Autoklubu Rijeka iskazao dr.sc. Mile Perić, tajnik Kluba.

Prigodnim glazbenim štihom, uz govornike, od Josipa Mušanovića oprostili su se maestro Dalibor Juretić i glasom Lucija Pavešić. Posljednji ispraćaj uslijedio je u poslijepodnevnim satima na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x