Prvi Auto Show Fužine – Proljetno oktansko buđenje Gorskog kotara

Predstavljanje novog AKK Potkoš popraćeno nizom drugih sadržaja u centru Fužina.

Brojnoj porodici oktanskog sporta, u okvirima Hrvatskog auto i karting saveza, ove se zime priključio jedan novoosnovani klub pod imenom Automobolistički karting klub „Potkoš“, sa sjedištem u Fužinama. Tako je i ova sredina mira i odmora, prirodnih ljepota i posebno u turističkoj promociji znanog općinskog centra Gorskog kotara, dobila jedan mladi sportski kolektiv koji u prvim mjesecima okuplja dvadesetak entuzijasta, ljubitelja sportskog automobilizma potpomognutim istaknutim gospodarstvenicima i kolektivima koje, što poslovne, što obiteljske ili vikendaške obveze povezuju s ovim krajem.

Za prvu aktivnost, uoči nove natjecateljske sezone u kojoj ima namjeru nastupa, za sada malobrojna, ali odlučna automobilistička ekipa, odabrana je organizacija prve javne i prezentacijske manifestacije „Auto show Fužine 2022.“ U središtu Fužina, na sportskom igralištu „Pod branom“ pored sportskih automobila vozača AKK Potkoš, izloženi su primjerci nekolicine sportskih i povijesnih automobila i kartinga prijatelja i suradnika novog sportskog kolektiva, potom nekoliko ekskluzivnih modela skupocijenih Porschea i Ferrarija, različita terenska vozila, paleta cestovnih vozila marke Hyundai, uključujući i novi Safety Car HAKS-a, kao i posebno veliko vozilo dizalica domicilnog automehaničarskog obrta Čebuhar namijenjeno transportu i uklanjanju s ceste vozila velikih gabarita.

“Prvi mjeseci djelovanja protekli su nam u pripremi ove manifestacije, ali i prvim nastupima naših vozača. Ovom manifestacijom, svojevrsnim druženjem ljubitelja brzina i štovatelja automobila i svega što se kreće na kotačima, željeli smo u našim Fužinama dati jedan novi pečat, upotpuniti sadržaje kako za domicilno stanovništvo, tako i za brojne goste koje pohode našu općinu, ali i Gorski kotar u cjelini. Namjera nam je ustrajati u organizaciji ovog susreta, upotpunjavati sadržajno i kvalitativno i idućih godina”, kazao je u pozdravnom govoru Dario Delak, predsjednik AKK Potkoš Fužine.

Za ekipu novog fužinskog kluba ove će sezone, sa startom već kroz nekoliko dana na otvorenju nove sezone Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama, u konkurenciji povijesnih vozila, nastupati Leo Černi i Dino Baričevac, čiji su Fiat Ritmo i Fiat 128 Sport plijenili pažnju brojnih posjetitelja.

Značaj predstavljanju novog kluba u okvirima Hrvatskog auto i karting saveza svojim je prisustvom uveličao i predsjednik Davorin Štetner podržavši napore istinskih zaljubljenika auto sporta da se u jednoj novoj sredini osnuje sportski klub koji će u budućnosti doprinositi razvoju auto i karting sporta u cjelini.

Predstavljanje novog AKK Potkoš u Fužinama (snimio M.Krpan)

PLAN – ORGANIZACIJA SPORTSKE MANIFESTACIJE

“Općina Fužine podržala je inicijativu osnivanja ovog kluba, tim više što smo i do sada povremeno bili domaćini nekih susreta ili natjecanja automobilista, što povijesnih, što sportskih. Želja nam, a i plan, da u skoroj budućnosti organiziramo neku sportsku manifestaciju kojom bi povezali Fužine, Lič i Novi Vinodolski, odnosno one značajne segmente zeleno i plavo kojima se odlikuje naša Primorsko-goranska županija. Svjesni smo da je za to potrebno dosta sredstava, a vjerujemo da je jedan od prvih koraka i ovaj Auto show Fužine 2022. kojeg, kako vidimo,  tijekom višesatnog trajanja posjećuje zavidan broj promatrača”, istakao je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

Uz sportske automobile domaćih vozača mogli su se još vidjeti i trofejna Škoda Fabia S2000 mladog riječkog kartingaškog i automobilističkog asa i višestrukog državnog prvaka Matije Jurišića, prošle godine viceprvaka Europe FIA Grupe 4 na brdskim stazama, kao i automobili Hrvoja Ćubelića i Ivana Juranića, te kartinzi braće Maura i Dominika Štiglića.

Sportski auti na Auto show Fužine 2022. (snimio M.Krpan)

Klubu organizatoru prvog Auto showa znakovitu su podršku i pomoć pružili Općina Fužine, Drvenjača Fužine, Čeguhar Grupa, kao i okosnice ugostiteljsko-turističke ponude cijelog područja Lovački dom Arnika, Restaurant Vera,Caffe Sky, Hotel Bitoraj i Konoba Volta.

Višesatni program protekao je u druženju vozača i posjetitelja, uz autograme i nagradnu igru uz vozila riječke tvrtke Afro Permani, a u jednom trenutku sva je pažnja, uz brojne snimke, bila usmjerena ulasku u izložbeni prostor konjske kočije i „srazu“ ergele sporta i ekskluzive sa samo jednom „konjskom snagom“ znanog konja Lisca koji uz svog vlasnika Uju proveze brojne turiste prekrasnim fužinskim krajolicima i uz obale jednog od tri jezera Lepenice, Bajera i Potkoša, po kojem je u konačnici i nazvan novi  Auto karting klub.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x