Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Nova pobjeda Tomislava Muhvića

U Portugalu, uz Muhvića je nastupio i hrvatski prvak Domagoj Pereković i osvojio treće mjesto FIA EHC Kategorije I.

ZAGREB – Druga utrka ovogodišnjeg FIA EHC – European Hill Climb Championship, automobilističkog prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, je za nama, a ponovo su stigle izvrsne vijesti, ovog puta od dvojice hrvatskih automobilista koji su sudjelovali na 41. Rampa International da Falperra, utrci voženoj pred brojnom publikom u Portugalu.

Nekadašnji europski prvak iz 2013., Gerovčanin Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac), ponovo je svojim izvrsnim vožnjama briljirao i ostvario drugu u nizu pobjedu FIA Grupe 2 u Kategoriji I čime je zadržao vodeću poziciju u Grupi, dok je u Kategoriji I trenutno na drugom mjestu, bodovno izjednačen s vodećim Austrijancem Karlom Schagerlom.

U Portugalu su se na stazi Da Falperra, dugoj 5.200 metara, s usponom od pet posto, vozile tri vožnje od kojih su dvije bolje ulazile u zbroj vremena za konačni poredak. Muhvić je u Mitsubishi Lanceru Evo IX, u prve dvije, ostvario vrijeme za pobjedu grupe, a ujedno peto mjesto Kategorije. Iako u prvoj vožnji nije ostvario vrijeme, druge je dvije Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u Mitsubishi Lanceru Evo IX odvezao maestralno, gotovo ujednačeno, vremenima 2:16,783 minuta, odnosno 2:16,990 minuta. To mu je bilo dovoljno da osvoji pobjedničko postolje i treće mjesto Kategorije I iza pobjednika Karla Schagerla (VW Golf Rallye) i nekadašnjeg europskog prvaka Makedonca Igora Stefanovskog (Hyundai i30 TCR), ujedno pobjednika FIA Grupe 3. Pereković je u FIA Grupi 1 bio drugoplasiran iza Schagerla. Još jednu pobjedu u grupama, ovog puta Grupi 4, ostvario je još jedan vozač s prostora bivše države, čest sudionik hrvatskih međunarodnih brdskih utrka,Crnogorac Vasilije Jakšić u Mitsubishi Lanceru Evo IX RS.

Ukupni pobjednik portugalske utrke Europskog prvenstva očekivano je bio Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30, ujedno pobjednik Kategorije II (formule i prototipovi)  ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC) i Nijemca Alexandera Hina (Osella FA 30). Najbolje vrijeme dana, trećim prolaskom stazom, u vremenu 1:47,076 minuta i prosjekom 174,8 km/sat ostvario je Merli.

MUHVIĆ I PEREKOVIĆ U PARKU VOZAČA (snimio S. PARO)

NOVI NASTUP U ŠPANJOLSKOJ

Već ovog vikenda, od 13. do 15. svibnja, nastavlja se Europsko prvenstvo na brdskim stazama utrkom  „Subida Internacional Al Fito“ u sjevernoj Španjolskoj, u blizini Arriondasa, na stazi dugoj 5.,350 metara uz gotovo šest postotni uspon. U konkurenciji 40 vozača europskog prvenstva Kategorije I i II, su trojica hrvatskih automobilista. Uz Tomislava Muhvića i Domagoja Perekovića, poslije pauze zbog nastupa na hrvatskom prvenstvu u Makarskoj, gdje je ostvario svoju prvu brdsku generalku, u kratkoj, ali izuzetno uspješnoj automobilističkoj karijeri, na europske se staze u Škoda Fabia S2000 FIA Grupe 3 vraća mladi 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić, član matičnog Autokluba RI autosport.

Nova je to prigoda za svu trojicu da dostojno osvjetlaju ugled hrvatskog automobilizma na europskim stazama, s kojih su, u proteklih četvrt stoljeća, proizašli kao europski prvaci tri puta Niko Pulić i jednom Tomislav Muhvić. Treninzi u Španjolskoj voze se u subotu od 11,30 sati, a tri vožnje za bodove počinju sutradan od 9 sati.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x