Završio spektakl: Uzbudljivom završnicom zatvoren WRC Croatia Rally 2022!

Najveći sportski spektakl i jedno od najgledanijih sportskih događanja u svijetu uspješno je zatvoren. Najljepše slike Hrvatske obišle svijet. WRC Croatia Rally gledao se u izravnom TV prijenosu u više od 250 zemalja širom svijeta.

Zagreb, 25. travnja, 2022. – Hrvatska je protekla četiri dana još jednom je pokazala da zna i može biti sjajan domaćin, ne samo najboljim reli posadama svijeta, nego i najgledanijim sportskim manifestacijama. Najveće zvijezde relija današnjice, ukupno 63 posada iz 24 zemalja, uz veliku podršku fanova iz cijeloga svijeta, na WRC Croatia Rallyju 2022. odvozilo je preko 1600 kilometara na 20 brzinskih ispita i etapama kroz Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku županiju, dok su mehaničari najboljih svjetskih timova svoje vještine pokazali publici u Servisnom parku koji se nalazio u Zagrebu.

Pobjednici WRC Croatia Rallyja Kalle Rovanpera i Jonne Halttunen s vodećim ljudima Toyotine momčadi
(Autor: Uros Modlic)

WRC Croatia Rally 2022 jedno je od top 20 najgledanijih sportskih događanja u svijetu, najveći sportski spektakl i jedna od najatraktivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj te najveća reli utrka u hrvatskoj povijesti. U Zagrebu je tijekom protekloga tjedna boravilo oko 2000 sudionika natjecanja – vozača i pratećeg osoblja, događaj je uživo pratilo više od 200 novinara i snimateljskih ekipa. WRC Croatia Rally se iz Hrvatske prenosilo live u više od 250 zemalja širom svijeta, a WRC godišnje gleda preko 865 milijuna ljudi.  

Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja zahvalio je svim partnerima i fanovima na podršci, svom timu i velikom broju volontera na posvećenosti:

“Zahvaljujem cijeloj ekipi, Odradili su vrhunski posao u svim segmentima. Veliki entuzijazam i ljubav prema reliju, isplatili su se. Unatoč brojnim izazovima, uključujući čak i ekstremne vremenske uvjete u jednom dijelu natjecanja, radi kojih smo vodeći brigu o sigurnosti natjecatelja i gledatelja, boreći se do samog kraja, ipak od FIA-e dobili uputu da otkažemo jedan brzinac. Lijepe i zahtjevne staze ovogodišnje su izdanje WRC Croatia Rallyja ponovo učinile zahtjevnim i uzbudljivim do samog kraja i za natjecatelje i za gledatelje. Na svu sreću imali smo ponovno vrlo neizvjesnu utrku do samog kraja, taj sportski dio bio je izuzetno dobro napravljen i to nas jako veseli. Pobjednik Rovanpera pokazao je nevjerojatnu vještinu, mudrost i smirenost, kad jednom sjedne na tron, mislim da će tamo ostati dugo. S velikim zadovoljstvom i ponosom ostaje nam zaključiti da je iza nas još jedan uspješan WRC Croatia Rally. Oduševljeni natjecatelji zadovoljno su nam već najavili da se vraćaju dogodine, a predivne slike Hrvatske ponovno su obišle svijet i predstavile nas u najljepšem mogućem svjetlu”, emotivno je zaključio Šaškin.

Državni tajnik za sport Tomislav Družak nakon završne ceremonije oduševljeno je izjavio:

“Uspješno je završeno najveće sportsko događanje u Hrvatskoj, nadam se da je ovo početak jedne dobre i duge tradicije. Lijepa slika o Hrvatskoj kao vrhunskom organizatoru, kao jednoj sigurnoj zemlji i poželjnoj destinaciji poslana je u svijet. Slika koju smo odaslali na početku turističke sezone ujedno je i pozivnica svim onima koji se možda još kolebaju da posjete Hrvatsku i uživaju u njenim ljepotama i turističkoj ponudi.”

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, po završetku svečane ceremonije zatvaranja nije krio zadovoljstvo:

“Smiješak nakon svega, zaista velika sreća i zadovoljstvo jer je sve proteklo bez ikakvih incidenata i ružnih stvari. Ovo je zaista veliki praznik moto sporta i ogromna gospodarska stvar za Hrvatsku. Uzbudljivom i napetom završnicom završilo je i ovogodišnje natjecanje, nadam se da će to obilježje i daljnje Croatia Rallyje. Organizacija je bila besprijekorna, vidjelo se da bez problema možemo ugostiti toliko veliku količinu ljudi. Zahvaljujem svim volonterima i svim ljudima koji su radili na ovoj utrci, vatrogascima, policiji, hitnim službama, našim sportskim dužnosnicima Auto i karting saveza, klubovima organizatorima, svima koji su doprinijeli da ova utrka bude ovakav spektakl. Razgovarao sam dosta s Michele Mouton i sa šefovima velikih timova, zajednička ocjena je da je Croatia Rally dobra stvar da vole doći u Hrvatsku i da ovo natjecanje dugoročno vide u kalendaru Svjetskog prvenstva u reliju. S druge strane natjecatelji spominju riječ “tricky” i to je idealna kombinacija. Vjerujem da će WRC Croatia Rally još dugo ostati u Hrvatskoj.”

Pobjednička ekipa Toyote (Autor: Uros Modlic)

O WRC Croatia Rallyju       

WRC Croatia Rally održao se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazio se u Zagrebu. Prema očekivanjima organizatora, ove godine bio je i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada.  Obožavatelji oktanskih atrakcija mogli su vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena početkom sezone. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine. Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su, uz brojne partnere, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i dr. institucije, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.   

O WRC-u 

WRC (World Rally Championship) najpopularnije je automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 kojega redovito prati preko 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi u cijelom svijetu. 

Hrvatska je, nakon dugogodišnjih nadmetanja s puno bogatijim državama, u 2021. po prvi puta dobila priliku organizirati jednu etapu svjetskog prvenstva koja se održala 2021. u travnju u Zagrebu i okolici pod nazivom WRC Croatia Rally.  

Foto: Uroš Modlic

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x