Rovanperä vodeći nakon četiri brzinca Croatia Rallyja

U petak prijepodne WRC majstori odradili su četiri kišna brzinska ispita za otvaranje Croatia Rallyja 2022. Finac Kalle Rovanperä prvi je startao, a istu poziciju drži i u poretku na polovici prvog dana natjecanja.

Budući da je u Hrvatsku došao kao vodeći u ukupnom poretku Svjetskog rally prvenstva, Kalle Rovanperä imao je prvu startnu poziciju na početku natjecanja. S obzirom na vrlo teške vremenske uvjete, to je predstavljalo značajnu prednost jer jedini je imao čistu cestu, dok je nakon svakog sljedećeg vozača asfaltnu površinu prekrivalo sve više zemlje i blata.

Međutim, nije samo to razlog dobrog rezultata Toyotinog vozača. Prošle je godine ispao na prvom brzincu u Hrvatskoj, no ovoga je puta pokazao izuzetnu stabilnost, koncentraciju i brzinu na izuzetno zahtjevnim cestama. Bio je najbrži na prva dva brzinska ispita (Mali Lipovac – Grdanjci i Stojdraga – Gornja Vas) i stvorio si prednost veću od deset sekundi u odnosu na Thierryja Neuvillea u Hyundaiju.

Belgijac je onda kasnio dvije desetinke na trećem (Krašić – Vrškovac) i sedam desetinki na četvrtom (Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki), tako da je razlika između prvog i drugog 12,5 sekundi. Hyundaijev vozač pokušat će smanjiti taj zaostatak u poslijepodnevnim satima kad se voze identični ispiti.

Treće mjesto drži Estonac Ott Tanak u Hyundaiju, ali ima veliki zaostatak od 47,3 sekunde. Prijeti mu Irac Craig Breen s Fordom, sa zaostatkom manjim od dvije sekunde. Peti je Breenov momčadski kolega Gus Greensmith, a za vodećim zaostaje minutu i 23 sekunde. Iza njega na 13 sekundi zaostatka je Oliver Solberg u trećem Hyundaiju.

Ott Tänak – Martin Järveoja & Oliver Solberg – Elliott Edmondson, HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM
(Photo: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

Loše jutro imao je Elfyn Evans, prošle godine drugi na Croatia Rallyju i u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva. Izgubio je jako puno vremena već na prvom brzincu zbog puknuća gume, a ista mu se nezgoda dogodila i na četvrtom ispitu. Jedina pozitivna stvar bilo je najbolje vrijeme na dionici Krašić – Vrškovac. Zaostatak Evansa, koji je na osmom mjestu, iznosi dvije minute.

Među WRC vozačima najlošije se proveo Esapekka Lappi koji je morao odustati već na prvom brzincu nakon udarca u jedan kamen. Treći brzinac nisu završili Pierre-Louis Loubet i Adrien Fourmaux, koji je u jednom zavoju proklizao i završio u dvorištu pored ceste.

Od hrvatskih posada, najbolje stoje Niko Pulić i Aleksandra Kovačić. Zasad zauzimaju mjesto među prvih 40 posada u generalnom plasmanu.

Poslijepodnevni program počinje u 15:05.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x