Neuville zbog kazne pao s drugog na četvrto mjesto Croatia Rallyja

Thierry Neuville imao je sadržajan prvi dan WRC Croatia Rallyja, no još se uvijek držao na drugoj poziciji u generalnom poretku, sve dok navečer nije dobio još loših vijesti.

Hyundaijeva posada Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe morala je gurati svoj i20 do vremenske kontrole u servisnom parku na Zagrebačkom velesajmu nakon prva četiri brzinska ispita u petak. Imali su problem s alternatorom, a uložili su maksimalan napor kako bi automobil ipak dogurali do servisa i mogli nastaviti s natjecanjem. Kasnili su u vremensku kontrolu četiri minute, zbog čega su kažnjeni vremenskom kaznom od 40 sekundi.

Nastavili su s natjecanjem na Croatia Rallyju i u poslijepodnevnim brzincima vratili drugo mjesto u plasmanu, iza neuhvatljivog finskog tandema u Toyoti, Kalle Rovanperä/Jonne Haltunnen.

Međutim, dan nije bio gotov za Neuvillea, a nije ni bio kraj lošim vijestima. Kako se WRC automobili prate na svakom koraku tijekom natjecanja, tako su u kontroli utrke zabilježili da je Belgijac pri povratku s četvrtog brzinskog ispita u servisni park, na 11 kilometara dugoj dionici više puta značajno prekoračio ograničenje brzine. To je kršenje WRC pravila pa su Neuville, Wydaeghe i team manager Pablo Marcos morali na razgovor sa sucima.

Neuville je izjavio da su razlog bili tehnički problemi s automobilom i da su znali da krše prometna pravila, ali da su morali voziti brže od dopuštenoga kako ne bi ostali u kvaru negdje na etapi. Naglasio je da nikoga nisu ugrozili te da na tom dijelu etape nije bilo prometa.

Suci su to uzeli u obzir, no belgijska posada ipak nije izbjegla kaznu. Što se natjecanja tiče, u subotu će nastaviti s vožnjom uz dodatnu minutu koja će biti dodana na njihovo vrijeme, tako da padaju s drugog na četvrto mjesto. Osim toga, kažnjeni su novčano s 1900 eura kazne, a vozač i suvozač morat će odraditi dva dana javno korisnog rada prema nalogu Svjetske automobilističke federacije.

FIA kontinuirano radi na promociji svojih akcija “FIA Action for Road Safety” i “3500 lives”, a “Obey the Speed Limit” jedno je od zlatnih pravila FIA-e.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x