Norris: Pred nama je vrlo bolno razdoblje

Priča dana s prve ovosezonske utrke, svakako je McLaren. Naravno uz naglasak kako u ovom kontekstu govorimo o antijunacima i najvećim razočaranjima.

Momčad koja je ne tako davno u onoj drugoj Honda eri prolazila pravu rezultatsku i svaku drugu katarzu, u dugotrajnom i bolnom procesu, malo, po malo uspjela je vratiti dio prosutog ugleda, a solidnim, ponekad i odličnim rezultatima dašak optimizma u momčad i među već prilično napaćene i frustrirane navijače.

Spomenutu solidnu formu koja je, usput rečeno, u protekloj sezoni posebice u drugome dijelu bila u očitom padu, trebalo je nadograditi i pretočiti u novu eru i sezonu 2022. Iako je za nama tek prva utrka u sezoni, neke stvari jasno su vidljive. Barem u nekim širim okvirima vidljivo je kako su neki dojučerašnji outsideri napravili popriličan iskorak, neki dosadašnji favoriti malo zapeli u razvoju, a neki članovi sredine poretka značajno napredovali.

Suprotno očekivanjima, u McLarenu je također napravljen značajan iskorak, nažalost u krivome smjeru što se vrlo očito i bolno moglo vidjeti, ne samo na posljednjoj utrci, već i tijekom čitavog trkaćeg vikenda. Pitanje koje se sada nameće i koje bi uvelike moglo odrediti čitavu sezonu i ambicije McLarenove momčadi je radi li se o poznatim i rješivim sitnicama ili o puno ozbiljnijim i teže rješivim, strukturalnim problemima? Ako ćemo odgovor na to pitanje tražiti na temelju razmišljanja jednoga od onih koji taj nesretni bolid voze, razloga za optimizam nema niti u promilima.

Naime, u razgovoru nakon održane VN Bahreina McLarenov Lando Norris kratko je i jasno izjavio kako je pred ekipom bolno razdoblje pri čemu je i sam priznao kako je u uvodnim intervjuima nakon same utrke smirivao strasti i prezentirao situaciju boljom no što zapravo je.

“Nakon utrke pred medije sam izašao s hrabrim gardom zbog čega se možda stekao dojam kako stvari ipak nisu tako loše”, započeo je mladi Britanac i dodao:

“Jednostavno rečeno, ovo je nažalost naša trenutna realnost i toga moramo biti svjesni. Zbog nekih dobrih rezultata koje smo postizali u proteklim sezonama očekivanja navijača i nas samih porasla su, no trenutno jednostavno stvari nisu dobre i mi se po svemu viđenom nalazimo jako daleko od onoga gdje želimo i trebamo biti. Naglašavam, ne daleko već jako jako daleko. Već sada pokušavamo pronaći neka rješenja, ali svima mora biti jasno kako govorim o rješenjima koja će doći ne za koji tjedan već za koji mjesec”, otvoren i brutalno iskren bio je Norris.

Lando Norris, McLaren MCL36

Norris je tijekom razgovora s medijima rekao kako predsezona nije bila dobra zbog čega su se određeni problemi mogli očekivati, iako možda ne u ovolikoj mjeri.

“Situacija nije dobra i stoga nam je jasno kako nas u budućnosti čeka podosta patnje i muke jer imamo brdo problema. Kao što znate, bili smo u sličnoj situaciji prije nekoliko sezona i nakon puno truda i rada uspjeli smo te probleme riješiti i vratiti se na pravi put i zato se nadam kako ćemo i sada učiniti isto.”

Upitan o tome što su u ovome trenutku najveći problemi kada je u pitanju McLarenov bolid, spomenula se i brzina na pravcu koja je predstavljala problem svim bolidima koje pogoni Mercedesov motor, no Norris je odgovorio kako je to tek mali dio velikih problema.

“Nedostatak brzine na pravcu doista je primjetan i zasigurno nam nije od pomoći, no činjenica kako su i s takvim problemom Mercedesovi bolidi bili pri vrhu znači kako to nije glavni i najvažniji faktor. Imamo velike probleme po pitanju prianjanja bolida zbog kojega je i upravljanje vrlo loše. Sve to opet dovodi do niza drugih problema koji se tiču zagrijavanja guma, koje ako nisu u pravom stanju ne daju dovoljno gripa, brže se troše, a sve to dovodi do gubitka dragocjenog vremena i tempa na stazi. Tu je i problem podupravljanja, preupravljanja, problem nedovoljnog prianjanja na prednje i stražnjem kraju bolida itd., itd. Sve u svemu mnogo je problema kojih treba biti manje i mnogo stvari koje trebaju biti bolje”, zaključio je Norris.

Sve u svemu prema viđenom i rečenom, razloga za optimizam je malo, problemi su veliki pa po svemu sudeći, McLarenovoj momčadi smiješi se još jedna teška i kako i sam Norris reče, bolna sezona.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Nikad se ne bih nadao da ce Mcl biti toliko loš,čak lošiji od standarnih fenjeraša Williamsa,ali za vjerovati je da če se vratiti,prošlu sezonu su bili više nego dobri.

B4c4

Ajde 1 ili dvije ali da su sve 4 ekipe sa mercedesovim PU fulale sa konceptom mi nema nikakvog smisla.
Mislim da je njihov najveći problem PU.
Ako imaš dobar PU aerodinamiku možeš popraviti ali ako je obratno nema te aerodinamike koja može nadomjestiti PU, što je dokaz Ferrari u prošle 2 sezone.
Kako je razvoj PU zamrznut ostaje im da se poigraju sa mgu-k i barem malo ublaže zaostatak jer se i on zamrzava od 1.9

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x