Gasly: Prošlogodišnja ostvarenja najbolja su do sada u mojoj F1 karijeri

Iza 25-godišnjeg francuskog vozača vrlo je uspješna sezona. Četvrti je put vozio Svjetsko prvenstvo Formule 1 od početka do kraja, a u konačnom plasmanu vozača zauzeo deveto mjesto i pritom vodio svoj AlphaTauri do osvajanja šestog mjesta među konstruktorima.

Interesantan je put Pierrea Gaslyja od njegovog prvog pojavljivanja u Formuli 1. Debitirao je na kraju 2017. godine, vozeći pet utrka za Toro Rosso bez nekog značajnijeg rezultata. Pažnju javnosti na sebe je skrenuo četvrtim mjestom u Bahreinu, na drugoj utrci sezone 2018., a s još četiri ulaska među osvajače bodova zaradio je promociju u Red Bull. Međutim, ta priča imala je neugodan zaokret. U prvom dijelu 2019. Gasly nije zadovoljio pa je vraćen Toro Rossu. Kad su mnogi mislili da će to biti početak kraja njegove karijere, Francuz je pokazao od čega je napravljen.

Pamti se drugo mjesto iz Brazila 2019., pamti se pobjeda u Monzi 2020., a iako u 2021. nije imao tako istaknutih bljeskova, Pierre je pažnju javnosti zaslužio svojom konstantnošću. Jednom je bio na postolju, treći u Azerbajdžanu, no puno je važniji podatak da je bodove osvojio na 15 od 22 utrke (devet puta u prvih šest) i da je često pobjeđivao vozače Ferrarija i McLarena, i u kvalifikacijama i u utrkama.

“Bila je to ekstremno dobra godina”, kaže Gasly u svom komentaru na 2021. “Mislim da sam bio u poziciji stvarno pokazati svoj potencijal i to u više navrata. Ako ste pri dnu tog središnjeg dijela poretka, ali imate recimo dva izvanredna rezultata pa osvojite deveto i osmo mjesto dvaput godišnje, što je također nevjerojatno, ali nitko vas neće primijetiti.”

“No, ja sam bio u situaciji da je moj bolid u nekim prilikama bio sposoban pobijediti Ferrarije i McLarene. Znamo da Ferrari ima dva ili tri puta veći budžet od našega, znamo da imaju kompetitivniji paket i slično je s McLarenom, ali ipak sam ih uspio pobijediti u nekim situacijama. Za mene je to bila glavna stvar. Biti u poziciji da mogu pokazati svoje sposobnosti i svoju brzinu. U mnogim područjima trebam još raditi, ali odlično je reći da sam ostvario najbolje do sada u mojoj F1 karijeri.”

Pierre Gasly na VN Azerbajdžana (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Kad je došao u Red Bull, Gasly se suočio sa situacijom u kojoj je sve bilo podređeno Maxu Verstappenu. Prošle se godine on našao u toj ulozi “povlaštenog” vozača svoje momčadi jer AlphaTauri je sve podredio njemu kao prvom vozaču, u odnosu na rookieja Yukija Tsunodu.

“Maxova je situacija u Red Bullu takva da cijela momčad stoji iza njega i zbog toga su u poziciji osvojiti prvenstvo. Lewis ima cijelu Mercedesovu momčad iza sebe i zbog toga je u poziciji osvojiti prvenstvo. Da nisu u toj poziciji, oni ne bi postigli takva individualna postignuća.”

“Ja sam bio u sličnoj poziciji u AlphaTauriju s Yukijem kao novakom. Imao sam fokus cijele momčadi i pokušavao osvojiti što više bodova za momčad. Zato smo ponekad uspjeli nadmašiti realne mogućnosti našeg paketa. Momci su jednostavno uložili toliko puno truda i posvećivali pažnju mojoj strani, da smo uspjeli osvojiti i više od očekivanog. U kojoj god momčadi bili, takav vam je status potreban da biste nastupali na svom najvišem nivou.”

Tijekom 2021. bilo je evidentno tko je gazda u AlphaTauriju (Photo: Samo Vidic/Red Bull Content Pool)

Gasly zasad ostaje član AlphaTaurija, barem još jednu sezonu. Već je više puta naglasio da bi volio dobiti novu priliku u Red Bullu, no pitanje je hoće li novi poziv ikada stići. Pierre ne krije ambicije – želja mu je doći u priliku boriti se za naslov prvaka, no svjestan je da će to teško ostvariti u AlphaTauriju, čak i ove 2022. s promjenom pravila, kada u teoriji ništa nije nemoguće.

Na pitanje može li ostvariti svoje ambicije u talijanskoj momčadi, Pierre kaže: “Mislim da je u ovom trenutku rano za bilo što govoriti. Moguće je postići odlične stvari, ali mislim da treba biti realan.”

“Ja želim biti svjetski prvak u Formuli 1. Ekstremno je teško kad se borite protiv momčadi kao što je Mercedes sa svim resursima, znanjem koje su izgradili tijekom prošlih nekoliko godina. Ponekad možete vidjeti da borba pri vrhu stvara veći pritisak i ne možete se priuštiti pogreške, već morate biti na top nivou u svemu. Takvi timovi imaju iskustvo i znanje kako se nositi s takvim situacijama.”

“Očito je još rano za govoriti, ali jasna je stvar da je moj cilj boriti se za osvajanje Svjetskog prvenstva tijekom karijere”, poručuje Francuz.

U 2021. godini osvojio je deveto mjesto, što je dva mjesta slabije od konačnog plasmana u 2019. Tada je vozeći pola sezone za Red Bull, a pola za Toro Rosso zauzeo sedmo mjesto. Međutim, bodovno je nadmašio tu sezonu (110 – 95 bodova), a koliko je važnu ulogu igrao za AlphaTauri najbolje pokazuje učinak njegovog momčadskog kolege od samo 32 osvojena boda. Da je Japanac bio samo malo konstantniji, gornji dio konstruktorskog poretka uz ovakvog Gaslyja bio bi lako dostižan.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x