Brown: Moguće je da propadne plan sa sprint utrkama

Plan je bio povećati broj sprint utrka s tri na šest u 2022. godini, no CEO McLarena upozorava da od toga možda neće biti ništa.

Formula 1 je prošle godine iskušala novi format trkaćih vikenda. Format koji je uključivao održavanje kratke sprint utrke u subotu, a na temelju rezultata tih ‘sprint kvalifikacija’ određivao se startni poredak za glavnu nedjeljnu utrku. Sprint smo gledali na utrkama u Velikoj Britaniji, Italiji i Brazilu.

Vodstvo Formule 1 imalo je plan povećati broj takvih trkaćih vikenda s tri na šest u Svjetskom prvenstvu 2022., međutim kako objašnjava Zak Brown iz McLarena, dogovori s momčadima zapeli su na uobičajenoj temi – novcu.

Lani je ograničeni budžet za F1 timove iznosio 145 milijuna dolara, a dopušteno je još 450 tisuća dolara za tri sprint utrke te 100 tisuća po bolidu za potencijalna oštećenja koja bi nastala nekom nesrećom. Ranije je dogovoreno da ograničeni budžet za 2022. iznosi 140 milijuna dolara, a ako bi se broj sprint utrka povećavao na šest, neki timovi inzistiraju na tome da se treba povećati i Budget cap.

Na pitanje kako će biti riješene te nesuglasice oko sprint utrka, CEO McLarena odgovara: “Možda nikako, što bi bila šteta. Svi se suočavamo s istim izazovima. Ako vam se dogodi više nesreća, to je problem koji svi imamo, ali za mene je to dio sporta. Treba se nositi s tim izazovima, a ne ih rješavati samo vađenjem novčanika.”

“Nekoliko timova, a jedan posebno, željelo je povećati budžet za pet milijuna dolara, što je jednostavno suludo i nema nikakvih racionalnih činjenica koje bi to poduprle. Ako im se suprotstavite, oni počnu sa ‘što ako’ i što sve treba predvidjeti. Onda vi sjedite tamo i kažete da je to jednostavno besmislica.”

Pravila nalažu, da bi dogovor bio postignut, neki prijedlog mora podržati tzv. super većina, odnosno 28 od 30 predstavnika u F1 komisiji. U prijevodu, potrebna je podrška osam od deset timova da bi plan za sprint utrke dobio zeleno svijetlo. To vrijedi za sezonu 2022., no kad je u pitanju 2023., onda je u ovom trenutku dovoljna podrška pet timova.

“Niži je prag potrebno dosegnuti da bi prijedlog prošao za 2023. Zato bih volio da se ne dovedemo u situaciju glasanja o ’23 kad prođe vremenski rok. Mislim da bismo trebali krenuti naprijed i već sada zaključiti sve za ’23 bez ikakvog podizanja ograničenja budžeta, ako baš želimo biti čvrsti po tom pitanju.”

“Možda može postojati kompromis pa da se malo podigne, a da počnemo u 2022. ili da 2022. preskočimo pa neka tih par timova objašnjava navijačima zašto nema sprint utrka.”

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Kamo sreće da nebude,neka ih ukinu isto,ako neznaju šta bi neka malo podignu klirens vozila pa neka voze po makadamu ili kaldrmi

Emil

Politika. Samo se izvrču.
Kao ono: Znate, režemo luk, a peku nas oči! Čak smo i nož promijenili i uložili značajna sredstva u dasku za rezanje, a opet nas peku oči. Kako to? Kako to?

robif

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 Bomba ovo s lukom

Ljubitelj F1

Ma te sprint trke možda imaju smisla u F2. Ali u F1 mi je to bez veze. Ovaj koncept kvalifikacija je sasvim dobar i mislim da bi tako trebalo ostati.

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x