Alonso: Imao sam luksuz otići i vratiti se kad sam to želio

Poznato je da u Formuli 1 nema mnogo vozačkih mjesta i da se u to odabrano društvo teško ulazi. Također, kad se jednom iz tog društva ode ili ispadne, još se teže vratiti. No, ima vozača koji su iskusili i ulazak i odlazak i povratak, a jedan od njih je Fernando Alonso.

Španjolac je nakon 17 natjecateljskih sezona u Svjetskom prvenstvu Formule 1, na kraju 2018. odlučio napustiti taj svijet. Prethodno je vozio za Minardi, Renault, Ferrari i McLaren, a s najvećim se veseljem sjeća 2005. i 2006. kad je s francuskom momčadi osvajao naslove prvaka. Fernando Alonso te 2018. nije rekao definitivno ‘zbogom’ Formuli 1, niti odbacio mogućnost povratka, no bilo je itekako upitno hoće li ikada više voziti neki Grand Prix.

Vozio je Dakar Rally, vozio je Indy 500, vozio je Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti, kao i legendarnu utrku 24 sata Le Mansa, a onda se poželio vratiti u Formulu 1. Ta njegova želja poklopila se sa željama vodstva momčadi Renault, odnosno po novome Alpine, tako da je na početku 2021. s 39 godina na leđima Fernando opet osvanuo na gridu.

Povratnička sezona može se smatrati uspješnom. Alonso je bio vrlo konstantan u osvajanju bodova, odigrao je jako važnu ulogu za momčad na putu do one pobjede Estebana Ocona u Mađarskoj, a pred kraj sezone i sam je stao na pobjedničko postolje, iako na treću stepenicu, prekinuvši post dugačak sedam godina. Fernando je zadovoljan povratkom i svjestan da je imao luksuz kakvog si ne mogu priuštiti mnogi vozači.

“Na stazi i van nje, uživao sam u vremenu s momčadi i u ovom povratku. Bio sam jako sretan. Imao sam luksuz vratiti se u sport kad sam ja to odlučio. Kad sam odlučio, prestao sam. Kad sam odlučio, vratio sam se. To je jako veliki luksuz”, kaže Alonso.

“Normalno je to jedna mala grupa vozača koji mogu voziti u Formuli 1 i nije lako imati ovakve mogućnosti. Osjećam zahvalnost zbog toga. Također, kako je sezona išla za mene, a napredovali smo svaki put i završili vrlo moćno, bio je to najbolji način pripreme za 2022.”

Fernando s peharom za treće mjesto na VN Katara (Foto: Alpine Media Center)

Naravno, Španjolac od nadolazeće sezone očekuje puno, kao i svi vozači sa svojim timovima, nadajući se da će baš oni profitirati usred velike promjene tehničkih pravila.

Iz svoje povratničke sezone, Alonso ističe određene probleme s kojima se suočio, kao i neke od najboljih trenutaka iz 2021.

“Najveći izazov za mene vjerojatno su bile prednje gume i filozofija koju svaka momčad ima u pogledu prednjeg ovjesa, upravljanja i povratnih informacija koje dobivate preko volana. To je veoma specifično kod svake od momčadi. Konstrukcija prednjih guma se mijenjala između 2020. i 2021. pa je to bio izazov, po mom mišljenju, za sve vozače.”

“No, bio je dodatan izazov za vozače koji su mijenjali momčadi, vidjeli smo to na početku godine. Za mene također jer dvije godine nisam bio u sportu.”

“Trenuci koji su bili prava nagrada zasigurno su bili oni u kojima smo nastupali nešto bolje nego inače. Jasno, pobjeda za Estebana u Mađarskoj, to je bio najbolji trenutak za nas kao momčad, ali i moje postolje u Kataru stvorilo je vrlo lijepi osjećaj”, istaknuo je Fernando.

Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

A ni ti Fernando neznaš šta biš….idi u politiku za promjenu

stoka

Ima kod nas izreka: želje su Bali, mogućnosti Kali (na otoku Ugljanu kod Zadra)

robif

🍻

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x