Mercedes: Proslava naslova u ozračju poraza

Nakon prošle godine u kojoj su srebrne(crne) strijele dominantno uzele oba naslova svjetskog prvaka te tek pred kraj sezone naišli pred kakvu takvu prepreku od Red Bulla, ova sezona je ipak bila kud i kamo zahtjevnija u borbi za oba naslova.

Možemo reći da su ih izmjene aerodinamičkih pravila za ovu sezonu, koje nisu bile velike, unazadile nekoliko koraka, ali su i dalje u dobrom dijelu sezone imali najbolji bolid te su Lewis Hamilton i Valtteri Bottas donijeli osmi zaredom, rekordni, naslov prvaka u vitrine Brackleya. Naravno, gorak okus će ostati zbog gubitka vozačkog naslova Lewisa Hamiltona na posljednjoj utrci sezone u Abu Dhabiju, ali generalno je Mercedes odradio vrlo dobru sezonu.

Momčad Mercedesa na posljednjoj utrci sezone

Analiza učinka momčadi u sezoni

Već na samim predsezonskim testiranjima se činilo kako Mercedes nema toliko dominantnu ‘mašinu’ kao prošlih godina, ali nitko nije htio staviti ‘ruku u vatru’ te reći da je Red Bull favorit. Proteklih godina smo bili svjedoci toga da je Mercedes vrlo često znao ‘skrivati karte’ na testiranjima, a onda na prvim utrkama sezone ‘pomesti’ konkurenciju.

Ipak, već na prvoj utrci sezone u Bahreinu smo vidjeli da to neće biti tako lako. Lewis Hamilton je na kraju došao do prve pobjede, ali Max Verstappen je dao do znanja da ni njegov Red Bull nije loš te da bi kroz cijelu sezonu mogli gledati dvoboje na stazi za prva mjesta – ono čemu smo se svi nadali.

Na drugoj utrci sezone u Imoli smo vidjeli kako će dvoboji biti ‘na nož’, a upravo takve slične situacije su se događale do kraja vrlo  uzbudljive sezone. Portugal i Španjolska su bili plodno tlo za Hamiltona, a onda je Verstappen pobijedio četiri puta(bilo bi i pet da nije došlo do nesreće u Bakuu), a za Mercedes su tu krenuli i prvi problemi. Strateške odluke koje su ih prošlih godina znale izvući iz teških situacija, ove sezone su na njihovu žalost ipak bile nedovoljno hrabre te bi rekao da su Mercedesovi stratezi ‘pali pod pritiskom’ Red Bulla, a na Wolffu je posao da se dogodine te greške ne ponavljaju.

Lewis Hamilton i Max Verstappen na VN Velike Britanije

Sudar u Silverstoneu je događaj koji je dodatno ‘nabio’ tenzije između momčadi, ali i dva vozača, a posljednja utrka prije ljetne stanke je bila na Hungaroringu gdje je Bottas velikom greškom pružio priliku svom momčadskom kolegi da se vrati u priključak. Mercedes u Nizozemskoj nije imao odgovor na brzinu Red Bulla, ali su u Rusiji i Turskoj uspjeli ‘doći na svoje’.

Kraj sezone su obilježile Maxove pobjede u Austinu i Meksiku, ali je onda Mercedes ‘turbo’ motorom Hamiltona vratio u život te je Britanac pobijedio na svim utrkama do kraja, osim posljednje. U tim utrkama se najbolje vidjelo koliko je taj bolid nadmoćan te su u potpunosti zasluženo uzeli titulu najbolje momčadi ove sezone.

Statistika momčadi:

Pozicija u poretku konstruktora: 1.
Broj osvojenih bodova: 613.5
Broj pobjeda: 9
Broj pobjedničkih postolja: 28
Broj pole positiona: 11
Najbolja utrka po ostvarenim bodovima: VN Brazila, 43 boda

Najbolji pojedinačni rezultati vozača:
Lewis Hamilton 1. – VN Bahreina, VN Portugala, VN Španjolske, VN Velike Britanije, VN Rusije, VN Sao Paola, VN Katara i VN Saudijske Arabije
Valtteri Bottas 1. – VN Turske

Analiza učinka vozača

Lewis Hamilton je odradio još jednu odličnu sezonu te si, nakon što se slegnu dojmovi nakon napete završnice u Abu Dhabiju, teško može bilo što zamjeriti. Tijekom sezone je uvijek bio konstantan te je iz njegovog bolida ponekad izvlačio i više od njegovih mogućnosti. Kao i proteklih sezona upravo je Britanac bio ‘glavna violina’ momčadi iz Brackleya te je on najzaslužniji što konstruktorska titula ide još jednom u njihove ruke. Kaotičnom završnicom posljednje utrke sezone Hamilton je izgubio ovu mogućnost da se još jednom upiše u povijesne knjige Formule 1 kao prvi čovjek s osam naslova prvaka ‘na kontu’. Analize što se dogodilo u Abu Dhabiju su već napravljene te nećemo opet ulaziti u te detalje, ali treba reći da je ‘božica Fortuna’ ovog puta otišla na drugu stranu. Lewis je ove, ali i prethodnih sezona, imao stvarno puno nekih sretnih trenutaka koje je i izazvao odličnim vožnjama, ali na njegovu žalost ove godine nije ugrabio ‘puni pljen’. Unatoč tome, Hamilton je odvozio vrhunsku sezonu te je u potpunosti zasluženo bio u borbi za sam naslov do zadnjeg kruga posljednje utrke sezone.

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas

Valtteri Bottas je sezonu okončao na trećem mjestu u poretku vozača, ali smatram da su njegove izvedbe bile ispod očekivanja. Dovoljno je pogledati njegovu statistiku koja pokazuje da je ostvario samo jednu pobjedu i samo jedno drugo mjesto – rezultati koji nikako ne mogu biti zadovoljavajući s obzirom na ‘moć’ bolida kojeg je Valtteri vozio. Pamtiti ćemo ga po velikom sudaru s njegovim nasljednikom Russellom u Imoli te problemima na bolidu u Monaku. Jedinu pobjedu je ostvario u Turskoj, a u ključnoj utrci za njegovog momčadskog kolegu u Abu Dhabiju ga nije bilo nigdje – a za primjer uzmimo Pereza koji je odličnim branjenjem pozicije omogućio Verstappenu da ostane blizu Hamiltona u jednom stadiju utrke. Njegov odlazak na kraju ove sezone iz Mercedesa zato ne čudi, ali zasigurno ostaje žal jer je mogao i morao bolje. Da ne bi ispalo da samo kritiziramo, Bottas je uspio nadmašiti Pereza u drugom Red Bullu te time priskrbio dovoljnu prednost kako bi Mercedes i osmu sezonu zaredom zauzeo najbolju poziciju u poretku konstruktora.

Statistika vozača:

Vozači: Lewis Hamilton vs Valtteri Bottas

Pozicija u poretku vozača: 2. – 3.
Osvojeni bodovi: 387.5 – 226
Pobjede: 8 – 1
Postolja: 17 – 11
Pole positioni: 8 – 3
Najbrži krugovi: 6 – 4
Omjer u kvalifikacijama: 17 – 5
Omjer u utrkama: 18 – 4

Perspektiva momčadi u sezoni 2022.

Davati konkretne prognoze za iduću godinu je u ovom trenutku vrlo nezahvalno zbog velike promjene pravila koja nam stiže od 2022. Svakako očekujem konkurentan bolid Mercedesa unatoč tome što su ipak dobar dio ove sezone potrošili na razvoj bolida s kojim su osvojili osmi uzastopni naslov prvaka. Nema sumnje da u Mercedesu ‘znaju znanje’ te da će iskoristiti ovu zimsku pauzu kako bi dali završne obrise na bolid koji će im bit glavna uzdanica u sljedećoj sezoni.

Ono što znamo je da u momčad dolazi George Russell koji će zasigurno biti željan dokazati sav talent i umijeće koje posjeduje. Uz Hamiltona bi on trebao činiti jedan od boljih vozačkih parova na gridu, osim ako se ne dogodi neki preokret oko nastavka Lewisove karijere, u što iskreno sumnjam te vjerujem da će se Hamilton dogodine vratiti još motiviraniji u cilju da osvoji još jedan naslov prvaka.

George Russell će od sljedeće sezone voziti za Mercedes

Ako ste propustili neku od prethodnih momčadskih analiza, evo podsjetnika:
Haas: Žrtva za bolje sutra
Alfa Romeo: Dragulj sa začelja poretka
Williams: Mali koraci ka svjetlijoj budućnosti
Aston Martin: Korak naprijed, natrag dva
AlphaTauri: Sve ozbiljniji igrač
Alpine: Bolji dojam za isti rezultat
McLaren: Sezona obilježena s nekoliko topova i podosta flopova
Ferrari: Pouzdanim bolidom do povratka na vrh
Red Bull: Slavlje na krilima narančaste oluje i ljutih papričica

Pretplati se
Obavijesti o
20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
gmgomgg

Peticija za promjenu odluke da LH bude prvak
https://chng.it/gZMh9JMLJG

Race Engineer

Kruži snimka motor za 2022 se zavrtio…

Lewis8F

Ovo je samo dokaz onoga što svi znamo. Konstruktorski naslovi su nebitni. Ne bi trebali niti postojati. Kad pobijedi vozač pobijedio je i tim.

F1 fan

Onda ne bi trebalo biti 2 vozača na gridu iz iste momčadi, samo jedan zar ne? Da li bi to bilo zanimljivo ? Mislim da ne

Lewis8F

Svi pamte vozačke naslove. Tako i ti. Što se bolida tiče meni niti 3 iz istog tima ne bi bilo loše.

Yukihonda

Krivo krivo krivo….

Lewis8F

Zato se ovdje i dan danas slavi 2008. od strane Ferrarijevih navijača. Nitko ne tuguje za vozačkim naslovom. Zašto i bi kad je konstruktorski važan.

Vidim i navijači Mercedesa ove godine slave.

Samo se.vozqčki pamte. Ostalo je statistika. To i vi znate, ali hej kako da se samnom složite u bilo čemu.

Ja nikad nisam navijao za tim niti neću.

MikiRi

Evo ja se slažem sa tobom i ovo je prvi tvoj realan komentar koji sam pročitao i zaslužio je like. Vjerojatno je ovo blagdansko vrijeme utjecalo i na tebe. I SRETAN TI BADNJI DAN ako slaviš!

Mike-ferrari

Ups

Lewis8F

Splasnulo veselje. Sjetio si se kako zapravo mrziš Maxa. Haha

Mike-ferrari

Ups

Yukihonda

Mercedes treba uzeti Gaslija… Ako ode Ham… iskreno nebih da Ham.. ode… mislim da bi Gasli mnoge iznenadio sa svojom brzinom i smirenošću…

mody

Mervedes ce uzeti vettela

Yukihonda

Ja bi uz inat Gaslija… Vetel ok… ali….

mody

Mercedes se raspada tesko je toto vuk primio poraz

Race Engineer

Da su Lewis odlući povući, tko će ga doći Merc? Možda Lando?

Race Engineer

Da se Lewis odlući povući, tko će ga doći zamijeniti u Mercedes? Možda Lando?

junuz

Može bilo tko, sa takvim bolidom nemože biti loš.Nebih se začudio niti da Vetel osvane u mečki.

F1 fan

Ja bi rekao vettel najprije
Ali nista od toga hamilton ostaje samo skreće pozornost na sebe. A otići će jedino nakon sljedeće sezone ako ga rusell pobijedi

Mike-ferrari

Nije pitanje ako nego hoce li mu merc dozvoliti

Related Posts
20
0
Would love your thoughts, please comment.x