Alfa Romeo: Dragulj sa začelja poretka

Švicarska momčad je više puta ove sezone bila glavna tema u našem omiljenom sportu. Nažalost, to nije bilo radi rezultata koji su se očekivali početkom sezone, ali bitno da se nazire svjetla budućnost.

Statistika momčadi:

Pozicija u poretku konstruktora: 9.
Broj osvojenih bodova: 13
Najbolja utrka po ostvarenim bodovima: VN Rusije – 4, VN Meksiko Citya – 4

Najbolji pojedinačni rezultati vozača:
Räikkönen 8. – VN Rusije i VN Meksiko Citya
Giovinazzi 9. – VN Saudijske Arabije

Izvor: Antonin Vincent / DPPI

Analiza učinka momčadi u sezoni 2021.

Od momčadi iz Hinwila se ove sezone očekivala borba s ostatkom momčadi koje se također zovu na ‘A’, a koje su vladari sredine poretka. Ipak, bila je to borba na začelju s Williamsom i Haasom, te pomaka u odnosu na 2020. godinu prema tome nije ni bilo. Lijepe kilometre je momčad doduše skupila sa svojim C41 bolidom na predsezonskim testiranjima i vozači su se činili zadovoljnima.

Bio je tu i posebno uzak nos bolida za bolja aerodinamička svojstva, ali ispod pokrova je ostao još uvijek “pritajeni”, ali poboljšani Ferrari, što se vidjelo i po matičnoj momčadi. Pomak u performansama se doduše osjetio prema kraju sezone, ali onda su se mediji i navijači više bavili drugim vijestima vezanim uz ovu momčad.

Početkom rujna saznalo se da u momčad dolazi Mercedesov Valtteri Bottas, kao zamjena za svog sunarodnjaka na odlasku. Nakon toga se saznalo i s kojom to momčadi Michael Andretti nastoji ući u Formulu 1. Pregovori sa samom Sauber Formula 1 organizacijom su propali, a prema riječima Andrettija razlozi nisu bili financijske prirode, već upravljačke.

Tako je kao zamjena već otpisanom Giovinazziju otpao Andrettijev Colton Herta, a prije mjesec danas saznali samo da se radi o dolasku kineskog vozača iz Formula 2 serije – Guanyua Zhoua. Momčad tako nastavlja ono što joj očito dobro leži – kombinacija iskustva i “svježe krvi”.

Izvor: Antonin Vincent / DPPI

Statistika vozača:

Vozači: Kimi Räikkönen / Antonio Giovinazzi / Robert Kubica
Osvojeni bodovi: 10 / 3 / 0
Pobjede: 0 / 0 / 0
Postolja: 0 / 0 / 0
Najbrži krugovi: 0 / 0 / 0
Omjer u kvalifikacijama: 7 : 13 : 0
Omjer u utrkama: 10 : 9 : 0
*Kubica u zamjeni za Räikkönena nije bio bolji od Giovinazzija ni u jednoj od dvije utrke, tako da niti ne utječe na omjere; VN Abu Dhabija nitko nije završio

Analiza učinka vozača u sezoni

Pošto je Kimi bio pozitivan na Covid-19 sredinom sezone, na VN Nizozemske i VN Italije zamijenio ga je Robert Kubica. Poljak je u kvalifikacijama bio vidno sporiji od Giovija, ali na obje utrke završio je odmah iza njega. Prvi bodovi za momčad “pali” su na petoj utrci sezone, u Monaku.

Solidno se tamo činio glavni vozački dvojac, trebala su čak obojica ući u Q3, ali na kraju je Giovinazzi uzeo samo jedan bod, a Kimi je bio odmah 11. Na sljedećoj, dramatičnoj utrci u Azerbajdžanu, zamijenili su mjesta i Kimi je taj koji je uzeo jedan bod. Slijedi suša do opet dramatične VN Mađarske gdje je Kimi mogao završiti i na boljoj poziciji, ali na kraju opet samo 10. mjesto i 1 bod. Kimi je dao jasno do znanja da upravo takve utrke s mnogo obrata moraju bolje iskoristiti kao momčad.

U odsutnosti Kimija, Giovinazzi je u Nizozemskoj napravio najbolji kvalifikacijski rezultat momčadi, startao je kao odličan sedmi. Ali, čudne strateške odluke u momčadi nisu kapitalizirale dobar rezultat iz kvalifikacija. Kimi svojim povratkom u Soči radi jedan od dva najbolja rezultata momčadi – osmo mjesto (isto je ponovio i u Meksiku).

Do kraja sezone još je Giovinazzi u opet dramatičnoj VN Saudijske Arabije uzeo deveto mjesto i dva boda. Posljednja utrka u Abu Dhabiju bila je nažalost razočaravajuća s odustajanjem obojice vozača koji na kraju ostavljaju dojam uigranog dvojca. No, to nije ni čudno pošto su do sada već skupili prilično zajedničkih kilometara.

Teret je svakako bio veći na Giovinazziju od kojeg je momčad početkom godine očekivala da preuzme “vodstvo” u momčadi. Iako se rezultati jesu donekle poboljšavali, doduše najveća mrlja ostaje ona njegova tvrdoglavost na VN Turske kada nije htio propustiti bržeg Kimija kako bi se ulovili momčadski bodovi, otkaz je najavom dolaska drugog vozača s bogatim zaleđem ipak presudio. Nije Giovi ove godine napravio nikakav zapažen rezultat. Lijepo bi bilo vjerovati da bi ga, primjerice neki “ludi podij”, možda ostavio u igri za vozačko mjesto i sljedeće godine.

Izvor: Joao Filipe / DPPI

Zaključak i perspektiva

No, loš rezultat na posljednjoj utrci nikako ne predstavlja i lošu budućnost ove momčadi. Male momčadi poput ove koje su čar Formule 1 dokazuju kako preživljavati ovaj skupi sport, tim više kada i eto, čak i bogataši lome koplja na njima. Iz Hinwila su tako potvrdili da u Formuli 1 ostaju do 2025. godine. Ostaje samo upitno hoće li se i momčad zvati baš Alfa Romeo narednih godina.

Za sada, trenutna situacija podrazumijeva privrženost Ferrariju, a toga bi se svakako trebalo i držati za narednu 2022. s obzirom na očekivanja Ferrarija s novim pravilima. Vozačka postava je potpuno nova, te s nestrpljenjem očekujemo rezultate opuštenog Bottasa i rookiea željnog dokazivanja. Glavni pomak za ovakvu momčad koja želi priključak sa sredinom poretka svakako je “proizvodnja” vlastitih rezultata, a ne samo čekanje na lude utrke i lov na poklone radi tuđih pogrešaka.

Pretplati se
Obavijesti o
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Bottas nije vozač za velike,top momčadi..ali ja mislim da će u Alfi biti sasvim solidan i konstantan u osvajanju bodova..ono što se kaže rutiner..imate primjer toga u raznim sportovima..pogubi se u velikoj momčadi a u onoj osrednjoj briljira.

west 044

Sve ok samo šteta što je Alfa!!!

Yukihonda

Alfa… je veliko ime… nadam se ponovo u f1…

Desmosedici

Ovo je sasvim dobro konstruiran bolid, mnogo bolji od Williamsa i od HAAS-a..ne znam do koga je ili do čega je, ali trebali su sa ovakvim bolidom osvojiti mnogo više bodova i minimalno biti ispred gore navedenog dvojca.

Race Engineer

Žalosno da jedna zemlja sa takvom bogatom poviješću moto sporta kao šta je Italija, nema više vozača u F1. Čak i ako se vode time da mora biti po jedan vozač iz svake zemlje u kojoj se vozi, Italija bi trebala imati vozača na F1 gridu.

ZMija

ne mogu ovo da razumijem
imamo dvadest vozaca preko dvadest trka i po dva vozaca iz dosta zemalja
samim tim imamo dosta trka gdje nemaju svoga domaceg vozaca
e sada tradicionalno je italijana bilo ranije ali i F1 nije bila ovoliko rasprostranjena

TORPEDO

Nažalost,nemaju već jako dugo nekog talentiranog vozača…pa ni ne čudi što nemaju nekog svog vozača,a Giovinazzi je jednostavno netalentiran. Odabir vozačke postave za drugu godinu…ajme meni…Bottas netalentirani i kinez..na što će to sličiti??

Gigi

Mozda Bottas sad kad je otisao iz merca postane talentiran.

TORPEDO

Pusti snovi…najgora vozacka postava

Related Posts
9
0
Would love your thoughts, please comment.x