Haas: Žrtva za bolje sutra

Čak i prije no što su na predsezonskim testiranjima bolidi pošteno zarulali po asfaltu na stazi u Bahreinu, iz momčadi Haasa stizale su prilično jasne i nedvosmislene poruke o tome kako u natjecateljsku sezonu 2021. ulaze s minimalnim očekivanjima i isto takvim ambicijama. Malo ćemo se našaliti i reći kako su u spomenutim predviđanjima bili vidoviti, a u stavovima dosljedni jer momčad iz Kannapolisa sezonu je završila bez ijednoga boda na kontu i što je još poraznije, bez ikakve ozbiljnije kompetitivnosti i konkurentnosti, čak i u odnosu na, u ovoj sezoni najblaže rečeno, blijedi Alfa Romeo.

Razlozi zbog kojih su se Gunther Steiner i suradnici odlučili netom završenu sezonu u potpunosti odbaciti i žrtvovati i prije no što je počela, zapravo su razumljivi, rekli bismo i pragmatični jer ukoliko se sjetimo kako su bolidi za sezonu 2021. zapravo evolucija onih iz 2020. stvari postaju puno jasnije, no tom tematikom pozabavit ćemo se u nastavku teksta baš kao i ocjenom i procjenom jedinog ovosezonskog istaknutog cilja, a to je u prvome redu školovanje vozača i priprema za novu F1 eru. Za početak, malo statistike.

Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1 (Photo by Sam Bloxham / LAT Images)

Statistika momčadi:

Pozicija u poretku konstruktora: 10.
Broj osvojenih bodova: 0
Najbolja utrka: Velika nagrada Azerbajdžana (13. i 14. mjesto)

Najbolji pojedinačni rezultat vozača:
Mick Schumacher, 12. mjesto na VN Mađarske
Nikita Mazepin 14. mjesto na VN Azerbajdžana

Analiza učinka momčadi u sezoni 2021.

U uvodu je spomenuto kako su vjerojatno glavni razlozi zbog kojih su se u Haasu odlučili na žrtvovanje ove posljednje sezone u takozvanoj hibridnoj eri, zapravo njihovi grijesi iz prošlosti, odnosno konkretnije Haasovi iznimno loši i nekonkurentni uradci za sezonu 2020. u vidu bolida VF-20, a ako ćemo stvari analizirati još detaljnije, i njegovog prethodnika VF-19.

Naime, nakon po broju osvojenih bodova i učinku momčadi rekordne 2018., stvari su za američku momčad polako, ali sigurno krenule nizbrdo, a to se odrazilo i na rezultatima koji su još od spomenute 2019. u silaznoj putanji da bi se konačna eskalacija svega lošega dogodila u ovoj netom završenoj sezoni. Stara izreka kaže kako se kuća gradi od temelja, a kako su temelji na kojima je trebao evoluirati VF-21 najblaže rečeno truli i šuplji, ovakav rezultat, ali i odluka čelnih ljudi momčadi, bila je očekivana i smislena.

Mick Schumacher i Nikita Mazepin na VN Monaka (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Haas je momčad koja ni izbliza ne pliva novcu (čak i nakon dolaska novca tate Mazepina) pa se ulaganje sredstava u davno propali projekt naprosto nije činilo smislenim niti opravdanim. Rezultat svega bio je bolid koji je zadovoljio osnovna tehnička pravila i omogućio mladim i neiskusnim Micku Schumacheru i Nikiti Mazepinu školovanje i upijanje iskustava.

Opisivati i analizirati učinak ove momčadi u protekloj sezoni zapravo je vrlo jednostavan posao jer Haasovi su bolidi u pravilu vodili tek interne borbe i u pravilu samo spletom određenih okolnosti ulijetali u kratkotrajne izlete i borbe s ostatkom svijeta, koje su manje više završavale uvijek istim ishodom. Kako ne bismo sve opisivali u crno-sivim tonovima, istaknut ćemo kao pozitivnu stvar to što je barem u kvalifikacijama Haasova momčad izgledala nešto konkurentnije. Zasluge za to idu prije svega Micku Schumacheru koji je u nekoliko navrata napravio neke vrlo solidne rezultate o kojima ćemo detaljnije govoriti ubrzo, no nažalost za nešto više od tog popravljanja dojmova nije bilo niti snage niti brzine.

Statistika vozača:

Pozicija u poretku vozača: Mick Schumacher – 19., Nikita Mazepin – 21.
Osvojeni bodovi: Mick Schumacher – 0, Nikita Mazepin – 0
Međusobni omjer u kvalifikacijama: Schumacher vs Mazepin 19 – 2
Međusobni omjer u utrkama: Schumacher vs Mazepin 15 – 5

*Na jednoj su utrci obojica odustali, a na finalu sezone u Abu Dhabiju Mazepin nije vozio zbog postivnog testa na Covid.

Analiza učinka vozača u sezoni:

I prije početka sezone oko Haasove nove vozačke postave podiglo se dosta prašine, bit ćemo malo zločesti i reći, više no što je po značaju i očekivanjima ova momčad zaslužila. Razlog je tome angažman dva golobrada, ali i po mnogočemu različita mladića.

Jedan je Mick Schumacher, sin velikog prvaka i nesumnjivo (po)najboljeg vozača u povijesti Formule 1. Momak čiji se ulazak u društvo velikih igrača dugo zazivao i priželjkivao, momak s talentom i prilično zapaženim rezultatima u nekim nižim kategorijama ali i momak koji vrlo vjerojatno pored svih beneficija nesumnjivo nosi i veliki pritisak slavnog prezimena i svega što ono sa sobom nosi. Drugi je pomalo kontroverzni, za neke ne odveć talentirani, ali posredstvom oca, dolarima prepuni Nikita Mazepin.

Mick Schumacher u Imoli (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Realno gledajući, teško se sjetiti kada su neki vozači imali ovako ekskluzivnu priliku i mogućnost kakvu su imala spomenuta dvojica jer u momčadi Haasa, svom su mlađahnom dvojcu praktički poklonili čitavu sezonu za učenje i prilagodbu, gotovo bez ikakvog rezultatskog pritiska. Gledajući opći dojam i konkretne rezultate nesumnjivo je kako je spomenutu priliku znatno bolje (rekli bismo i očekivano) iskoristio mladi Nijemac, koji je u pravilu dominirao nad svojim momčadskim kolegom kako u kvalifikacijama, tako i u utrkama. Ipak u nemoći koju je pokazivao Haasov bolid, koliko je zbilja Schumi jr. težak u odnosu na neke konkurente iz donjega dijela poretka nismo mogli vidjeti.

Ipak u rezultatskom smislu svakako valja izdvojiti čak tri 14. startne pozicije, dva izravna ulaska u Q2, i jedno vrlo solidno 12. mjesto u utrci na VN Mađarske, istini za volju u konkurenciji 13. bolida. Što se Mazepina tiče, u početku dosta neuvjerljiv, s dosta grešaka i kikseva, pred kraj nešto bolji i uvjerljiviji, no generalno slabiji od svog momčadskog kolege. S četiri prava i jednim prisilnim odustajanjem u tom je segmentu ispunio osnovnu zadaću i nabijao kilometre uz jedan zapaženiji rezultat u vidu 14. mjesta iz dosta kaotičnog Azerbajdžana. U svakom slučaju, je li ili nije taj, saznat će se brzo.

Nikita Mazepin na Silverstoneu (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Perspektiva za 2022.

Često se u svijetu Formule 1 može čuti kako je ponekad vrijeme čak i veći ili barem podjednako bitan faktor kao i novac jer upravo je vrijeme ono što niti najbogatiji kupiti ne mogu. S tim u mislima, ispada da nije nerezonski razmišljati kako su u Haasu žrtvovanjem ove sezone u tom smislu imali veliku privilegiju. Kako su to vrijeme iskoristili vidjet ćemo već za dva-tri mjeseca, a i Guntheru Steineru i cijeloj ekipi za nadati se je kako su ga iskoristili dobro jer bi novi kiks i podbačaj vjerujem imao dalekosežne posljedice na opstojnost cjelokupnog Hassovog F1 projekta.

Niže od trenutne pozicije, i u doslovnom i prenesenom značenju, ne ide pa stoga ne treba biti previše pametan i reći kako se u 2022. svakako očekuje kakav takav iskorak, s tim da svim promjenama unatoč, moram reći kako osobno ipak ne očekujem tektonske promjene u odnosu snaga na gridu, barem kada su sami vrh i dno u pitanju. U kontekstu priče o odrastanju vozača, sjetiti ćemo se često izrečenih fraza nogometnih trenera koja govore kako je mlade i neiskusne, ali talentirane igrače potrebno istrpiti, dati im priliku igre u kontinuitetu i biti obazriv na pogreške i oscilacije. Tim nogometnim postulatima u Haasu su se poslužili od prvog do zadnjeg slova pa se u sezoni koja dolazi očekuje kako će se uloženi trud ipak isplatiti ili ako ništa drugo vidjeti jesu li njihovi klinci talenti ili pak vječiti talenti.

Zaključak:

Bez obzira na pragmatičnost, razum i logiku, ne sumnjamo kako je za momčad Haasa ova sezona predstavljala tešku, dugu i napornu žrtvu koju su ciljano podnijeli, a sve u svrhu nekih viših i dugoročnijih ciljeva. Hoće li se takva logika razmišljanja ali i spomenuta žrtva isplatiti vidjet ćemo vrlo brzo.

Može li Haas sa svojim mladićima krenuti u bolje sutra? (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Simone Resta je tehnički direktor HAAS-a..vidjećemo ima li u njemu još kreativnog nadahnuća da izmisli nešto novo..sjetimo se njegova djela, Ferrarija SF71 koji je postao standard dizajna današnjih bolida.

TORPEDO

Nije bila žrtva nego pamet…zašto ulagati u sezonu gdje nikog nije briga kako će proći,osim Mercedesa i RedBulla?
Ali zato će potonji u sezonu ući sa manjkom sati razvoja zbog cjelogodišnjeg razvijanja ovogodišnjeg bolida i mislim da će se to vidjet druge godine.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x